Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Βόρειο Ιόνιο - Νομός Κέρκυρας : Προσεχώς αλλαγή καιρικού σκηνικού... Το επόμενο 24ωρο (αυτό της Κυριακής ουσιαστικά) θα είναι και το τελευταίο βροχερό τούτης της μακράς και ιδιαίτερα υγρής περιόδου για την περιοχή μας. Με την Κυριακή 08/02/2015 λοιπόν , συμπληρώνουμε 21 συνεχή βροχερά 24ωρα , στα οποία βρέχει πότε την ημέρα και πότε την νύχτα, στα μέρη μας (ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού μας) και κάπου εδώ ολοκληρώνεται αυτός ο παρατεταμένος κύκλος βροχοπτώσεων. Να θυμίσω ότι ξεκίνησε να βρέχει της 18/01/2015 . Βέβαια για τα άκρα βορειοδυτικά της Ελλάδος , αυτό είναι κάτι σύνηθες για αυτή την εποχή που διανύουμε. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν και μεγαλύτερες σε διάρκεια περιόδους φαινομένων. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε , ότι μόνο μέσα σε αυτές τις 21 ημέρες , κατά τόπους , στην ενδοχώρα της βόρειας Κέρκυρας , υπολογίζεται ότι έπεσαν έως και 400 χιλιοστά βροχής . Πιο απλά δηλαδή, έπεσαν 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα γης , ή καλύτερα 400 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Όταν για παράδειγμα , σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης , πέφτουν 200 με 300 χιλιοστά βροχής όλο τον χρόνο ! Από Δευτέρα μέσα στην ημέρα , γρήγορα τα όποια λιγοστά φαινόμενα , θα σταματήσουν και ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα θα είναι στεγνή , με αρκετή ηλιοφάνεια . Όμως θα πρόκειται για έναν ήλιο με ... Μεγάλα δόντια !!!! 
Προσοχή αύριο Κυριακή , κυρίως από τις βραδινές ώρες και ύστερα , στους δυνατούς ανέμους . Ειδικά προς την αλλαγή της ημέρας και το ξημέρωμα της Δευτέρας θα μας βρει με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις βοριάδες. 6 με 7 και κατά περιόδους 8 μποφώρ. Ενώ οι ριπές των ανέμων είναι πολύ πιθανόν κατά τόπους να αγγίζουν και τα 9 μποφώρ. Δυνατός θα παραμείνει ο βοριάς καθόλη την διάρκεια της Δευτέρας και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ψυχρός. Από Τρίτη θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί , αλλά το κρύο θα παραμείνει , όπως άλλωστε ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Όπως καταλάβατε λοιπόν , θα έχουμε μια σημαντικότατη πτώση του υδραργύρου της τάξεως των 10 με 12 βαθμών και στην περιοχή μας. Ενώ από την νύχτα της Δευτέρας - ξημέρωμα Τρίτης , αλλά και όλα σχεδόν τα επόμενα πρωινά της ερχόμενης εβδομάδας , θα έχουμε τον σχηματισμό παγετού σε διάφορα σημεία του νησιού μας ... Με θερμοκρασίες, ίσες ή και κάτω του μηδενός φυσικά.
Επίσης υπάρχει πιθανότητα, στις πρώτες ώρες που θα μπουκάρει ο βοριάς , με την ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και πριν βελτιωθεί ο καιρός , οι υπάρχουσες βροχούλες να μετατρέπονται πρόσκαιρα σε σπογγόχιονο , χιονοχάλαζο ή και σε κανονική χιονόπτωση, στα ορεινά (αρχικά) , της βόρειας Κέρκυρας , αύριο (Κυριακή) το βράδυ - νύχτα . Ενώ όσο θα βαδίζουμε προς το ξημέρωμα - νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπάρχει πιθανότητα (γύρω στο 50% αυτή την ώρα) πρόσκαιρα να έχουμε σπογγόχιονο, χιονοχάλαζο ή και κανονικές νιφάδες χιονιού αρκετά χαμηλά , σε διάφορα σημεία του νησιού. Εάν τελικά καταφέρει και συμβεί αυτό , δείχνει να μην είναι αξιόλογο και να είναι πρόσκαιρο και τοπικό ... Αφού , γρήγορα μέσα στην Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, από πλευράς φαινομένων. Έτσι έχουν τα τελευταία στοιχεία μας , αυτή την ώρα , βράδυ Σαββάτου 07/02/2105. Αν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή θα επανέλθουμε. Καλή και χαρούμενη Κυριακή σε όλους!!
Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου