Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ... ΜΕΡΟΣ Α' : ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ...
ΜΕΡΟΣ Β' : ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΠΑΓΕΡΩΝ ΒΟΡΙΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ... ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΝΩΡΙΣ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ !!
Δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα θα μας δείξει λοιπόν ο καιρός τις αμέσως επόμενες ημέρες φίλες και φίλοι, στο νομό μας (Κέρκυρα)... Αρχικά ένα ιδιαίτερα βροχερό , ήπιο θερμοκρασιακά και ανεμώδες και στη συνέχεια ένα ιδιαίτερα ψυχρό, ξηρό και επίσης ανεμώδες !
Έτσι θα πρέπει πρώτα να σταθούμε στις δυνατές βροχές της Παρασκευής , ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό της ημέρας και ύστερα όπου θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και "γερές" μπόρες - τοπικές καταιγίδες . Το Σάββατο θα είναι εξίσου βροχερό με κατά διαστήματα τα φαινόμενα να είναι ξανά κατά τόπους έντονα. Σε αυτό το 48ωρο στην Κέρκυρα θα πέσει αρκετό νερό. Ενώ κατά τόπους στο νομό μας θα πρέπει να υπολογίζουμε έως και πολύ νερό. Αφού ενδέχεται να υπάρξουν σημεία που θα ξεπεράσουν τα 60 mm βροχής συνολικά. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του παραπάνω διημέρου θα είναι οι κατά περιόδους πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες (κυρίως νοτιοδυτικής συνιστώσας) όπου κατά περιόδους πρόσκαιρα θα φθάνουν τοπικά και θυελλώδεις εντάσεις , με ριπές ακόμη και στα 8 μποφώρ , ίσως πολύ τοπικά και πολύ πρόσκαιρα στα βορειοδυτικά του νομού μας πιάσουμε και 9 μποφώρ. 
Όπως αναφέραμε παραπάνω αυξημένη είναι και η πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης , ιδιαίτερα από το απόγευμα της Παρασκευής έως και την Κυριακή.
Τώρα όσο αναφορά την Κυριακή , μέσα στη μέρα αυτή ο καιρός γρήγορα θα καταστεί άστατος , με τα όποια φαινόμενα όμως , κάθε ώρα που περνά , να γίνονται ολοένα και λιγότερα και πιο τοπικού χαρακτήρα ,ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό της ημέρας και μετά. Ενώ υπάρχουν πιθανότητες και για ανοίγματα στον ουράνιο θόλο μας. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό της ημέρας αυτής θα είναι η στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς αρκετά και πάλι ενισχυμένους , οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα ψυχροί και ο υδράργυρος θα αρχίσει να "χάνει έδαφος" σημαντικά! Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω των ήδη χαμηλών θερμοκρασιών στα ορεινότερα του νησιού ,κυρίως από το απόγευμα της Κυριακής και ύστερα , αν καταφέρει και υπάρξει ακόμη τελικά έστω και λιγοστός υετός, τότε θα πέφτει με τη μορφή χιονόνερου στα ψηλά του Παντοκράτορα , ίσως ακόμη και χιονοχάλαζου. Για κανονικές νιφάδες χιονιού έστω και πρόσκαιρα υπάρχει πιθανότητα για τα ορεινά μας, αφού θερμοκρασιακά θα είμαστε "εντάξει" κυρίως τη νύχτα της Κυριακής και ύστερα , αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον υετό , ο οποίος θα βρίσκεται όμως δυστυχώς πλέον σε συνεχή φθίνουσα πορεία λόγω του νεφοδιαλυτή και βροχοδιώκτη "μαίστρου" που θα έχει επικρατήσει στα μέρη μας. 
Έτσι φθάνουμε στην Δευτέρα, όπου και θα κάνει πραγματικά πολύ κρύο πλέον σε όλη την Κέρκυρα , με την αίσθηση μάλιστα του κρύου να γίνεται ακόμη εντονότερη λόγω του δυνατού μέσα στην ημέρα βορειοδυτικού ανέμου. Τα όποια πιθανά ελάχιστα τοπικά φαινόμενα το ξημέρωμα της ημέρας αυτής , γρήγορα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα έχουμε απλά εναλλαγές νεφώσεων και ηλιοφάνειας με "μεγάλα δόντια" όμως. 
Από εκεί και πέρα έως και τα μέσα περίπου της εβδομάδος το κύριο στοιχείο του καιρού στο νομό μας θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς τα πρωινά όπου θα σημειώνεται κατά τόπους παγετός. Γι ' αυτό καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια στοιχειώδης προστασία σε εσπεριδοειδή ή άλλα ευαίσθητα στην παγωνιά κηπευτικά και φυτά , πολύ περισσότερο φυσικά σε εκείνα τα χωράφια που βρίσκονται μέσα σε κοιλάδες , δίπλα σε ποτάμια , ρεματιές , λειβάδια , ή σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα του νησιού. Στα παραπάνω σημεία η πιθανότητα τοπικά ισχυρού παγετού ακτινοβολίας στις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδος είναι αρκετά μεγάλη!
Έτσι είχαν τα πράγματα έως αυτή την ώρα φίλες και φίλοι , σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας ... 
Τελευταία ενημέρωση : Πρωινό Παρασκευής 15/01/2016 και ώρα 10:30 π.μ.
Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος , ερασιτέχνης προγνώστης).
P.S. Η παρακάτω φώτο είναι του κύριου Νίκου Γρηγορόπουλου από το πρόσφατο παρελθόν , τραβηγμένη από την πόλη της Κέρκυρας , κοιτάζοντας την ισχυρή καταιγίδα που χτυπά τα βορειοδυτικά τμήματα της Κέρκυρας εκείνη την ώρα! http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου