Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Από το όψιμο παρατεταμένο καλοκαιράκι στο προχωρημένο Φθινόπωρο μέσα σε ένα 24ωρο!!
Και ... Στο βάθος ενδείξεις για το πρώτο "άρωμα" Χειμώνα!
Όπως διαβάσατε στον παραπάνω τίτλο φίλες και φίλοι , ναι κάπου εδώ ήρθε η ώρα να μας αποχαιρετήσει η καθημερινή ηλιοφάνεια των τελευταίων εβδομάδων , αλλά και μαζί της και η ζέστη (κατά την διάρκεια της ημέρας) που ζήσαμε τέτοια εποχή. Αφού υπήρξαν περιοχές στο νομό μας όπου για πολλές ημέρες σε καθημερινή βάση άγγιζαν τους 26 με 27 βαθμούς κελσίου τα μεσημέρια. Μάλιστα πολύ τοπικά παρατηρήθηκαν ακόμη και 28 ολόκληροι βαθμοί κελσίου!! 
Σε πρώτη φάση λοιπόν μας έρχεται μια ... "Τονωτική ένεση" μετά την περίοδο ανομβρίας που βιώνουμε. Έτσι θα περάσουμε ουσιαστικά σε μια άλλη εποχή , κάπως ... Απότομα βέβαια , μετά από τις πολλές και συνεχείς ηλιόλουστες αλλά και "ζεστές" για τα δεδομένα της εποχής , ημέρες που ζήσαμε!
Την Κυριακή 21/10/2018 δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το ιδιαίτερο. Μόνο που στον καταγάλανο ουράνιο θόλο των τελευταίων εβδομάδων ξαφνικά μέσα στην ημέρα αυτή , θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους δειλά δειλά και κάποια σύννεφα, τα οποία κατά τόπους θα έχουν τη τάση πρόσκαιρα να πυκνώνουν, έως το τέλος της ημέρας. Υπάρχει κάποια μικρή πιθανότητα για κάποια ψιχάλα ή ασθενή τοπική βροχή , περισσότερο για αργά τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (όχι κάτι το άξιο λόγου αρχικά).
Και ... Φθάνουμε στην Δευτέρα 22/10/2018 όπου και θα ξυπνήσουμε με κυρίως μουντό και "κλειστό" πλέον ουράνιο θόλο! Μάλιστα σχετικά γρήγορα κάποιες τοπικές βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στα μέρη μας ύστερα από καιρό! Όσο θα βαδίζουμε για το δεύτερο μισό της ημέρας και ύστερα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού , με περισσότερες , πιο γενικευμένες και κατά τόπους αξιόλογες βροχές (υπάρχει και πιθανότητα τοπικής καταιγίδας) ! Θα το γυρίσει σε "σιρόκο λεβάντε" (επικράτηση νοτιοανατολικών ανέμων με σταδιακή ενίσχυση) καιρός ο οποίος συνήθως ευνοεί την Κέρκυρα και δίνει κατά τόπους "καλά" ύψη βροχής...
'Αστατος φαίνεται να διατηρείται ο καιρός και την Τρίτη 23/10/2018 στη γωνιά μας με κατά περιόδους και κατά τόπους κάποιες τοπικές βροχές ή μπόρες (και πάλι υπάρχει η πιθανότητα πρόσκαιρης τοπικής καταιγίδας , κυρίως τις πρωινές ώρες) . Όμως κυρίως από το βράδυ της Τρίτης και ύστερα περιμένουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν ανατολικοί έως κυρίως νοτιοανατολικοί, τοπικά αρκετά ενισχυμένοι , κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας.
Βελτιωμένος πλέον δείχνει να είναι ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο την ερχόμενη Τετάρτη 24/10/2018 , με τους ανέμους πλέον να γυρίζουν σε βορειοδυτικούς (μαίστρος) . Τώρα το πόσο θα κρατηθεί "στεγνός" είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε.
Πάντως υπάρχουν βάσιμες υποψίες για πιθανή νέα υποτροπή του καιρού βαδίζοντας προς το τέλος του μήνα με κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου βροχοπτώσεις αλλά και πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα μάλλον ικανά αυτή τη φορά να μας φέρουν το πρώτο "άρωμα" Χειμώνα για φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υδράργυρος ήδη από την Δευτέρα 22 του μήνα θα σημειώσει αισθητή πτώση στην περιοχή μας. Περιμένουμε να υπάρξουν τμήματα στο νομό μας όπου η θερμοκρασία μετά τις προυπάρχουσες υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα πέσει έως και 8 με 10 μονάδες κάτω!! Από τα 27 αρια τα μεσημέρια στους 17 με 19 βαθμούς κελσίου μέγιστες τιμές σε αρκετές περιοχές. Τοπικά , κυρίως βέβαια περισσότερο στα βορειότερα ορεινότερα - ημιορεινότερα, ακόμη και ... Λίγο χαμηλότερα. Να τονίσω ξανά ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν τα μεσημέρια μας !!  Πάντως μεσοβδόμαδα και αφού θα επιστρέψουν τα διαστήματα ηλιοφάνειας , ο υδράργυρος κατά την διάρκεια της ημέρας θα ανέβει λίγο σε σχέση με τις θερμοκρασίες που θα έχουν προηγηθεί, ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ όμως.
Για οτιδήποτε νεότερο, σε περίπτωση κάποιας αλλαγής των δεδομένων , θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
Ήταν η προσωπική εκτίμηση του καιρού για το νομό Κέρκυρας από τον Ιάκωβο Βασιλάκη (ερασιτέχνη προγνώστη αλλά και καιρόφιλο από παιδί).
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας , να είστε όλοι καλά !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου