Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ αφού θα έχει ΣΧΕΤΙΚΑ μικρή χρονική διάρκεια ζωής , ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ μέσα σε "κομμάτι" του επόμενου 24ωρου (Σάββατο 15/05/2021) με ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ !! ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ο καιρός την ΚΥΡΙΑΚΗ 16/05/2021...  ;)

Γεια σας φίλες και φίλοι ... Αρκετές ημέρες πριν σας είχα "προετοιμάσει" εδώ , για την επερχόμενη "σύντομη" μεν αλλά "αξιόλογη" δε, αλλαγή του καιρικού σκηνικού. Αιτία για τα παραπάνω το βροχοφόρο σύστημα (στην ουσία "εξπρές")  που μας έρχεται από την κεντρο - νότια Ιταλία (σας είχα μιλήσει ήδη από την περασμένη Τρίτη, για την μεγάλη πιθανότητα που υπήρχε μια "δευτερεύων" ατμοσφαιρική διαταραχή, πέρα από εκείνη της περασμένης Τετάρτης που κινήθηκε πολύ βορειότερα από εμάς,  με πιο ευνοική πλέον θέση και τροχιά να μας επηρέαζε προς και κυρίως κατά την διάρκεια του Σαββάτου). Έτσι το "πέρασμα" της εν λόγω διαταραχής θα είναι "σχετικά γρήγορο" αλλά "ικανό" να προλάβει να δώσει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ ! :)  Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουμε στα μέρη μας ... ;)

Ήδη μετά τα μεσάνυχτα απόψε (νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο) θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα , τα οποία στην αρχή θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και όχι κάποια ιδιαίτερη ένταση ακόμη (τοπικές βροχούλες). Βαδίζοντας ΠΡΟΣ τα χαράματα/αυγή του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και περισσότερα γενικότερα , με έμφαση όμως (αρχικά) κυρίως στα ανοιχτά της δυτικής /βορειοδυτικής Κέρκυρας (μέσα και τμήματα των Διαποντίων νήσων) καθώς και επιλεκτικά σε ορισμένα περισσότερο παραθαλάσσια σημεία της Κέρκυρας που βρίσκονται κατά μήκος της ίδιας μεριάς , όπου ιδιαίτερα (αρχικά) στα προαναφερθέντα σημεία θα  αρχίσουν να εντείνονται , οπότε και θα έχουμε την εκδήλωση των πρώτων τοπικών καταιγίδων , κυρίως εκεί ...  

Γρήγορα εντός των πρωινών / προμεσημβρινών ωρών του Σαββάτου τα φαινόμενα της δυτικής πλευράς, θα έχουν επεκταθεί πλέον ανατολικότερα και θα έχουν επηρεάσει από άκρη σε άκρη ολόκληρο το νομό μας πια, με "περάσματα" από τοπικές βροχές/μπόρες και καταιγίδες! Φαινόμενα όπου ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ και θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλες ραγδαιότητες βροχής/ τοπικές χαλαζοπτώσεις/κεραυνούς/δυνατά αστραπόβροντα και πιθανές ισχυρές έως πολύ ισχυρές ριπές ανέμων , με την μορφή δηλαδή  μπουρινιού, τοπικά ισχυρού ... 

Αναμένονται όπως είναι φυσικό ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά σχετικής υγρασίας και τοπικές ομίχλες σε αρκετά ορεινά/ημιορεινά κατοικημένα τμήματα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα είναι αρκετά πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένοι υδροστρόβιλοι ("ρούφουλες" στην γλώσσα της Κέρκυρας) στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου. 

Το πιο πάνω καθαρά "Φθινοπωρινού" τύπου σκηνικό θα αφορά επί τω πλείστο σχεδόν το πρώτο μισό της αυριανής ημέρας. Αφού στη συνέχεια θα υπάρξει προοδευτική ύφεση των φαινομένων την οποία  θα διαδεχτεί η οριστική βελτίωση των  καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την Χώρα των Φαιάκων (σας τόνισα άλλωστε και στην αρχή αυτής της ανάρτησης , ότι αυτή η αναμενόμενη αλλαγή θα έχει "εξπρές" χαρακτήρα  αλλά κατά τόπους θα είναι "σημαντική").

Άνεμοι αρχικά νοτίων διευθύνσεων γενικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυροί (στα 5 με 6 και τοπικά έως και 7 μποφώρ), χωρίς να αποκλείεται την ώρα της έλευσης και εκδήλωσης των τοπικά έντονων φαινομένων σε πολύ τοπικό επίπεδο να παρατηρηθεί και  κάποια / κάποιες θυελλώδεις ή και πολύ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές νοτιά (στα 8 ή ακόμη και στα 9 μποφώρ). Με την απομάκρυνση όμως του μετώπου και την βελτίωση των καιρικών συνθηκών προς και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό της ημέρας , θα έχουμε στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς (μαίστρο) στα 4 με 5 μποφώρ (ίσως επιλεκτικά σε κάποια υψώματα , όπως και σε ορισμένα  σημεία στα ανοιχτά και παραθαλάσσια για λίγο καταφέρουν να υπάρξουν και ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που ανά περιοχές θα γίνει αισθητή!! Ενδεικτικά να αναφέρω πως πέρα από τα ορεινά/ημιορεινά στα οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο , περιμένω να υπάρξουν ΑΡΚΕΤΕΣ περιοχές ακόμη και κατά τόπους σε διάφορα πεδινά/παραθαλάσσια τμήματα όπου οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της ημέρας θα βρεθούν ελαφρώς ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 20 C. Δηλαδή στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού θα έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις "φυσιολογικές" για την περίοδο που διανύουμε !! Επίσης η σχετική ψύχρα πάντα για την εποχή που διανύουμε , θα είναι εντονότερη κατά τις βραδινές/νυχτερινές ώρες αύριο , σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες... 

Κυριακή 16/05/2021: Καλοκαιρία με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας αλλά και κατά περιόδους κάποιες σκόρπιες συννεφιές εδώ και εκεί, άνευ σημασίας όμως. 

Εξαιρετική θα είναι η διαύγεια , η ορατότητα καθώς και η ποιότητα του αέρα , εξαιτίας των "φρέσκων" βορειοδυτικών ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν στα 3 με 4 και τοπικά έως και 5 μποφώρ (παρόλο αυτά , σε τοπικό επίπεδο , τόσο σε συγκεκριμένα υψώματα όσο και σε συγκεκριμένα θαλάσσια/παραθαλάσσια σημεία ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες στιγμιαίες ισχυρές ριπές το μεσημερο - απόγευμα).

Ο υδράργυρος αν και θα ανέβει λίγο ως προς τις μέγιστες τιμές του αργά το μεσημέρι , συγκριτικά με το Σάββατο, θα παραμείνει και πάλι σε αρκετά "δροσερά" επίπεδα. Μάλιστα η ψύχρα για την εποχή τόσο νωρίς το πρωί όσο και το βράδυ της Κυριακής, θα είναι αισθητή ...  

Πριν σας αφήσω για απόψε , να εκφράσω κάποιες προσωπικές σκέψεις/εκτιμήσεις ... Προσωπικά σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας περιμένω ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 15 με 30 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή με λίγα λόγια , ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ύψη βροχής , ανάλογα την περιοχή. Αυτό σε γενικές γραμμές  δείχνει ότι οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές θα έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να "βραχούν" ("και θα τα καταφέρουν") καλά πριν το θέρος (πάντως υπολογίστε ότι πολύ επιλεκτικά θα υπάρξουν κομμάτια όπου θα δεχτούν ύψη βροχής και ΑΝΩ των 30 mm , την ίδια ώρα που αλλού στο νομό θα υπάρξουν συγκεκριμένα σημεία που θα δεχτούν ύψη βροχής ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ των 15 mm) . Ωστόσο πιστεύω ότι και αυτή την φορά θα υπάρξουν  διαφοροποιήσεις στην κατανομή του υετού (δηλαδή του ύψους βροχόπτωσης) από γωνιά σε γωνιά στο νομό μας , απλά ΔΕΝ ... Φαίνεται να είναι τόσο "ακραίες" όσο τον Απρίλη που μας πέρασε , όταν στον βορρά και κατά τόπους στα κεντρο - βόρεια του νησιού μας είχαμε το πενθήμερο 19/04 - 23/04/2021 έως και 60 + mm βροχής , την ίδια ώρα που στα νότια και κεντρο - νότια του νησιού μας (αλλά και σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Κέρκυρας) η "απόλυτη ξηρασία" συνεχιζόταν, αφού εκεί ΔΕΝ έχει βρέξει από τις 21 του Μάρτη  ... Με τα παραπάνω λόγια μου , καταλάβατε ποιες λοιπόν περιοχές χρήζουν "μεγαλύτερης ανάγκης" για καλή βροχή και ποιες λιγότερο σε σχέση με  άλλες , αν και μιλάμε πάντα για το ίδιο νησί !!  :) 

Εύχομαι καλή επιτυχία με "χορταστικά" φαινόμενα για όλους και ...Χωρίς ή όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα ... 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου