Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Της Υπαπαντης νερι, σαραντα της καταποντης! (Πάντως στην Κέρκυρα , μας έβρεχε χθες και σήμερα... Η φώτο ... σε ένα άνοιγμα του καιρού σήμερα το μεσημέρι... Τα βορειοδυτικότερα άκρα της Ελλάδος , αλλά και της Κέρκυρας ! Στο βάθος και οι ακριτικοί μας Οθωνοί !!

Υπαπαντη, καταποντη, σαραντα δραμια ρίχνει!
Της Υπαπαντης νερό, σταρια κι αλώνια το σωρό!

Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, ότι καιρο κάνει σήμερα της Υπαπαντης θα καμει για σαραντα μέρες! Και σαν και βρέξει και σαν και χιονίσει! Σε πολλα μέρη η Υπαπαντη έχει συνδεθεί με το τριμερο δηλαδή τη γιορτη του Αϊ Τρυφωνα του αμπελαρη, της κυρας Υπαπαντης και του Αϊ Συμιού ( του Αγιου Συμεων)! Σύμφωνα με την παράδοση και τις τρεις αυτές μέρες ραντιζουνε τα φυτά μας με το αγιασμο του Αϊ Τρυφωνα και παρακαλούμε την Κυρα Παπαντη να καμει νερά πολλα για να χουμε το καλοκαίρι. Του Αγιου Συμεών δε αποτρεπουμε τις έγκυες γυναικες να ραψουν ή να κόψουν, ακόμη και να λουσουν τα μαλλιά τους διότι θα απομείνει σημάδι στο παιδι σαν γεννηθεί! 
Η ανάγκη του κόσμου να μπορέσει να προβλέψει τον καιρο εκείνη την εποχη για να οργανώσει τις γεωργικές εργασίες του , τον έκανε να βρίσκει σημάδια μέσα στο αγιολογιο της εκκλησίας μας και να πορεύεται έτσι στη ζωη του! 
Χρόνια πολλα λοιπόν, και του χρόνου η Υπαπαντη βοήθεια μας! Προσοχή γκαστρωμενες μη πιασετε σήμερα και αύριο ψαλίδι, μηδε να ραψετε μηδε και να κεντησετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου