Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ : ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ... ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΟΨΙΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙΡΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ...
Ύστερα από ένα πρωτόγνωρο σε διάρκεια για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής μας διάστημα καλοκαιρίας και ξηρασίας αλλάζουμε επιτέλους κεφάλαιο φίλες και φίλοι ! Αρχικά με μια πραγματικά εντυπωσιακή πτώση του υδραργύρου , αφού από τους +18 και +19 (ακόμη και +20 πολύ τοπικά) βαθμούς τα μεσημέρια των προηγούμενων ημερών , "πρόσκαιρα" θα πάμε στους +7 με +9 μέγιστες τιμές σε αρκετά μεγάλο κομμάτι του νομού (στα ημιορεινά και ορεινά οι μέγιστες θα είναι και λίγο χαμηλότερες κατά τόπους). Ενώ τις νύχτες και τα πρωινά του επόμενου τριημέρου θα έχουμε "αρνητικές" θερμοκρασίες σε διάφορα σημεία του νησιού (αν υπάρξει ξαστεριά τη νύχτα τότε θα μιλάμε όλο και για περισσότερες περιοχές με αρνητικό πρόσημο ή κοντά στο 0C. ελάχιστες τιμές). 
Πάντως σε σχέση με άλλα ανατολικά της Πίνδου τμήματα στο νησί των Φαιάκων τα φαινόμενα σε αυτό το ψυχρό κύμα που μας έρχεται θα είναι τοπικού χαρακτήρα και λιγοστά έως ελάχιστα. 
Έτσι η αναμενόμενη ψυχρή εισβολή πέρα από το κρύο θα δώσει κάποιες λίγες πιθανές τοπικές βροχούλες την νύχτα της Τετάρτης - ξημερώματα Πέμπτης και ίσως ξανά κάποιες τοπικές βροχές ή ψιχάλες τη νύχτα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς προς το Σάββατο. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα για ορισμένες παροδικές ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις ή νιφαδοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Κέρκυρας από τα 600 με 650 μέτρα και πάνω. Στη μεν νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη ανέρχεται γύρω στο 40% σήμερα για κάτι τέτοιο και στη νύχτα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς προς το Σάββατο η πιθανότητα για κάτι ανάλογο κυμαίνεται στο 30% αυτή την ώρα. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις δεν περιμένουμε κάτι το αξιόλογο, από πλευράς έντασης ή διάρκειας. 
Έτσι παραμονή , ανήμερα της Πρωτοχρονιάς καθώς και το Σάββατο θα νιώσουμε αρκετό κρύο, ενώ κατά τόπους, ιδιαίτερα αν και όπου υπάρξει ξάστερος ουράνιος θόλος τις επόμενες νύχτες (κυρίως στα ημιορεινά - ορεινά αλλά και χαμηλότερα στα λεκανοπέδια - πεδιάδες, δίπλα σε ρεματιές , ποτάμια κτλ.) θα σημειωθεί και παγετός. Γι ' αυτό σε κάποια σημεία επιρρεπή σε τέτοιες καταστάσεις , όπου υπάρχουν εσπεριδοειδή ή και άλλα ευαίσθητα στην παγωνιά δέντρα και φυτά , όπως για παράδειγμα στο κομμάτι Νυμφές - Πλάτωνα με τα κουμ κουάτ , καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια στοιχειώδη προφύλαξη όπου είναι δυνατό.
Κατά την διάρκεια του Σαββάτου και κυρίως από το βράδυ εκείνης της ημέρας και ύστερα θα αρχίσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού, με νοτιάδες (βαθμιαία ενίσχυση των νοτιάδων μέχρι το τέλος της ημέρας) οι οποίοι σχετικά γρήγορα θα μας φέρουν αξιόλογες μπόρες , βροχές και καταιγίδες ύστερα από καιρό. Οπότε η Κυριακή θα ξημερώσει γενικά μουντή και βροχερή. Στο ίδιο άστατο καιρικό μοτίβο φαίνεται να συνεχίζει και η ερχόμενη εβδομάδα , τουλάχιστον στο ξεκίνημά της με...Κατά περιόδους αξιόλογα φαινόμενα , όπου δεν αποκλείεται να είναι και τοπικά έντονα. Από εκεί και ύστερα , εξαιτίας των νοτιάδων από θερμοκρασιακής πλευράς ο καιρός θα "μαλακώσει" σε σχέση με αυτό που θα έχει προηγηθεί.
Έτσι είχαν τα τελευταία στοιχεία έως αυτή την ώρα , 10:15 π.μ. Τετάρτης 30/12/2015 φίλες και φίλοι. Όμορφη Τετάρτη να έχουμε !
Με εκτίμηση ... Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος - ερασιτέχνης προγνώστης).
http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου