Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ο φετινός Ιούλιος στο "Βαλανειό" (βορειοδυτική ενδοχώρα Κέρκυρας, υψ. περίπου 180 μέτρα) ήταν ξηρός αλλά δροσερός !
Μάλιστα στα 5 τελευταία χρόνια που διατηρώ σταθμό εδώ , φέτος τον Ιούλιο καταγράφηκε η χαμηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία για τον μήνα αυτό και ήταν 25,4 βαθμούς κελσίου , τιμή η οποία απέχει κατά 1 περίπου βαθμό από την "κανονική" μέση κλιματική τιμή (περίπου 1 βαθμό χαμηλότερα από το κανονικό) για αυτό το μήνα στη γωνιά μας !! Ο πιο θερμός Ιούλιος τα τελευταία 5 χρόνια στην περιοχή μου ήταν εκείνος του 2015 με μέση μηνιαία τιμή τους 28 βαθμούς κελσίου !!!!! Ενώ το 2016 και το 2014 είχαμε φυσιολογικές μέσες τιμές με 26,1 C. και 26,3 C. αντίστοιχα. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι η μεγαλύτερη θερμοκρασία που σημειώθηκε φέτος τον Ιούλιο ήταν μόλις 32,8 βαθμούς κελσίου , τιμή η οποία απλά παραπέμπει σε μια τυπική και φυσιολογική ημέρα για "αλωνάρη" μήνα (τον πιο θερμό του καλοκαιριού)! Ενώ από τις 31 ημέρες του φετινού Ιούλη τις 19 η μέγιστη θερμοκρασία ημέρας βρισκόταν σταθερά κάτω από τους 30 βαθμούς !!! Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα η μέση θερμοκρασία ήταν μόλις 23,8 βαθμούς κελσίου , τιμή η οποία και πάλι βρίσκεται κατά 1μιση περίπου βαθμό κάτω από την κανονική για αυτή την περίοδο!
Στα παραπάνω βοήθησαν οι μέτριοι γενικά βόρειοι άνεμοι αλλά και η κατά περιόδους χαμηλή νέφωση λόγω αυξημένης υγρασίας και μαίστρου (βορειοδυτικός άνεμος) κυρίως κατά το πρώτο μισό του μήνα. Κυρίαρχος άνεμος ήταν ο βορειοανατολικός . Πάντως στις 17/07/2018 έπνεε δυνατός νοτιάς και συγκεκριμένα νότιος - νοτιοανατολικός άνεμος με μέγιστη ριπή τα 41,8 χιλιόμετρα ανά ώρα (6 μποφώρ) , όπου αποτελεί και την μέγιστη ριπή μήνα.
Κατά τα άλλα μόνο στις 23/07 είχαμε μια ψιχάλα η οποία όμως ήταν μη καταγράψιμη απο το βροχόμετρο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι παρόλο την καλοκαιρία και ξηρασία ζήσαμε τον πιο δροσερό Ιούλη φέτος , τουλάχιστον βέβαια για τα τελευταία 5 χρόνια που έχω επίσημες καταγραφές από τον αξιόπιστο σταθμό μου εδώ στο Βαλανειό. Αντίθετα τον βροχερό Ιούλιο του 2014 απλά ζήσαμε έναν φυσιολογικό θερμοκρασιακά Ιούλιο και ας νόμιζε άλλα ο περισσότερος κόσμος! Και όλα αυτά φέτος τα οφείλουμε κατά ένα μεγάλο βαθμό όπως είπαμε παραπάνω στους σχετικά ενισχυμένους βόρειους άνεμους που επικράτησαν ... Αυτά είναι τα περίεργα αλλά και συνάμα τα όμορφα του καιρού φίλες και φίλοι ... 
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα κλιματολογικά στοιχεία του Ιουλίου 2018 από ενδότερα της βορειοδυτικής Κέρκυρας και το Βαλανειό.
Καλό Αύγουστο με υγεία σε όλους μας !
Iάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος , ιδιοκτήτης και επιβλέπων του ιδιωτικού μετεωρ. σταθμού στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου