Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια  ματιά στο "καιρικό τοπίο" του τόπου μας κατά την διάρκεια της  εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε (16/08 - 22/08/2021).  :)

ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΗΝΗ  ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ... ;) 

Κατά τα άλλα πέρα από την συνεχιζόμενη πολύμηνη όπως ήδη σας ανέφερα ξηρασία (με ότι συνεπάγεται βέβαια αυτό) , αξίζει να σταθούμε μόνο σε δυο σημεία για τις αμέσως επόμενες ημέρες... 

Πρώτα στο θερμοκρασιακό κομμάτι και δεύτερον στο "μέτωπο" των ανέμων! 

Εκ νέου πρόσκαιρη ΜΙΚΡΗ άνοδο θα παρουσιάσει λοιπόν ο υδράργυρος το επόμενο διήμερο, ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό (και σας επισημαίνω ξανά και ξανά κάθε φορά) στις συνήθεις πιο "ευάλωτες" στην ζέστη περιοχές του νομού μας ... Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ περίπτωση όμως ΔΕΝ θα φθάσει τις πολύ υψηλές μέγιστες τιμές της περασμένης εβδομάδας (έως και την περασμένη Πέμπτη στα προαναφερθέντα τμήματα είχαμε σχεδόν καθημερινά να κάνουμε με 39 C. και 40 C. κάτι το οποίο είχε προβλεφθεί και γραφτεί έγκαιρα από τον γράφων , εδώ). Για το επόμενο διήμερο ΕΚΕΙ και μονό ΕΚΕΙ το "θερμοκρασιακό ταβάνι" αυτή την φορά θα είναι της τάξεως των 36 C. με 37 C. (κατά μέσο όρο πάντα). Παράλληλα στα υπόλοιπα μέρη του νομού , ανάλογα το ανάγλυφο και την απόσταση από την θάλασσα της κάθε περιοχής , θα διαμορφωθεί  (ως είθισται το θέρος) και η διακύμανση της θερμοκρασίας. 

Γενικά λοιπόν στα παραθαλάσσια και στα σημεία που βρίσκονται ΣΧΕΤΙΚΑ κοντά στην θάλασσα (κυρίως κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής και εν μέρη της βόρειας πλευράς - εξαιρούνται τα άκρα βορειοανατολικά της Κέρκυρας) θα πρέπει να περιμένουμε ΟΧΙ ιδιαίτερα υψηλές τιμές , κάτι το οποίο θα μεταφράζεται γενικά μεταξύ 30 C. με 32 C. (πάρα πολύ τοπικά και για πολύ λίγο ίσως δούμε και κάποιο 33 αρι) στα συγκεκριμένα παραθαλάσσια που ανέφερα πιο πάνω (εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα Διαπόντια νησιά μας , με την διαφορά ότι ακόμη και στο εσωτερικό των νησιών αυτών , με έμφασή όπως είναι λογικό πολύ περισσότερο στους Οθωνούς θα "τσιμπάει" ελαφρώς περισσότερο προς τα επάνω από ότι στα παράλια αργά το μεσημέρι και εκεί). Η ίδια θερμοκρασιακή κατάσταση αναμένεται να επικρατήσει και στην πολύ ορεινή ζώνη της βόρειας Κέρκυρας. Ενώ στα υπόλοιπα μεταξύ 32 C. με 34 C. και πάρα πολύ τοπικά και πρόσκαιρα πιθανόν έως και 35 C. :) 

Πάντως σε πολλά τμήματα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας , όπως και σήμερα Δευτέρα 16/08/2021 , έτσι  ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ και στο υπόλοιπο της εβδομάδας θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αυξημένα ακόμη και τα μεσημέρια παρόλη την ηλιοφάνεια, οπότε και η ... ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ - ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ στον ανθρώπινο οργανισμό θα συνεχίσει σε ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ  ΕΠΊΠΕΔΟ να είναι δυστυχώς αρκετά έντονη και ενοχλητική / κουραστική (για παράδειγμα , σε μια περιοχή όπου το θερμόμετρο δείχνει 33 C. με 34 C. αλλά με 50 % - 60 % υγρασία τότε η "αίσθηση" της ζέστης ανεβαίνει ως συνήθως δυσάρεστα στους 40 + βαθμούς κελσίου τουλάχιστον) !! Το ευχάριστο της όλης κατάστασης θα είναι ότι σε κάμποσα κομμάτια της γωνιάς μας (σαφώς όχι παντού, το ίδιο) αργά τη νύχτα/χαράματα θα "δροσίζει" κάπως (ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 25 C. σε κάποιες μεριές)... 

Οι άνεμοι σε γενικές γραμμές και τις επόμενες 6 ημέρες ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε θάλασσα ή στεριά (τώρα βέβαια το για την ..."Στεριά" είναι σχετικό , αφού μετά από ένα τέτοιο "ανώμαλο" καιρικά/θερμοκρασιακά Καλοκαίρι σαν το φετινό , ακόμη και τα 4 - 5 μποφώρ "δύναμη" σε μια πιθανή φωτιά "άνετα" μπορούν να αποβούν εξαιρετικά μοιραία). ;)

Έτσι κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας θα πνέουν με ΣΧΕΤΙΚΑ χαμηλές εντάσεις παντού , στα 3 με 4 και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία παροδικά έως και 5 μποφώρ , το 5 αρακι θα αφορά συγκεκριμένα κομμάτια και θα παρατηρείται κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας! Άνεμοι αρχικά από διάφορες διευθύνσεις και σταδιακά βόρειας συνιστώσας στα περισσότερα σημεία. Πάντως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως "χονδρικά" από το απόγευμα της Τετάρτης 18/08/2021 έως και το απόγευμα/πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης 19/08/2021 κατά περιόδους και περισσότερο μέσα στην ημέρα σε ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ  ΕΠΙΠΕΔΟ δηλαδή στις περιοχές εκείνες που είναι πιο επιρρεπείς στο μαιστράλι (βορειοδυτικός άνεμος) θα υπάρξει μια πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση των ανέμων , αγγίζοντας και τα 6 μποφώρ (πρόσκαιρα ισχυρές εντάσεις) ΕΚΕΙ ... Αυτός θα είναι και ο λόγος της ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σταδιακής ΜΙΚΡΗΣ πτώσης της θερμοκρασίας από εκεί και ύστερα ("για λίγο" , μιας και υπάρχουν υποψίες για μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ξανά, παρακάτω). Μην φανταστείτε βέβαια κάποια έντονη δροσιά (που τέτοια τύχη ακόμη για φέτος)  ...

Όμορφη εβδομάδα με υγεία σε όλες και όλους και όσο το δυνατόν περισσότερες "καλές" ειδήσεις από την Κέρκυρα και την Χώρα μας γενικότερα , να ευχηθώ !! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου