Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

 Δευτέρα 09/08/2021 .

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ακόμη εβδομάδα , στην οποία κατά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος της θα νιώσουμε και πάλι ... Αρκετή έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα, πολύ ζέστη, μόλις ξεκίνησε!  :) 

Καλή Δευτέρα σε όλες και όλους !! Δεν άλλαξε κάτι μετά από εκείνα τα λόγια που γράφτηκαν εδώ την περασμένη Πέμπτη. Έτσι ύστερα από το σύντομο ΣΧΕΤΙΚΑ  δροσερό "διάλειμμα" και την μικρή  αλλά άκρως απαραίτητη ανάσα που πήραμε, ο υδράργυρος ήδη από χθες Κυριακή (όπως αναμενόταν άλλωστε) άρχισε να παίρνει ξανά την ανηφόρα.  ;)

ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ μέρα με την μέρα λοιπόν με την "κορύφωση" της ζέστης για αυτή την εβδομάδα στα μέρη μας να μας έρχεται ιδιαίτερα το διήμερο Τρίτης 10/08 - Τετάρτης 11/08/2021 (καθώς εν μέρη  και την Πέμπτη 12/08/2021).

Τις παραπάνω ημέρες στις ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη γωνιές του τόπου μας (σας έχω αναφέρει πολλές φορές ποιες είναι αυτές) ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι θα φθάνει τους 36 C. με 38 C. Ενώ σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΔΕΔΟ πάντα στα παραπάνω συνήθως πιο "ευάλωτα" στην ζέστη σημεία της Κέρκυρας , εξαιτίας κυρίως του ανάγλυφου (και όχι μόνο)  και εφόσον βοηθήσουν συγκεκριμένοι παράγοντες (ανεμολογικό πεδίο κτλ.) τότε πρόσκαιρα είναι πιθανό να δούμε για πολλοστή φορά φέτος 39 C. με 40 C. εκεί και μόνο εκεί (σήμερα Δευτέρα 09/08/2021 στα παραπάνω σημεία οι μέγιστες τιμές της ημέρας θα βρεθούν μεταξύ 36 C. με 37 C.) !!

Την ίδια ώρα πάντως σε διάφορα παραθαλάσσια τμήματα (συμπεριλαμβάνονται και κάποια κομμάτια ναι μεν μη παραθαλάσσια , αλλά τα οποία βρίσκονται όμως σχετικά ΚΟΝΤΑ στην θάλασσα , οπότε και θα καταφέρνουν να επηρεάζονται από την ευεργετική θαλάσσια αύρα ή το μαιστραλάκι) πολύ περισσότερο κατά μήκος της δυτικής και βόρειας ακτογραμμής του νομού (εξαιρούνται τα άκρα βορειοανατολικά της Κέρκυρας) , τα θερμόμετρα θα δείχνουν μέγιστες τιμές σταθερά ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 35 C. καθημερινά τις παραπάνω πιο θερμές ημέρες αυτής της εβδομάδας (31 C. με 33 C. και τοπικά 34 C. κατά μέσο όρο) , με υψηλότερα παρ' όλα αυτά ποσοστά σχετικής υγρασίας και ότι φυσικά συνεπάγεται αυτό ... ;)  :) Ανάλογη θερμοκρασιακή εικόνα θα παρουσιάζουν και τα πολύ ορεινά τμήματα της βόρειας Κέρκυρας , με χαμηλότερα μάλιστα ποσοστά σχετικής υγρασίας. 

ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ θα πρέπει να υπάρξει ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της κατάστασης , αφού η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΜΙΚΡΗ σταδιακή πτώση. Μην φανταστείτε βέβαια κάποια έντονη δροσιά , απλά θα μας αφήσουν ("τώρα για πόσο θα το δούμε") τα 38 αρια , (είπαμε πάρα πολύ τοπικά θα "τσιμπήσει" και λίγο παραπάνω) , των προηγούμενων ημερών (αναφέρομαι πάντα μόνο στις "πιο ευάλωτες" στην ζέστη περιοχές της Κέρκυρας) , για να πάμε στο θερμοκρασιακό "ταβάνι" των 34 C. - 35 C. (πάντα κατά μέσο όρο) ΕΚΕΙ ! 

Εις το επανιδείν !! 

P.S. Αυτό θα είναι το πέμπτο κατά σειρά θερμό επεισόδιο του φετινού Καλοκαιριού για την περιοχή μας. ΔΕΝ θα συγκρίνεται εννοείται σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση με το προηγούμενο ακραίο τόσο σε διάρκεια όσο κατά τόπους και σε ένταση έντονο κύμα ζέστης - καύσωνα που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα... Χωρίς αμφιβολία φίλες και φίλοι , διανύουμε ένα από τα πιο ζεστά Καλοκαίρια των τελευταίων πολλών ετών και εδώ στο νομό Κέρκυρας, τώρα των ... "Πόσων ετών", θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη να μας αποχαιρετήσει και ο Αύγουστος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της όλης κατάστασης. :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου