Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στο νομό Κέρκυρας ΕΩΣ ΚΑΙ την Μεγάλη Τρίτη 30/04/2024.

Λιακάδα, καλοτάξιδες θάλασσες και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας!! 

Καλό Σαββατόβραδο !! :)

ΔΕΝ άλλαξε κάτι από εκείνα που σας "υποσχέθηκα" εδώ προχθές...

Έτσι η φετινή Κυριακή των ΒΑΙΩΝ θα χαρακτηρίζεται από... Πραγματικά πανέμορφες καιρικές συνθήκες , με ΛΙΑΚΑΔΑ και ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ΑΝΩ των 20 C. παντού στα ΠΕΔΙΝΑ μας τμήματα. Θα πρέπει να παρατηρηθούν αρκετά 22αρια C. και 23αρια C. 

ΑΛΛΑ...Ταυτόχρονα "στις κλασικές πιο ευπαθείς στην ζέστη πεδινές περιοχές της Κέρκυρας" δεν αποκλείεται να πλησιάσουμε ή και να αγγίξουμε τους 25 C.  

Ενώ παράλληλα και οι άνεμοι για μια ακόμη ημέρα ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα και σε στεριά, αφού θα πνέουν με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις ΞΑΝΑ. ;)

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες περιμένουμε τόσο για την Μεγάλη Δευτέρα, όσο ΚΑΙ για την Μεγάλη Τρίτη στα μέρη μας.

Δηλαδή ΛΙΑΚΑΔΑ καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας , με ΣΧΕΤΙΚΗ ζέστη για την εποχή , αφού οι ενδείξεις στα θερμόμετρά μας, θα "ανέβουν" ακόμη λίγο αργά το μεσημέρι. 

Οπότε πέρα από τα ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 22αρια C. και 23αρια C. ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ...ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα δούμε και κάποια 24αρια C. με 25αρια C. Eνώ "στις κλασικές πιο ευπαθείς στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ γωνιές της Κέρκυρας" θα πρέπει να καταγραφούν και ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές ΑΝΩ των 25 C. 

Άρα λοιπόν, οδεύουμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ σε θερμοκρασίες ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή, τις αμέσως επόμενες ημέρες. ;)

Φυσικά ΚΑΠΩΣ "πιο δροσερά" θα είναι τα πράγματα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια τμήματα, καθώς όπως είναι φυσικό και στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη (ΟΧΙ όμως, ότι ΔΕΝ θα έχει ΚΑΙ εκεί "την ζεστούλα του" αργά το μεσημέρι).

Κατά τα άλλα, αναμένουμε ένα "ελαφρύ βοριαδάκι" μέσα στην ημέρα...Στα 3 με 4 μποφώρ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε συγκεκριμένα σημεία που είναι συνήθως πιο επιρρεπή στο βόρειο ρεύμα, κατά περιόδους το μεσημέρι - απόγευμα οι στιγμιαίες ριπές του θα "φλερτάρουν" με τα 5 μποφώρ.

Με λίγα λόγια οι τελευταίες ημέρες του φετινού Απρίλη, θα μας "αποχαιρετήσουν", με τον ίδιο ακριβώς τρόπο "που μας έμαθε / που κύλησαν όλες οι προηγούμενες ΠΡΙΝ λογικευτεί", έστω και... Για ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (αναφέρομαι στην τελευταία εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από την "προσπάθεια εξισορρόπησης" της φύσης και του καιρού μας, ύστερα από όλο εκείνο τον ολόκληρο μήνα που βιώσαμε "αλλόκοτα θερμές καταστάσεις" για την εποχή).

Δηλαδή με καιρικές / θερμοκρασιακές συνθήκες που θα παραπέμπουν στα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη. ;)

Εδώ αξίζει να σταθούμε για λίγο και να τονίσουμε πως αυτό το ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ που το χαρακτήρισα ως προσπάθεια "εξισορρόπησης" δυστυχώς ΔΕΝ ήταν "αρκετό" και όλα δείχνουν ότι...

 ΚΑΙ ο Απρίλης , όπως άλλωστε και οι περισσότεροι μήνες από τον περσινό μακρινό Ιούλιο και μετέπειτα... ΚΑΙ στο νομό μας, θα "φύγει" με θετικό πρόσημο... Δηλαδή με μέση θερμοκρασία υψηλότερη της μέσης κλιματικής του τιμής (με έναν "πρόχειρο" υπολογισμό ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ κατά 2,5 με 3 βαθμούς στο ΣΥΝΟΛΟ του τόπου μας, "υψηλότερα του φυσιολογικού". Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε "πόσο ψηλά" θα φθάσει ο υδράργυρος το ερχόμενο τριήμερο, για να δούμε και τα τελικά αποτελέσματα).

Επειδή με ρωτάτε σε προσωπικά μηνύματα για τον καιρό "τις επίμαχες ημέρες" της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και "των ημερών του Πάσχα"...

Θα σας πω ότι, ακόμη , μέχρι ΚΑΙ σήμερα Σάββατο 27/04/2024 ("του Λαζάρου") ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει όσο θα θέλαμε "το προγνωστικό τοπίο" για τις ημέρες που μας "ενδιαφέρουν περισσότερο". Δηλαδή κυρίως από την Μεγάλη Πέμπτη έως και ανήμερα το Πάσχα ή και την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, πάντα για το νομό Κέρκυρας.

Αυτό οφείλετε σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι "η μεταβλητότητα" που συνήθως χαρακτηρίζει της καιρικές συνθήκες αυτή την εποχή και... ΚΥΡΙΩΣ οι διατάξεις των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Γηραιά Ήπειρο τις επόμενες 5 με 10 ημέρες και... Ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση, πάνω από την δυτική / κεντρική Μεσόγειο. 

Χρειαζόμαστε να περάσουν μια ή και δυο ακόμη ημέρες, για να δούμε τελικά προς τα που "θα γύρει η ζυγαριά / δηλαδή προς τα που, θα κατασταλάξουν τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα"... 

Δηλαδή να δούμε ΕΑΝ θα έχει άραγε κάποια ή κάποιες από τις ΕΠΙΜΑΧΕΣ ημέρες ΟΡΙΣΜΕΝΑ φαινόμενα ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ή όχι , στα μέρη μας... Ή ΕΑΝ ναι ποια ημέρα δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες για κάτι τέτοιο, για την Χώρα των Φαιάκων.

Λιγάκι υπομονή λοιπόν και πολύ σύντομα, θα μπορούμε αρκετά έγκαιρα να απαντήσουμε σε όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) ερωτήματα!! :)   

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! 😉

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου