Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ πρόγνωση καιρού ΕΩΣ ΚΑΙ την Μεγάλη  Πέμπτη , καθώς και μια ΜΑΤΙΑ στην μετέπειτα καιρική εξέλιξη... ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ το Πάσχα... Πάντα για το νομό Κέρκυρας. 

Καλησπέρα Κέρκυρα, καλησπέρα βορειοδυτική Ελλάδα!! :)

Όπως αναμέναμε λοιπόν, πράγματι ο φετινός Απρίλιος που θα μας "αποχαιρετήσει" σε λίγες ώρες, "φεύγει" με καταπληκτικές καιρικές συνθήκες ΑΛΛΑ και με τι άλλο; 

Εννοείται κλασικά (όπως επίσης γνωρίζατε μέρες πριν εδώ) και με... Θερμοκρασίες ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ για την εποχή!! 

Επί ευκαιρία να πούμε πως δυστυχώς ΚΑΙ ο Απρίλιος συνέχισε "την θερμοκρασιακή ανωμαλία των τελευταίων πολλών μηνών" , αφού στην ουσία ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ βιώναμε  θερμοκρασίες "άλλοτε ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΜΑΗ και άλλοτε κατά τόπους έως και πρώτου δεκαημέρου Ιουνίου" (μια μόλις εβδομάδα όπου κράτησε περίπου "η προσπάθεια εξισορρόπησης" ΔΕΝ ήταν αρκετή για να αλλάξει την γενικότερη εικόνα και αυτού του μήνα).

Με αποτέλεσμα και ο μήνας αυτός να μας "αφήνει" δυστυχώς με ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο. 

Έτσι ΚΑΙ στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού Κέρκυρας (όπως επίσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα) ο φετινός ΑΠΡΙΛΙΟΣ ήταν κατά μέσο όρο 2,5 με 3 μονάδες έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας, ακόμη και 3,5 μονάδες ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ του "φυσιολογικού".

Αναφέρομαι πάντοτε στην ΜΕΣΗ κλιματική τιμή για τον αυτό, σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία του νομού μας , τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες.

Ήρθε όμως η ώρα, να δούμε τι μέλλει γενέσθαι "καιρικά" για τα ερχόμενα 24ωρα σε τούτη την γωνιά της Ελλάδας...  😉 

Για αύριο Μεγάλη Τετάρτη 01/05/2024 περιμένουμε σε γενικές γραμμές ακόμη μια ημέρα με όμορφες καιρικές συνθήκες αλλά και θερμοκρασίες ΞΑΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ "του κανονικού για την εποχή" (δηλαδή παρόμοιες, με τα τελευταία 24ωρα). 

Έτσι ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ο ήλιος θα είναι και πάλι ο "κυρίαρχος" και μόνο ανά διαστήματα θα υπάρχουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ λίγες νεφώσεις "άνευ σημασίας".

Ωστόσο "πλησιάζοντας" ΠΡΟΣ το βράδυ ΤΟΠΙΚΑ τα σύννεφα θα γίνουν ΚΑΠΩΣ περισσότερα και δεν αποκλείεται μέσα στις βραδινές ώρες που θα ακολουθήσουν, να σημειωθεί ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ "κάποια ΣΥΝΤΟΜΗ ψιχάλα ή μικρής διάρκειας ψιλόβροχο" (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και με την πιθανότητα  για κάτι τέτοιο, να κυμαίνεται γύρω στο 30 %).

Αντίθετα ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...Δηλαδή ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΕΣ ώρες και ύστερα, βαδίζοντας προς τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης, η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αυξάνει αρκετά (γύρω στο 70 %) για την εκδήλωση ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΡΟΔΙΚΩΝ βροχών σε κάμποσα τμήματα του τόπου μας (Κατά βάση ασθενούς έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και μέτριας εντάσεως. Μέτρια η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκδήλωσης μεμονωμένης καταιγίδας).

Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 5 μποφώρ...Αλλά με ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ΡΙΠΕΣ στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

Ο υδράργυρος, όπως ήδη ανέφερα και πιο πάνω ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα κυμανθεί στα ίδια περίπου πλαίσια με σήμερα Μεγάλη Τρίτη. 

Και φθάνουμε πλέον στις πρωινές ώρες της Μεγάλης Πέμπτης 02/05/2024... 

ΑΣΤΑΤΟΣ θα είναι ο καιρός κατά την διάρκεια τόσο των πρωινών όσο και μεσημεριανών /  απογευματινών ωρών μεθαύριο.

Πράγμα που σημαίνει ότι ανά διαστήματα οι συννεφιές κατά τόπους θα είναι περισσότερες, οπότε και υπάρχει αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να εκδηλώνονται ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ κάποια φαινόμενα περισσότερο ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΔΕΝ θα λείψουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα. Ανάλογα βέβαια με την κάθε περιοχή που θα βρίσκεται ο καθένας από εμάς, πάνω στο νομό μας, θα εξαρτηθεί και "πόσο ήλιο θα δει" συνολικά την ημέρα αυτή).
Δηλαδή είτε κάποια σύντομη ψιχάλα / ψιλόβροχο ή και παροδική βροχή / μπόρα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κάθε τόσο πάνω στην Χώρα των Φαιάκων. ΜΕΤΡΙΑ αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ καταιγίδας (άρα ΔΕΝ θα έχουμε να κάνουμε "με γενικευμένες βροχές αλλά με ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές / περισσότερο επιλεκτικού χαρακτήρα , τόσο ως προς την περιοχή εκδήλωσής τους, όσο και ως προς την διάρκεια αλλά κυρίως και προς την έντασή τους").
ΠΑΝΤΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ / ΑΞΙΟΛΟΓΑ.

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και κατά τόπους έως και 5 μποφώρ, με ΚΑΠΟΙΕΣ όμως ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ...ΑΛΛΑ αργότερα σταδιακά θα στραφούν σε πιο δυτικών διευθύνσεων με τις ίδιες περίπου εντάσεις.

Ενώ βαδίζοντας ΠΡΟΣ το βράδυ και ύστερα φαίνεται να "γυρίζουν" ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ξανά σε πιο νότιους - νοτιοδυτικούς και να παρουσιάζουν μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία την Μεγάλη Πέμπτη θα σημειώσει μια ΠΡΩΤΗ μικρή πτώση, της τάξεως των δυο έως κατά τόπους και τριών βαθμών (κατά μέσο όρο), συγκριτικά πάντα με την Μεγάλη Τετάρτη.

Έτσι την Μεγάλη Πέμπτη αργά το μεσημέρι "αλλού θα πλησιάσουμε και αλλού θα φθάσουμε" γενικά τις "κανονικές για την εποχή" μέγιστες τιμές...

Αφού ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ και παραθαλάσσια τμήματα του τόπου μας, αναμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες της τάξεως των 20 C. με 21 C. και κατά τόπους μέχρι και 22 C. (ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ καταγραφεί και κάποιο 23αρι C. ή στον αντίποδα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ συγκεκριμένα κυρίως παραθαλάσσια σημεία ΔΕΝ ξεπεράσουμε τους 19 C.) 

Και τώρα , να πούμε λίγα λόγια για παρακάτω. 

Απλά πρώτα να σας πω, ότι θα αναρτηθεί αναλυτικότατη ενημέρωση για τις "επίμαχες ημέρες" την Μεγάλη Πέμπτη.

Ωστόσο μπορούμε αρχικά να δώσουμε την γενικότερη εικόνα και... Μεθαύριο να περάσουμε στις "λεπτομέρειες" για τότε. ;)

Τόσο την Μεγάλη Παρασκευή , όσο ΚΑΙ το Μεγάλο Σάββατο υπάρχει κάποια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που τούτη την ώρα ανέρχεται στο 30 % να εκδηλωθούν ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ...ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κατά βάση ασθενή φαινόμενα.

Τι εννοώ, με τα παραπάνω; 

Ότι γενικά ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "σημαντικό" από πλευράς φαινομένων / ΔΕΝ αναμένεται κάποια αξιόλογη αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό". 

Απλά σε γενικές γραμμές τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται και με κάποιες παροδικές συννεφιές και δύναται κάποια στιγμή / δηλαδή εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος κάθε 24ωρου (είτε μέσα στην ημέρα ή μέσα στη νύχτα) ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) να "καταφέρουν" να αφήσουν λίγα, περιορισμένης έντασης, έκτασης και διάρκειας φαινόμενα.

Αυτό που ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει ακόμη είναι "οι ώρες" όπου ΙΣΩΣ "αυτά τα προαναφερθέντα" ΠΙΘΑΝΑ λίγα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ασθενή φαινόμενα εκδηλωθούν.

Δηλαδή εάν θα είναι αργά τη νύχτα , ξημερώματα / νωρίς το πρωί ή τις μεσημβρινές ώρες και πάει λέγοντας.

Αυτό θα το γνωρίζουμε την Μεγάλη Πέμπτη, με αρκετή αξιοπιστία πια!

Κατά τα άλλα αρχικά θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, που σταδιακά θα "γυρίσουν" σε ακόμη πιο "φρέσκους"  βορειοδυτικούς ("μαίστρος" / ΤΟΠΙΚΑ ισχυρός), οπότε και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση (αρκετή δροσιά, έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ και ΣΧΕΤΙΚΗ ψύχρα για την εποχή). 

Τέλος την Κυριακή του Πάσχα, αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες από πλευράς φαινομένων , μιας και η... Όποια ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για κάτι τέτοιο μειώνεται και άλλο. ;) 

Εύχομαι καλό μήνα (Μάης από αύριο) , με υγεία και κάθε καλό σε όλες και όλους!! :)

Θα τα πούμε , μεθαύριο ΞΑΝΑ!! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! 😉

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου