Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΤΕΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ... Το Βόρειο Στενό της Κέρκυρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό από το γεγονός ότι κατά την έννοια της μέσης γραμμής, το ήμισυ του μήκους του (δυτικό) είναι ελληνικά χωρικά ύδατα και το έτερο (ανατολικό), αλβανικά χωρικά ύδατα.
Το ξεκίνημα της εισόδου του Βόρειου Στενού αρχίζει περίπου βόρεια του βορειότερου ακρωτηρίου της Κέρκυρας που είναι της Αγίας Αικατερίνης, έναντι του όρμου των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας, με κατεύθυνση ΝΑ.. Ενώ το κυρίως στενό ξεκινά από το ακρωτήριο Αγίας Βαρβάρας (ή Βάρβαρο), στη συνέχεια του Αγίου Στεφάνου, το βορειοανατολικότερο ακρωτήριο της Κέρκυρας και του έναντι αυτού Αλβανικού ακρωτηρίου ... Κυρίου, πλάτους μόλις 1,3 μίλια (περίπου 2 χιλιόμετρα). Ενώ υπάρχουν σημεία όπου η απόσταση , μεταξύ των δυο ακτών αγγίζει μόλις τα 1800 μέτρα !!! Δηλαδή κοντύτερα από ότι το γνωστό μας Ρίο - Αντίρριο!! Από αυτό το σημείο, το στενό αλλάζει κατεύθυνση προς Ν-ΝΔ. μέχρι του κερκυραϊκού άκρου Κουλούρα , όπου η μέση γραμμή των χωρικών υδάτων στρέφετε ΝΑ και στη συνέχεια ανατολικά. Το συνολικό μήκος του Βορείου Στενού Κέρκυρας είναι 4 μίλια (περίπου 7,5 χλμ δηλαδή).
Το νομικό καθεστώς που διέπει τον πορθμό της Κέρκυρας και ειδικότερα του Βόρειου Στενού είναι αυτό που προσδιορίζεται επί των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Αλβανίας όπου κατά το εύρος αυτών από της μέσης γραμμής ασκούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε Χώρας (εσωτερική ή εθνική νομοθεσία). Επιπρόσθετα όμως επειδή τα Στενά αυτά είναι συνέχεια διεθνών υδάτων, δηλαδή συνδέουν διεθνή ύδατα, βόρεια – νότια (εισόδου – εξόδου), διέπονται και από το Διεθνές νομικό καθεστώς των Στενών που αφορά διεθνείς διατάξεις, ελευθερίας θαλασσών, είτε γενικές είτε ειδικές, περί ελευθερίας ναυσιπλοΐας και αβλαβούς διέλευσης. Εξ αυτού του γεγονότος ο Πορθμός της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται διεθνής.
Στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος το "θερμότερο" επεισόδιο στο βόρειο στενό της Κέρκυρας , καταγράφηκε λίγο μετά την λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου , το 1946 ... Όπου σημειώθηκε έντονο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αγγλίας και Αλβανίας όταν αγγλικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν το διάπλου του και δέχθηκαν αρχικά πυρά από αλβανικά πυροβολεία ενώ πέντε μήνες αργότερα δύο επίσης αγγλικά πλοία προσέκρουσαν σε νάρκες που παράνομα είχε τοποθετήσει η Αλβανία. Συνέπεια εκείνου του περιστατικού ήταν να χάσουν τη ζωή τους 43 μέλη των πληρωμάτων των δύο πλοίων ενώ το ένα εξ αυτών να υποστεί ολική καταστροφή.
Το γεγονός προκάλεσε την διακοπή των Αγγλοαλβανικών διπλωματικών σχέσεων που έμεινε στην ιστορία της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης ως επεισόδιο Στενών Κερκύρας. Μερικές γνωστές Αλβανικές περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά με την βορειοανατολική Κέρκυρα είναι : Το εξαμίλι , το Βουθρωτό , οι Άγιοι Σαράντα , η Χειμάρρα κ.α.
Το Κεντρικό τμήμα των Στενών της Κέρκυρας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του μεγάλου εύρους του , αλλά και ότι όλος ο θαλάσσιος χώρος, όπως και του νοτίου Στενού, άλλωστε, αποτελεί ελληνικά χωρικά ύδατα. Το Νότιο Στενό έχει εύρος 4,5 μίλια, από το ακρωτήριο Μπιάγκο (Κέρκυρας )μέχρι της ηπειρωτικής νησίδας Σύβοτα, ενώ το μήκος του μέχρι του ακρωτηρίου Λευκίμης (βορειότερα του προηγουμένου) είναι περίπου 6 μίλια ( περίπου 10 χλμ.).
Το Κεντρικό και το Νότιο τμήμα των στενών της Κέρκυρας λοιπόν , αποτελούν εξ ολοκλήρου ελληνικά χωρικά ύδατα όπου ασκούνται πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παράλληλα με τον διεθνή χαρακτήρα σε ότι αφορά την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Πηγές : Διαδύκτιο και προσωπικό αρχείο (Ιάκωβος Βσιλάκης).











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου