Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ...
ΑΣΤΑΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...
Ο παραπάνω τίτλος μπορεί τα "λέει όλα" φίλες και φίλοι , όμως τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο άσχημα στα μέρη μας κάθε ημέρα ξεχωριστά ή καθόλη την διάρκεια των επόμενων εικοσιτετραώρον...
Αφού ναι μεν θα έχουμε να κάνουμε με την εκδήλωση αρκετών φαινομένων , όμως παρολαυτά σε αντίθεση με άλλα ανατολικότερα της Πίνδου τμήματα , στη γωνιά μας τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα για παράδειγμα κυρίως την Καθαρά Δευτέρα.
Ας δούμε λοιπόν την πιθανή εξέλιξη του καιρού , λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής 11/03/2016 , ξεκινώντας με το Σάββατο 12/03/2016...
Μέσα στο Σάββατο αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού στην περιοχή μας, εξαιτίας ενός αρκετά οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού που ήδη θα έχει αρχίσει να μας προσεγγίζει από αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Το Σάββατο θα πρέπει να είναι η ημέρα με το πιο "βαρύ" καιρό στη Κέρκυρα. Κατά κύριο λόγο "κλειστός , μουντός" ουράνιος θόλος τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ενώ σχετικά γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και μπόρες . Φαινόμενα που αργότερα πρόσκαιρα θα γενικευτούν και κατά τόπους θα ενταθούν (υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων).
Η Κυριακή θα κυλήσει με άστατο καιρό! Γενικά, κατά περιόδους οι υπάρχουσες αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν και θα δίνουν κάθε τόσο διάσπαρτες ανά το νομό τοπικές βροχές ή μπόρες (παραμένει το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικής καταιγίδας, όπου σε τοπικό ξανά επίπεδο δεν αποκλείεται να έχει και κάποια σχετική ένταση). Πάντως όλα δείχνουν ότι δεν θα λείψουν και τα διαστήματα καιρικής ανάπαυλας , με περιόδους σχετικά βελτιωμένου καιρού και κάποια πιθανά ανοίγματα στον ουράνιο θόλο της Χώρας των Φαιάκων.
Πιο ... "Επιεικής" θα είναι φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο , κατά τη διάρκεια της Καθαρά Δευτέρας! Έτσι ενδέχεται να είναι η ημέρα εκείνη με τις "καλύτερες" καιρικές συνθήκες συγκριτικά με το Σαββατοκύριακο!
Και με τα σημερινά στοιχεία θα πρέπει να υπολογίζουμε με κούλουμα όπου ο ήλιος θα παίζει κρυφτό με τα σύννεφα, τα οποία κατά διαστήματα θα παίρνουν το πάνω χέρι και θα πυκνώνουν κατά τόπους αρκετά. Υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για κάποια πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχούλα ή ψιχάλα , άνευ σημασίας στην ουσία όμως , αφού ... Πρόκειται για ένα "σενάριο" που ακόμη και να καταφέρει να υλοποιηθεί δεν θα είναι ικανό να χαλάσει τη γενικότερη αρκετά καλή καιρικά εικόνα της ημέρας.
Οι άνεμοι το Σάββατο και κατά το μεγαλύτερος μέρος της Κυριακής θα πνέουν γενικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, περισσότερο ενισχυμένοι το Σάββατο ... Όπου και θα πνέουν μέτριοι στα 4 με 5 και τοπικά έως ισχυροί 6 μποφώρ (κατά τόπους στα συνήθη επιρρεπή στο νοτιά σημεία του νομού , πρόσκαιρα θα υπάρξουν ριπές ανέμων και στα 7 μποφώρ). Προς το τέλος της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Καθαρά Δευτέρας θα πρέπει να το έχει γυρίσει σε βοριαδάκι (κυρίως από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις) ασθενείς έως μέτριοι (γενικά στα 3 με 4 και τοπικά στα ανοιχτά έως και 5 μποφώρ). Από αργά τη νύχτα της Καθαρά Δευτέρας θα πρέπει να επιστρέψει ξανά το νοτιοανατολικό ρεύμα, προάγγελος του ερχομού μια νέας πιθανής διαταραχής που ίσως μας φέρει εκ νέου κάποιες βροχές μέσα στην ερχόμενη Τρίτη.
Ο υδράργυρος θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε κάπως πιο ... "Χειμωνιάτικα" επίπεδα , με ενδεικτικές μέγιστες τιμές ημέρας τις παρακάτω : Σάββατο 13 με 15 βαθμούς κελσίου , στα ορεινότερα υπολογίστε γενικά δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα.
Κυριακή : 14 με 16 βαθμούς αλλά και πάλι λίγο χαμηλότερα θα κυμαίνεται όπως είναι φυσικό στα ορεινότερα.
Καθαρά Δευτέρα : 15 με 16 βαθμούς και λίγο πιο κάτω στα "ψηλότερα". Πάντως στα ανοίγματα του καιρού και όπου βοηθήσει ο "ζεστός" ήλιος του Μάρτη, οι μέγιστες τιμές αργά τα μεσημέρια πρόσκαιρα και πολύ τοπικά θα κατορθώνουν να "τσιμπούν" ένα κλικ παραπάνω από τις προαναφερθείσες τιμές.
Πριν σας αφήσω , θα πρέπει να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων το Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τοπική χαλαζόπτωση σε κάποιες περιοχές του νομού (σε πολύ τοπικό πάντα επίπεδο).
Ευχαριστώ για τη προσοχή σας !! Καλά να περάσετε και να προσέχετε όλοι εσείς που θα οδηγήσετε στους όχι και τόσο "καλοσυντηρημένους" δρόμους της Κέρκυρας το τριήμερο!!
Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ερασιτέχνης προγνώστης - καιρόφιλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου