Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ για το νομό Κέρκυρας η τρέχουσα θερμή εισβολή , Νοέμβρη μήνα , τόσο ως προς την ένταση , όσο και ως προς την διάρκειά της , με το ένα μετά το άλλο ρεκόρ από τότε που ξεκινούν οι πρώτες καιρικές καταγραφές στα μέρη μας , να "σπάνε" !! 

 Χθες Παρασκευή 05/11/2021 , όπως και ξανά σήμερα Σάββατο 06/11/2021 η μέγιστη θερμοκρασία ημέρας σε επίπεδο νομού , σημειώθηκε στα πεδινά της κεντρικής Κέρκυρας , με τον σταθμό στο Τεμπλόνι να καταγράφει την ίδια μέγιστη θερμοκρασία, για δυο συνεχείς ημέρες  ... 31, 9 C. Θερμοκρασία ρεκόρ όλων των εποχών για τα δεδομένα του Νοέμβρη στην Κέρκυρα , η οποία όπως είπα και παραπάνω παρατηρήθηκε δυο συνεχείς φορές , χθες και σήμερα! Παράλληλα ο ίδιος σταθμός χθες κατέγραψε της υψηλότερη ελάχιστη τιμή που έχει υπάρξει ποτέ στον τόπο μας Νοέμβρη μήνα (σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες καταγραφές και τους υπάρχοντες μετεωρ. σταθμούς) με τον υδράργυρο τη νύχτα /ξημέρωμα της Παρασκευής ΝΑ ΜΗΝ πέφτει κάτω από τους 26,3 C.   !!!  ;) 

Ταυτόχρονα όλοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί (κυρίως στο νησί της Κέρκυρας, όσο αφορά το νομό μας) κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ για το μήνα Νοέμβρη , από την ημέρα εγκατάστασής τους. Άλλοι ως προς τις ελάχιστες τιμές , αλλού ως προς τις μέγιστες τιμές και αλλού ως προς και τα δύο !!  

Παρακάτω οι μέγιστες σημερινές τιμές σε διάφορους σταθμούς του νομού μας : 

Τεμπλόνι : 31,9 C. 

Αρίλλας : 30,2 C. 

Αυλιώτες : 28,8 C. 

Πόλη Κέρκυρας : 28 C.

Γουβιά : 27,8 C. 

Βαλανειό : 27,6 C. (και στην περιοχή μου καταγράφηκε ρεκόρ μέγιστης αλλά και ελάχιστης τιμής για το μήνα Νοέμβρη , από την ημέρα εγκατάστασης του σταθμού μου. Ο σταθμός μου λειτουργεί αδιάκοπα από τον Απρίλη του 2015 , αλλά πριν και συγκεκριμένα από το 2012 είχα άλλους επίσης αξιόπιστους σταθμούς , οι οποίοι όμως ΔΕΝ κατέγραψαν ΠΟΤΕ τέτοιες θερμοκρασίες .Την περασμένη νύχτα/χαράματα λοιπόν η θερμοκρασία  και εδώ  ΔΕΝ έπεσε κάτω από τούς   22,5 C. )   :) 

Παξοί : 26,8 C.

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων : 25,2 C.

Ορεινή Πετάλια : Ακόμη και στα 650 μέτρα υψόμετρο ο υδράργυρος σήμερα το μεσημέρι άγγιξε τους 23,8 C. Ενώ αν και τόσο ψηλά , την περασμένη νύχτα/χάραμα ΔΕΝ έπεσε κάτω από τους 19 C. 

Τέλος κάτι άλλο που χαρακτηρίζει αυτή την ΙΣΤΟΡΙΚΗ  θερμή εισβολή για τα μέρη μας ήταν και είναι οι ΤΟΠΙΚΑ ιδιαίτερα ενισχυμένοι νοτιάδες . Κατά τόπους οι ριπές τους , τις τελευταίες αρκετές ημέρες σε καθημερινή βάση έφθαναν τα 7 με 8 μποφώρ (και στο "Βαλανειό") !! 

Παρακάτω το διάγραμμα της πορείας της θερμοκρασίας από την περιοχή μου το τελευταίο 24ωρο ...  ;) 

Καλό Σαββατόβραδο !! :) 

P.S. Οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και αύριο Κυριακή 07/11/2021.  Όμως από την Δευτέρα 08/11/2021 ο υδράργυρος  θα παρουσιάσει σταδιακή  ΜΙΚΡΗ  πτώση , οπότε ναι μεν  η πολύ ζέστη για την εποχή θα μας αποχαιρετήσει ... Αλλά μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και τα μέσα της νέας εβδομάδας οι μέγιστες τιμές στην πραγματικότητα  ΔΕΝ θα έχουν ακόμη καταφέρει να κυμαίνονται στα "φυσιολογικά" για τούτη την περίοδο πλαίσια . 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου