Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Για δέκατη συνεχής ημέρα , δυνατή πάχνη ("δροσόπαγος" στην διάλεκτο της Κέρκυρας) αλλά και παγετός κατά τόπους στο νησί μας . Στην παρακάτω φώτο ο δρόμος στις παραποτάμιες ζώνες στα περίχωρα του Βαλανειού (εσωτερικό βορειοδυτικής Κέρκυρας) σήμερα 04/01/2020 κατά τις 12 το μεσημεράκι όπου ακόμη θύμιζε παγοδρόμιο . Το παγωμένο νερό στους νερόλακους στα σκιερά αναστροφικά σημεία πάνω από μια εβδομάδα τώρα δεν προλαβαίνει να λιώσει αφού το βρίσκει η επόμενη νύχτα !! Γιατί ... Υπάρχει και αυτή η Κέρκυρα , φίλες και φίλοι ... 
Στα ... Του καιρού στο νομό μας τώρα , γιατί σίγουρα πολλά θα έχετε ακούσει για την επερχόμενη ψυχρή εισβολή κτλ. 
Δυνατός χιονιάς και πάλι λοιπόν , κατά κύριο λόγο όμως σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Χώρας , εν όψει. Θα το στρώσει για τα καλά ακόμη και σε πεδινές περιοχές ορισμένων νησιών του Αιγαίου πελάγους ! Στην βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι γενικά λιγότερα πιο τοπικού χαρακτήρα και σύντομης διάρκειας (εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων). Καλό θα είναι πάντως όσοι θα ταξιδέψετε εκτός Κέρκυρας από αύριο Κυριακή έως και την Τρίτη να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
Στο νομό Κέρκυρας τώρα τι αναμένουμε ... Κατά διαστήματα κάποια πρόσκαιρη συννεφιά μέσα στη νύχτα του Σαββάτου αλλά και κατά την διάρκεια της Κυριακής 05/01/2020 με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για κάποια σύντομη ψιχάλα στα χαμηλά , λίγο χιονόνερο στα ψηλότερα και ίσως παροδικά νιφαδοπτώσεις στην ορεινότερη ζώνη της βόρειας Κέρκυρας. Γενικά πολύ λίγα πράγματα όμως και μη αξιόλογα, με μικρό ποσοστό επαλήθευσης εάν βοηθήσουν συγκεκριμένοι παράγοντες της τελευταίας στιγμής.
Σημαντικότατη ενίσχυση των βοριάδων , κυρίως κατά το δεύτερο μισό της Κυριακής και ύστερα με παράλληλη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Θα "ξυρίζει" κυριολεκτικά δηλαδή.
Τσουχτερό κρύο τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη με παγετό κατά τόπους τη νύχτα και το πρωί , ο οποίος μάλιστα σε ορισμένα τμήματα του νησιού μας αυτή τη φορά θα είναι ισχυρός !! Όσα εσπεριδοειδή ή φυτά άντεξαν τα προηγούμενα κατά τόπους αρκετά ψυχρά πρωινά (είχαμε ήδη προβλήματα όμως, περισσότερο σε κουμ κουάτ) θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη "απειλή" το επόμενο τριήμερο (έως και το πρωινό της Τετάρτης) , αναφέρομαι περισσότερο βέβαια στα συνήθη σημεία του νησιού μας που πιάνουν πιο εύκολα πάγο. Οι δυνατοί και παγεροί βοριάδες μετά την Δευτέρα θα αποτελούν παρελθόν.
Συνοψίζοντας λοιπόν περιμένουμε βαρυχειμωνιά με πολλά πιθανά προβλήματα σε συγκεκριμένα τμήματα της Ελλάδας (μέσα και η Αττική πάλι), ενώ στην Κέρκυρα γενικά καλοκαιρία από πλευράς φαινομένων (μόνο πρόσκαιρα την Κυριακή ίσως μας απασχολήσουν πολύ λίγα και τοπικά φαινόμενα που ανέφερα παραπάνω) , δυνατό βοριά για περίπου 36 ώρες , τσουχτερό κρύο , ήλιο με μεγάλα δόντια αλλά και κατά τόπους δυνατό παγετό τις επόμενες ημέρες !!
Όμορφο υπόλοιπο Σαββάτου σε όλους και όλες !!
Ιάκωβος Βασιλάκης (ερασιτέχνης προγνώστης - καιρόφιλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου