Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Συνεχίζεται ο "γολγοθάς" της έντονης "Αφρικάνικης" ζέστης , δυσφορίας (καύσωνας "διαρκείας" , όπως σας είχα προειδοποιήσει εδώ,  ήδη από την περασμένη Κυριακή) με σταδιακή μάλιστα κορύφωσή του και στην γωνιά μας , τα αμέσως επόμενα 24ωρα !!!  

Γεια σας φίλες και φίλοι , πριν πάμε στα ... Των επομένων ημερών , ας δούμε πόσο "καήκαμε" χθες και σήμερα στα μέρη μας , μέσα από κάποιους υπάρχοντες μετεωρ. σταθμούς της Κέρκυρας.

Τεμπλόνι : 42,1 C. σήμερα Πέμπτη 29/07/2021 ,  έναντι 40,1 C. χθες Τετάρτη 28/07/2021. Το ρεκόρ από την αρχή λειτουργίας του σταθμού σημειώθηκε στις 25/06/2021 και ήταν 42,2 C. Το αμέσως επόμενο διάστημα η θερμοκρασία στην περιοχή (όπως παντού) θα ανηφορίσει περαιτέρω καταγράφοντας και νέα ρεκόρ , για τούτο τον σταθμό !!!

Βαλανειό : 38,5 C. σήμερα , έναντι 36,2 C. χθες ... Μάλιστα το σημερινό 38,5 C. αποτελεί την υψηλότερη μέγιστη τιμή για την περιοχή μας , τουλάχιστον στα τελευταία 9 χρόνια που κρατώ επίσημα αρχεία. Το προηγούμενο ρεκόρ μέχρι πρώτινος κρατούσε  η 01/07/2017 με 38,4 C. Kαι εδώ τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα ανέβει και άλλο , καταγράφοντας και νέα ρεκόρ για τον σταθμό μου!!!

Πόλη Κέρκυρας : 37,1 C. σήμερα έναντι 36,4 C. χθες . Στον σχετικά νεοσύστατο αυτόν σταθμό το ρεκόρ υψηλότερης μέγιστης τιμής κατέχει η 25/06/2021 με 39,5 C. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα σίγουρα θα υπάρξει και εδώ νέο υψηλότερο ρεκόρ !! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είναι φυσικό ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε παραθαλάσσια τμήματα (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ κατά μήκος της δυτικής πλευράς) τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι έδειχναν έως και 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες τιμές από ότι κατά τόπους στα υπόλοιπα ενδότερα σημεία του νομού Κέρκυρας, αλλά με υψηλότερα ποσοστά σχετικής υγρασίας εκεί. 

Αν και στα προαναφερθέντα τμήματα θα ζεσταίνει περαιτέρω κατά περιόδους τις επόμενες ημέρες , θα καταφέρουν να παραμένουν ας πούμε ... ΚΑΠΩΣ πιο σχετικά δροσερά από τον υπόλοιπο νομό , με τον υδράργυρο να βρίσκεται σταθερά σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα από ότι αλλού στα μέρη μας (με περισσότερη όμως υγρασία από τα υπόλοιπα και με ότι συνεπάγεται αυτό)... 

Τώρα μια ματιά παρακάτω ... Δυστυχώς τα νέα παραμένουν αρκετά δυσοίωνα ! Έτσι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και για τις ερχόμενες 6 με 7 ημέρες η "αρρωστημένη" αυτή κατάσταση ΔΕΝ θα αλλάξει . Το "μαρτύριο" (έτσι το αποκαλώ προσωπικά) που προέρχεται από το "σπάνιο" και ιστορικό (τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση) , σοβαρό και εν δυνάμει επικίνδυνο καιρικό γεγονός που ζούμε θα συνεχιστεί για κάμποσα 24ωρα ακόμη !! 

Οπότε κάθε περιοχή πάνω στο νομό μας  (ανάλογα φυσικά το ανάγλυφο , την απόστασή της από την θάλασσα , τον προσανατολισμό της κτλ.) μέχρι να τελειώσει ο καύσωνας , θα έχει ζήσει , αλλού στιγμές 2007 , αλλού θύμισες από το 1987 και πολύ πιο τοπικά κάτι καινούριο που θα έχει ξεπεράσει και το μακρινό 1987 !!  Δηλαδή κάτι το οποίο τουλάχιστον κατά τα τελευταία 35 με 40 χρόνια  σε πολύ τοπικό επίπεδο , θα έχει συμβεί μόλις "μια φορά" , ΤΩΡΑ !! 

Κατά τα άλλα εκτός από τα κατά τόπους και κατά διαστήματα 38αρια , 40αρια και 40 + + κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας (είπαμε ποιες περιοχές αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν την σχετικά πιο "δροσερή" γωνιά) , αρκετά μεγάλη θα συνεχίσει να είναι η ζέστη και η δυσφορία σε διάφορα σημεία ακόμη και μέσα στην νύχτα . Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν κομμάτια στο νομό , όπου ο υδράργυρος καθ ' όλη την διάρκεια της νύχτας ΔΕΝ θα πέφτει κάτω από τους 27 με 28 βαθμούς κελσίου. Ενώ ακόμη πιο τοπικά τα θερμόμετρα όλη νύχτα (έως και πριν την ανατολή του ηλίου) δείχνουν και θα συνεχίσουν να δείχνουν σταθερά θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 29 και 31 με 32 βαθμών κελσίου (κατά μέσο όρο) !! Βέβαια στον αντίποδα βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται συγκεκριμένα μεμονωμένα τμήματα , τόσο χαμηλά  εξαιτίας δυνατής αναστροφής ή  και παραθαλάσσιας αύρας καθώς και ψηλά στα ορεινά λόγω υψομέτρου , όπου μέχρι το χάραμα θα συνεχίζουν να συγκρατούν τον υδράργυρο ΚΑΤΩ από τους 26 C. ή και 25 C. (δηλαδή σε πιο "ανθρώπινα επίπεδα" εκεί)   ;) 

Καλό κουράγιο ... Να προσέχετε !!  :) 

P.S. Το μόνο "ευχάριστο" της υπόθεσης είναι και θα συνεχίσει να είναι τις περισσότερες ημέρες οι ΣΧΕΤΙΚΑ χαμηλές τιμές υγρασίας εκεί που ο υδράργυρος συνήθως εκτινάσσεται πολύ έως πάρα πολύ ,  λόγω καθαρά τοπικών παραγόντων. Ωστόσο αυτό ΔΕΝ θα συμβεί όλες τις επόμενες "καυτές" ημέρες, έτσι μην εκπλαγείτε εάν δείτε σε ορισμένους μετεωρολογικούς σταθμούς του τόπου μας να καταγράφουν ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ (το γνωστό μας real feel) στο ανθρώπινο σώμα εξαιτίας της ελαφρώς πιο "τσιμπημένης" υγρασίας εκεί , ακόμη και στους 50 C. με 50 + C. Προσωπικά το περιμένω και αυτό ... 

Επίσης εκτός από τα αναμενόμενα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας των τελευταίων αρκετών δεκαετιών σε κάποιες περιοχές , παράλληλα κάποια άλλα σημεία θα έρθουν αντιμέτωπα με ρεκόρ υψηλότερης ελάχιστης θερμοκρασίας των τελευταίων εξίσου πολλών ετών (δηλαδή τις θερμοκρασίες εκείνες που σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως την αυγή)!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου