Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

                      Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.
       
            Η καθιερωμένη εβδομαδιαία καιρική ματιά μας ... :)

Δυο θα είναι τα σημαντικότερα καινούρια στοιχεία του καιρού αυτής της εβδομάδας, τα οποία θα προκύψουν  καθώς θα κυλούν οι μέρες φίλες και φίλοι.

Το πρώτο αναμένεται να είναι η σταδιακή (μέρα με την μέρα)  εξασθένηση των ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων , η οποία θα γίνει περισσότερο αντιληπτή από τα μέσα αυτής και ύστερα.
Και το δεύτερο θα είναι η σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (επίσης μέρα με την μέρα) η οποία και αυτή με την σειρά της , θα γίνει περισσότερο αντιληπτή από τα μέσα της εβδομάδας και ύστερα.

Κατά τα άλλα η Καλοκαιρινή καλοκαιρία εννοείται ότι συνεχίζεται... ;)

Τώρα πρώτα λίγο αναλυτικότερα όσο αφορά την ... Θερμοκρασιακή εξέλιξη για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όσοι/όσες με "διαβάζετε" θα θυμάστε (αν και συνεχίζει να υπάρχει φυσικά στις παλαιότερες αναρτήσεις στην σελίδα εδώ) ότι εδώ και αρκετό καιρό σας μιλούσα για μια "δροσερή" έως κατά τόπους "σχετικά ψυχρή" για την εποχή περίοδο η οποία περίμενα να κρατούσε τουλάχιστον έως και τις 20 του μήνα (μέχρι και σήμερα δηλαδή). Πράγματι λοιπόν έτσι και έγινε , αφού τόσο οι ελάχιστες τιμές μέσα στη νύχτα - χαράματα όσο  και οι μέγιστες αργά τα μεσημέρια μας ήταν και είναι έως και σήμερα σε αρκετά τμήματα του νομού , αισθητά  χαμηλότερες του ... "Φυσιολογικού", που μεταφράζεται  σε  4 με 6 βαθμούς κατά μέσο όρο  και ανάλογα την περιοχή χαμηλότερα , πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε.

Από το μεσημέρι της Τρίτης σιγά σιγά και ιδιαίτερα φυσικά  στη συνέχεια λοιπόν, σταδιακά οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως ίσως και ελαφρώς υψηλότερα για λίγο αλλά αυτό μόνο σε ...Μεμονωμένες περιπτώσεις όμως. Δηλαδή από τους 26 με 29 βαθμούς κελσίου  που έδειχναν τα θερμόμετρα στα περισσότερα σημεία του νομού τα μεσημέρια έως και σήμερα (σε ορισμένες περιπτώσεις έδειχναν και κάτω από τους 26C.) ... Θα πάμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ στους 31C. με 33C. και ΤΟΠΙΚΑ 34 C. (ίσως σε ορισμένα περισσότερο ευπαθή στη ζέστη κομμάτια της Κέρκυρας για πολύ λίγο αγγίξουμε και τους 35 C. κάποιο από τα ερχόμενα μεσημέρια). Όπως καταλαβαίνετε με τις παραπάνω τιμές ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το υπερβολικό ή αυτό που πολύ πιθανόν θα αρχίσουν να σας "πιπιλίζουν" τα ΜΜΕ , δηλαδή και καλά , μίνι καύσωνα (ο χαρακτηρισμός αυτός ίσως να  μπορέσει να ισχύσει για συγκεκριμένες Ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας , που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κέρκυρα). ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ  επειδή συνηθίσαμε στην μπόλικη "δροσιά", όπως είναι φυσικό ,  θα NΙΩΣΟΥΜΕ  την αναμενόμενη ζεστούλα. Πάντως κατά τόπους σε ορισμένα παραθαλάσσια αλλά και σε κάποια ορεινά σημεία θα πρέπει να υπολογίζουμε μέγιστες τιμές γύρω στους 28C. με 30C. και ίσως τοπικά 31 C.

Τέλος σχετικά με τους ανέμους ... Το ενισχυμένο βορειοδυτικό των τελευταίων ημερών όπως είπαμε και παραπάνω θα ... Εξασθενήσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ  ! Έτσι και κατά την διάρκεια της Τρίτης 21/07/2020 το μεσημερο - απόγευμα ΤΟΠΙΚΑ θα αγγίζει τα 3 με 5 μποφώρ με πιθανές για λίγο στα συνήθη πιο επιρρεπή σημεία του νομού , κάποιες ριπές και στα 6 μποφώρ. Την Τετάρτη γενικά θα πέσει στα 3 με 5 μποφώρ και αυτό φυσικά κατά τόπους και μόνο τις επίμαχες ώρες της ημέρας (δηλαδή μεσημέρι - απόγευμα). Ενώ από την Πέμπτη και ύστερα μόνο το μεσημέρι - απόγευμα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στο νομό θα σηκώνει ένα δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα που θα πνέει με μέγιστες εντάσεις τα 3 με 4 μποφώρ αλλά και πρόσκαιρα ορισμένες πιθανές ριπές στα ΣΥΝΗΘΗ ΤΜΗΜΑΤΑ  έως και 5 μποφώρ.

Πριν σας καληνυχτίσω φίλες και φίλοι , αξίζει να αναφερθεί ότι όσο αφορά αυτές τις πρώτες 50 ημέρες του φετινού Καλοκαιριού , δηλαδή από όταν ξεκίνησε ημερολογιακά το Καλοκαίρι έως και σήμερα (01/06/2020 - 20/07/2020) για ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ  του νομού μας επρόκειτο για ένα από τα δροσερότερα "πρώτα μισά" του Καλοκαιριού των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών!

 Πολλά θα ακούσετε για τον Αύγουστο ήδη από τώρα από διάφορους ... Και εγώ μπορώ να σας μιλήσω για την μακροπρόθεσμη τάση του καιρού, αλλά ΔΕΝ το κάνω πολύ απλά γιατί η πιθανότητα να πέσει κάποιος μέσα , σε κάτι που θα συμβεί ύστερα από 10 με 15 ημέρες ανέρχεται μόλις στο 15% και αν αυτό συμβεί τότε θα ... Είναι καθαρά από σύμπτωση!! Αυτά τα ολίγα για να μην πιστεύετε οτιδήποτε ακούτε και διαβάζετε ... ;)

Όμορφο βράδυ Δευτέρας και μια πανέμορφη εβδομάδα σε όλους σας,  εύχομαι !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος - ερασιτέχνης προγνώστης).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου