Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

                      Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας .

Με ... Σταδιακά περισσότερη ζέστη θα μας αποχαιρετήσουν οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου !

Αναλυτικότερα όμως ... :)

Ολοένα και θερμότερες αέριες μάζες θα κατακλύσουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής - κεντρικής - ανατολικής Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων. Αυτό όπως είναι φυσικό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην διακύμανση του υδραργύρου τόσο στην Χώρα μας όσο και γενικότερα στην "γειτονιά μας"... ;)

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους και να επικεντρωθούμε στην περιοχή μας , το νομό Κέρκυρας !

Τουλάχιστον πάντως  και αύριο Τρίτη 28/07/2020 ΔΕΝ περιμένουμε κάποια άξια αναφοράς αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό. Έτσι και πάλι αύριο , το μεσημέρι - απόγευμα θα σηκώσει το μαιστραλάκι του (ο "γνώριμος" βορειοδυτικός άνεμος) , όχι όμως πάνω από τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ τα 5 μποφώρ αυτή τη φορά (η ίδια κατάσταση δηλαδή με σήμερα Δευτέρα, με την διάφορα όμως , ότι σήμερα ΔΕΝ έλειψαν σε μεμονωμένο επίπεδο και ορισμένες ριπές και στα 6 μποφώρ). Κατά τα άλλα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί  σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την σημερινή ημέρα ( πολύ μικρή άνοδο της τάξεως των ένα με δύο βαθμών περίπου αύριο)  . Δηλαδή στους 31 με 33 και ΤΟΠΙΚΑ 34 C. (σε μεμονωμένο επίπεδο πιθανόν και 35 C.) αργά το μεσημέρι στα ενδότερα και περισσότερο ευπαθή στη ζέστη σημεία και ... Στους 28 με με 30 και ΤΟΠΙΚΑ 31 C. σε ορισμένα παραθαλάσσια αλλά και κάποια ορεινότερα κομμάτια.

Από την Τετάρτη 29/07/2020 και έως και την Παρασκευή 31/07/2020 η αίσθηση της ζέστης θα γίνει εντονότερη , ιδιαίτερα όμως όπως είναι φυσικό , στις  περισσότερο ευπαθή στη ζέστη περιοχές του νομού. Τέτοιες περιοχές για παράδειγμα είναι (θα σας αναφέρω ορισμένες να πάρετε μια ιδέα, εννοείται ότι υπάρχουν και κάποιες  άλλες  )  ... Τμήματα εντός του  αστικού και περιαστικού ιστού της πόλης της Κέρκυρας , εκτάσεις κατά μήκος και περιμετρικά (τριγύρω)  στο λειβάδι του Ρόππα , γωνιές της άκρα βορειοανατολικής Κέρκυρας που βρίσκονται πολύ κοντά με τα απέναντι Αλβανικά παράλια αλλά επηρεάζονται και από καταβάτες θερμούς ανέμους που κατηφορίζουν από τα γύρω υψώματα στις παρυφές της οροσειράς του Παντοκράτορα, κομμάτια στην νοτιοανατολική Κέρκυρα (ακόμη και παραθαλάσσια) και άλλα ... Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Πέμπτη 30 και η Παρασκευή 31 του μήνα.

Στο παραπάνω διήμερο στα ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του φετινού Καλοκαιριού έως τώρα. ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το αξιοσημείωτο ή το υπερβολικό - ακραίο, πάντα για τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε. Αλλά αν σκεφτούμε ότι μέχρι και τώρα το Καλοκαίρι φέτος ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού μας "κανονικό" έως κατά τόπους "δροσερό" πάντα όσο αφορά τον θερμοκρασιακό τομέα , τότε ναι, ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στο νησί της Κέρκυρας ΓΙΑ ΛΙΓΟ  θα "φλερτάρουν" με τιμές που παραπέμπουν ή σχεδόν θα παραπέμπουν σε ΜΙΝΙ καύσωνα.

Στα παραπάνω τμήματα την Τετάρτη ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 34 C. με 35 C. με κάποια πιθανότητα πιο μεμονωμένα να αγγίξει και τους 36 C. Ενώ το τελευταίο διήμερο του μήνα στις ίδιες περιοχές  θα παρατηρηθούν αρκετά 35αρια , ΤΟΠΙΚΑ 36 C. και σε ορισμένα πιο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σημεία και κάποια 37αρια ! Η ίδια κατάσταση με τις παραπάνω υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσει έως περίπου τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (σε ορισμένες πιο εσώκλειστες περιοχές του νησιού μας ίσως έως και το πρώτο μισό του Σαββάτου). Από εκεί και ύστερα όμως περιμένουμε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση φουριόζων βορειοδυτικών ανέμων (μαίστρο) που κατά τόπους  θα φθάσουν τουλάχιστον τα 5 με 6 μποφώρ (με ίσως πιθανές ριπές και στα 7 μποφώρ πολύ τοπικά και παροδικά). Το ερχόμενο Σάββατο 01/08/2020 θα είναι μια άκρως επικίνδυνα απειλητική  ημέρα για την φύση και το πράσινο του τόπου μας καθώς εάν ω μη γένοιτο υπάρξει οπουδήποτε φωτιά στις εξοχές μας τότε  εν δυνάμει αυτή θα μπορούσε να αποβεί φοβερά καταστροφική εξαιτίας των συγκεκριμένων καιρικών παραγόντων εκείνης της ημέρας και όσων θα έχουν προηγηθεί!

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ώρα όπου κάπου στο νησί της Κέρκυρας ο υδράργυρος τις μέρες που σας ανέφερα θα σκαρφαλώσει στους 37 C. αλλού στο ίδιο πάντα νησί όπως π.χ. σε ορισμένα παραθαλάσσια (κυρίως κατά μήκος της δυτικής αλλά και βόρειας - βορειοδυτικής πλευράς του νομού - μέσα και κάποια τμήματα των Διαποντίων νήσων) καθώς και σε ορισμένες ορεινές περιοχές τα θερμόμετρα ΔΕΝ θα ξεπεράσουν τους 30 C. με 32 C. δηλαδή τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές ;) ! Αυτά για να δείτε ότι ακόμη και αυτή τη φορά η "πραγματικά"  έντονη ζέστη θα είναι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ και όχι γενικευμένη ... :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος - ερασιτέχνης προγνώστης).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου