Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

 Καλημέρα σας !! Όμορφη Τετάρτη σε όλες και όλους ... :)

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ  λοιπόν για ΚΑΠΟΙΑ τμήματα της Κέρκυρας ήταν η "απερχόμενη" πλέον κακοκαιρία , με το όνομα "Αθηνά" (η συγκεκριμένη ονομασία δόθηκε από την ΕΜΥ) αφού υπήρξαν ΠΕΡΙΟΧΕΣ  στο νησί μας που έσπασαν ρεκόρ ύψους βροχής (σε επίπεδο Κέρκυρας)  εντός εξαώρου/12ωρου ή 24ωρου , καθώς και ρεκόρ συνολικού υετού από την κακοκαιρία (μην ξεχνάμε ότι βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές έως σε ορισμένα κομμάτια πολύ ισχυρές σημειώνονταν κατά διαστήματα για 7 συνεχείς ημέρες από το καιρικό σύστημα με το όνομα "Αθηνά". Βέβαια και σήμερα Τετάρτη , για όγδοη συνεχής ημέρα ήδη από το πρωί βρέχει κατά διαστήματα σε κάποια τμήματα του νομού μας, με έμφαση στην βόρεια πλευρά, πρόκειται όμως για τα "προεόρτια" από το νέο χαμηλό που μας πλησιάζει, αλλά τώρα εδώ αναφέρομαι μόνο στην "Αθηνά και τι άφησε πίσω της στα μέρη μας) από την "Αθηνά" (σύμφωνα πάντα βέβαια με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία της Κέρκυρας, αφού δυστυχώς ΔΕΝ έχουμε εικόνα και από άλλα κομμάτια της νήσου που θα θέλαμε , τα οποία θεωρούνται και είναι δυνατά "βροχομέρη")  ! ;) 

Ο σταθμός μου εδώ στο Βαλανειό σε υψόμετρο μόλις 175 μέτρων, "αποχαιρετά" την "Αθηνά" με ΣΥΝΟΛΙΚΗ κάρπωση 341,4 χιλιοστά βροχής ή καλύτερα 341,4 τόνων νερού ανά στρέμμα (ήδη και σήμερα Τετάρτη από το πρωί , το νέο χαμηλό που προσεγγίζει άρχισε να δίνει συνέχεια στον υετό) . Οι τεράστιες αυτές ποσότητες νερού έπεσαν μέσα στις τελευταίες 7 βροχερές ημέρες που ζήσαμε και αντιστοιχούν (για να καταλάβετε για τι ποσότητες νερού μιλάμε) στο νερό που πέφτει ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ σε περιοχές για παράδειγμα του λεκανοπεδίου της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) , όπου εκεί το μέσο ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται στα 300 με 400 χιλιοστά !  :) Ανάλογα εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής δέχθηκαν εννοείται και αρκετές άλλες περιοχές του νησιού μας (σε σημεία της ορεινής κατοικημένης ζώνης της βόρειας Κέρκυρας  καθώς και πολύ τοπικά στο νησί και χαμηλότερα υπολογίστε γύρω στα 20 με 40 , ίσως ακόμη και 40 με 60 χιλιοστά περισσότερα). Τέλος εντύπωση προκαλεί το πάρα πάρα πολύ νερό που άφησε η "Αθηνά" και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ μέρη της Κέρκυρας που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην θάλασσα , σε μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό υψόμετρο!!!

Ας πάμε τώρα να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ώρες/ημέρες από καιρικής πάντα πλευράς στην Χώρα των Φαιάκων ... ;) 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ  βελτίωση που σας είχα "τάξει" προχθές  για χθες , πράγματι ήρθε στην ώρα της, ενώ παράλληλα μετά από πολλές ημέρες οι άνεμοι γύρισαν σε βορειοδυτικούς την Τρίτη τοπικά μάλιστα αρκετά ενισχυμένους , με τον υδράργυρο όπως είναι φυσικό με τον συνήθως πιο "ψυχρό" βοριά , να σημειώνει μικρή περαιτέρω πτώση ... 

Σήμερα Τετάρτη 13/10/2021  ο χθεσινός βοριάς αποτελεί πλέον μακρινό παρελθόν με το νοτιά να έχει επιστρέψει ξανά. Ο νοτιάς έως το απόγευμα - βράδυ σήμερα ΤΟΠΙΚΑ θα καταφέρει ήδη να φθάνει τα 6 μποφώρ. Ενώ από αργά το βράδυ και ιδιαίτερα στη συνέχεια , θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω φθάνοντας , κατά τόπους και τα 7 μποφώρ. 

Παράλληλα η χθεσινή  φωτεινή ηλιοφάνεια έδωσε  εκ νέου την θέση της σήμερα ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ σε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πιο ... "Μουντό" συννεφιασμένο ουράνιο θόλο , ενώ κιόλας από το πρωί αλλά και μέσα στην ημέρα αργότερα , ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (όπως ήδη συνέβη και συμβαίνει) ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν  οι πρώτες παροδικές βροχές/μπόρες ... Από το απόγευμα και μετέπειτα σταδιακά οι ... ΑΡΧΙΚΑ λίγες τοπικές βροχές θα γίνονται ολοένα και περισσότερες και θα επεκτείνονται σε όλο και σε  περισσότερα τμήματα του νομού μας. Από αργά το βράδυ απόψε και ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΕΣ ΩΡΕΣ  ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 14/10/2021 ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΥ ... Οπότε και θα σημειωθούν ΜΠΟΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ που για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα θα είναι και πάλι ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΕΣ !! 

Η ίδια κατάσταση θα μας συντροφεύει κατά περιόδους και μέσα στην ημέρα (και όχι μόνο) αύριο Πέμπτη 14/10/2021. "Χονδρικά" το χρονικό διάστημα στο οποίο θα περάσει ο "κύριος όγκος" των πιο έντονων έως σε ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΔΕΔΟ ΣΦΟΔΡΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ θα είναι από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε - τα χαράματα αύριο  έως και τις  πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ωστόσο ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ενδεχομένως να καταφέρνουν να σημειώνονται κατά διαστήματα έως ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Πέμπτης... Απλά σας έγραψα πιο πάνω για τα πολύ πιθανόν ακόμη ισχυρότερα φαινόμενα , που θα προηγηθούν , "κατά τόπους" πάντα ... ;) Να ξεκαθαρίσω πως ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το περισσότερο ή εντονότερο από ότι κατάφερε η "Αθηνά" στη γωνιά μας (μάλιστα η διάρκεια της νέας κακοκαιρίας με το όνομα "Μπάλος"  σαφώς και θα είναι πολύ πιο μικρή , από εκείνη της απερχόμενης "Αθηνάς") , από την άλλη όμως μόνο και μόνο επειδή ήδη το έδαφος σε αρκετά κομμάτια είναι κορεσμένο από το πάρα πολύ νερό που δέχθηκε , κάνει την όποια δυνατή βροχή/μπόρα/ καταιγίδα  δυνητικά επικίνδυνη (αυξημένη και πάλι η πιθανότητα μικροπλημμυρικών φαινομένων , κατολισθήσεων κτλ).

 Η Παρασκευή 15/10/2021 θα είναι μια ημέρα με άστατο καιρό και ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ/ΜΠΟΡΕΣ κατά την διάρκειά της . Τα φαινόμενα θα είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΑ ΚΥΡΙΩΣ μέσα στο χρονικό διάστημα "από αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή - τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και έως περίπου και το πρώτο μισό της ημέρας αυτής" . Αντίθετα το Σάββατο 16/10/2021 όλα δείχνουν ότι θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και γενικότερα καλό καιρό από άκρη σε άκρη στο νομό μας ! Ενώ και η συνέχεια δείχνει να "κυλά" με "στεγνό" καιρό , για αρκετές ημέρες πια ... :)


Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής, με κατά τόπους όμως κάποια ΜΙΚΡΗ άνοδο το μεσημέρι του Σαββάτου εξαιτίας της περισσότερης ηλιοφάνειας τότε ... ;) 

Παράλληλα οι άνεμοι αρχικά νοτιάδες , κατά τόπους αρκετά ενισχυμένοι την Πέμπτη (είπαμε ότι ήδη από αργά τη νύχτα απόψε ΤΟΠΙΚΑ θα φθάνουν και τα 6 με 7 μποφώρ, το ίδιο θα συμβεί και κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Πέμπτης. Πάντως κατά την έλευση των πιο έντονων καιρικών φαινομένων δεν αποκλείεται πάρα πολύ τοπικά να παρατηρηθούν για λίγο και θυελλώδεις ριπές , στα 8 μποφώρ), στην συνέχεια πιο ανατολικών διευθύνσεων την Παρασκευή  με ΜΙΚΡΗ εξασθένηση και τέλος κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις το Σάββατο μέτριοι και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μέσα στην ημέρα , ισχυροί ...  

Με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υγρασίας θα συνεχίσει να ... "Φλερτάρει" η υγρασία το τόπο μας (αυξημένη η πιθανότητα σχηματισμού τοπικών ομιχλών). Ελαφρώς "καλύτερη" η κατάσταση κυρίως από το Σάββατο ! 😉

P.S. Ανοιχτό και πάλι το ενδεχόμενο ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης καθώς και εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη , μέσα στις επόμενες 36 ώρες περίπου.
Εννοείται πως ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα πέσει αρκετό έως ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πολύ νερό, εκ νέου , εντός των επομένων 36 με 48 ωρών ! Όπως έγραψα και πιο πάνω, με το ήδη "κορεσμένο" έδαφος στην γωνιά μας, είναι "εύκολο" να προκληθούν ΝΕΑ προβλήματα κατά τόπους , οπότε για ακόμη μια φορά , χρειάζεται προσοχή ...


Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου