Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλό Σαββατόβραδο φίλες και φίλοι !!!

Για τέταρτη συνεχής ημέρα συνεχίστηκαν σήμερα Σάββατο 09/10/2021 οι τοπικές βροχές/μπόρες/καταιγίδες σε διάφορες γωνιές του νομού μας και περισσότερο στα "βορειότερα τμήματα" (όσο αφορά το τελευταίο 24ωρο)...

 Ωστόσο ΔΕΝ έλλειψαν και τα διαστήματα ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα , που ήταν πολύ πιο μεγάλα κατά τόπους ΚΥΡΙΩΣ στην κεντρική και νότια πλευρά , αφού στις περισσότερες περιοχές εκεί ΔΕΝ "έπιασαν" οι μπόρες του μεσημεριού , που επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στα πιο βόρεια του νομού μας. Παράλληλα τα χαράματα σημειώθηκαν τοπικές καταιγίδες που σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία ήταν ισχυρές!! Άλλωστε σας είχα γράψει ήδη από την περασμένη Τρίτη εδώ , πως οι βροχές θα ερχόταν για να μείνουν , από Τετάρτη και μετέπειτα , με την διαφορά ότι μετά το πέρασμα της δυνατής κακοκαιρίας της Πέμπτης 07/10/2021, το καιρικό σκηνικό θα γινόταν πιο άστατο ... Όπως και έγινε !   :) 

Τώρα ας δούμε λίγο τι μέλλει γενέσθαι καιρικά στα μέρη μας , από εδώ και πέρα ...  ;)

Αργά μέσα στη νύχτα απόψε λοιπόν και προς το χάραμα της Κυριακής 10/10/2021 εκ νέου θα βγάλει τοπικές μπόρες/καταιγίδες . Τα φαινόμενα και πάλι σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. ΑΡΧΙΚΑ (θα σας εξηγήσω γιατί λέω "αρχικά", παρακάτω)  δείχνουν να επηρεάζονται κομμάτια περισσότερο της βόρειας και δυτικής πλευράς , με έμφαση τα βορειοδυτικότερα.

Αύριο Κυριακή ο καιρός ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα γίνει πιο "κλειστός" από άκρη σε άκρη στο νομό μας . Δηλαδή ΣΕ  ΓΕΝΙΚΕΣ  ΓΡΑΜΜΕΣ  ΔΕΝ θα έχουμε αυτά τα κατά τόπους μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα των φαινομένων , που είχαμε σήμερα ! Μάλιστα ήδη από ... Πριν την αυγή τα φαινόμενα της νύχτας θα έχουν πλέον επεκταθεί και σε πολλά άλλα τμήματα της Χώρας των Φαιάκων (ακόμη όμως ΔΕΝ θα είναι "γενικευμένα", ΟΧΙ παντού ακόμη).  

Όσο θα κυλούν όμως οι ώρες και θα πηγαίνουμε ΠΡΟΣ το μεσημέρι και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στη συνέχεια (απόγευμα / βραδινές ώρες)  βαθμιαία από τα βορειοδυτικά  προς τα νοτιοανατολικά  θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ πια φαινόμενα , που ΤΟΠΙΚΑ θα είναι ΑΡΚΕΤΑ  ΙΣΧΥΡΑ (βροχές , μπόρες και καταιγίδες που ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ πρόσκαιρα ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ). Μπορεί να μην περιμένουμε τα τεράστια ύψη βροχής της περασμένης Πέμπτης, παρολ' αυτά  επειδή το ΕΔΑΦΟΣ σε κάμποσα μέρη είναι ήδη ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ από το πάρα πολύ νερό που δέχθηκε τελευταία ... Χρειάζεται εξίσου μεγάλη  ΠΡΟΣΟΧΗ και τις επόμενες 24 με 36 ώρες , αφού ΤΟΠΙΚΑ θα πέσει ξανά αρκετό έως ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  πολύ νερό με υψηλές ραγδαιότητες βροχής και πάλι (αυξημένη πιθανότητα σε ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟ μικροπλημμυρικών φαινομένων , κατολισθήσεων κτλ.)

Τα ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΑ φαινόμενα θα συνεχιστούν ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και μέσα στη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα 11/10/2021 έως και περίπου το χάραμα/ αυγή της Δευτέρας (πιθανόν μέχρι και τις πρωινές ώρες της ημέρας αυτή, αλλά αυτό θα είμαστε σε θέση να το ξέρουμε καλύτερα αύριο Κυριακή με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία) . Από εκεί και ύστερα το καιρικό σκηνικό θα καταστεί πιο άστατο , ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της Δευτέρας . Δηλαδή  ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα εκδηλώνονται κάποια τοπικά φαινόμενα (σε πολύ τοπικό επίπεδο κάπως εντονότερα/ πιο αξιόλογα) , χωρίς να λείπουν όμως και τα "διαλείμματα" του καιρού. Πάντως προοδευτικά και κατά κύριο λόγο ΠΡΟΣ το δεύτερο μισό της ημέρας και ύστερα , τα φαινόμενα θα γίνονται  αισθητά λιγότερα , πολύ πιο τοπικά και με συνεχή τάση εξασθένησης ... Οπότε και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν "ανοίγματα" στον καιρό σε διάφορες περιοχές.

Ωστόσο τη νύχτα της ίδιας ημέρας υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ΜΙΚΡΗΣ υποτροπής του καιρού (με κάπως περισσότερα φαινόμενα), κυρίως σε πιο τοπικό επίπεδο αυτή την φορά. Αυτό βέβαια για την ώρα αποτελεί μόνο ένα "σενάριο" καθώς πρέπει να βρεθούμε στο "ψυχολογικό φράγμα" των 24 ωρών πριν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (ειδικά αυτή την εποχή) για να βγάλουμε ασφαλή και περισσότερο αξιόπιστα συμπεράσματα. Απλά το δίνω ως πιθανότητα , σύμφωνα όμως πάντα με τα δεδομένα του Σαββάτου , με τα οποία γράφτηκε η σημερινή "καιρική εκτίμηση" από τον γράφοντα... 😉

Οι άνεμοι αύριο Κυριακή παραμένουν από νότιες διευθύνσεις στα 4 με 5 και αργότερα έως και 6 μποφώρ , με ... Στιγμιαίες όμως (κατά διαστήματα και περισσότερο από το μεσημέρι και μετά) πολύ ισχυρές ριπές , στα 7 μποφώρ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτόν τον τύπο καιρού σημεία του νομού μας. ΟΜΩΣ  λίγο πριν και κυρίως κατά την διάρκεια των ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΩΝ καιρικών φαινομένων ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται παροδικά να παρατηρηθούν στιγμιαίες θυελλώδεις ριπές , στα 8 και ίσως ακόμη έως 9 μποφώρ...  ;) 

Η θερμοκρασία σε σταδιακή μικρή πτώση τόσο αύριο Κυριακή όσο και την Δευτέρα ως προς τις μέγιστες τιμές (συγκριτικά πάντα με το Σάββατο)  και από τη νύχτα της Δευτέρας και ως προς τις ελάχιστες τιμές της ... Οι άνεμοι την Δευτέρα αρχικά νοτιάδες μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ παροδικά ισχυροί  που αργότερα μέσα στην ημέρα θα γυρίσουν σε πιο δυτικών διευθύνσεων μέτριοι (και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ για λίγο, ισχυροί). 

Πριν σας καληνυχτίσω να προσθέσω , τις κατά περιόδους αρκετά πυκνές ομίχλες που περιμένω σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα κυρίως της Κέρκυρας, με την υγρασία να παραμένει στα σταθερά  πολύ υψηλά ποσοστά των τελευταίων ημερών. Επίσης χρήζει αναφοράς η αυξημένη πιθανότητα  ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης , ενδεχομένως μάλιστα σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ισχυρής καθώς και το ανοιχτό ενδεχόμενο εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη του βορείου Ιονίου... 

ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΤΙΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ... 

Εις το επανιδείν !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - μέγα λάτρης του καιρού από παιδί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου