Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΔΥΝΑΤΗ  ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ  ΜΕ  ΤΟΠΙΚΑ  ΙΣΧΥΡΑ  ΕΩΣ  ΕΝ  ΔΥΝΑΜΗ  ΣΕ  ΟΡΙΣΜΕΝΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ   ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ  ΚΑΙΡΙΚΑ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ  ΠΡΟ  ΤΩ  ΠΥΛΩΝ  !!!! ΘΑ   ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ   ΑΣΤΑΤΟΣ   ΚΑΙΡΟΣ   ΓΙΑ   ΑΡΚΕΤΕΣ   ΗΜΕΡΕΣ ...

Καλησπέρα σε όλες και όλους ! Κάπως απότομα λοιπόν θα μας αποχαιρετήσουν οι ατελείωτες λιακάδες ενώ το σημαντικότερο από όλα , ο λόγος για ... Τι άλλο ; Από την ακραία παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων 144 ημερών που επικρατεί στα μέρη μας (αρκεί να θυμηθούμε ότι η τελευταία ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ αξιόλογη βροχόπτωση που έλαβε χώρα σε ολόκληρο το νομό μας ήταν στις 15 Μάη 2021) , όπου και αυτή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας !!! 

Αιτία για όλα τα παραπάνω το ομολογουμένως ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΟ  φέτος πρώτο  ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ χαμηλό βαρομετρικό της σαιζόν , το οποίο κινούμενο από την γείτονα Ιταλία προς την περιοχή μας θα ενισχυθεί περαιτέρω βρίσκοντας την θερμή ακόμη θάλασσα και εμπλουτισμένο με περισσότερους πλέον υδρατμούς (ένα  "εκρηκτικό καιρικό κοκταίηλ" που βιώνουμε κάθε χρόνο από τόπο σε τόπο , με την έλευση των πρώτων συστημάτων το Φθινόπωρο)   θα μας "χαρίσει" απλόχερα  ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ  περνώντας πάνω από τα μέρη μας ... ;) 

ΟΜΩΣ δυστυχώς σε ΚΑΜΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπους μας (όχι παντού , αφού εννοείται πως θα υπάρξουν και οι "εξαιρέσεις") , αυτό ΔΕΝ θα γίνει με "ήρεμο/ομαλό" τρόπο , δηλαδή με "ποτιστικές" βροχούλες (αυτό θα ήταν και το προτιμότερο ύστερα από όλη αυτή την ανομβρία)  ΑΛΛΑ  με ΑΡΚΕΤΑ  ΒΙΑΙΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ  που θα "μεταφράζεται" σε ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  ΣΦΟΔΡΕΣ  βροχές/μπόρες και καταιγίδες !!  

Έτσι κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας (Τετάρτη 06/10/2021) ο καιρός σταδιακά θα αλλάξει στην Χώρα των Φαιάκων , με τις συννεφιές βαθμιαία να πυκνώνουν και αργότερα να ξεκινούν να εκδηλώνονται οι πρώτες διάσπαρτες τοπικές βροχές/μπόρες (υπάρχει πιθανότητα και για τοπική καταιγίδα). Πάντως εντός της ημέρας τα όποια φαινόμενα σημειώνονται θα είναι περισσότερο παροδικά και θα έχουν ακόμη αρκετά το στοιχείο της τοπικότητας τόσο ως προς την εκδήλωση όσο και ως προς την έντασή τους. Ωστόσο ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ  ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ τα φαινόμενα προοδευτικά  ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ αρκετά έως σε ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΥ οπότε και θα έχουμε κατά περιόδους "περάσματα" τόσο μέσα στη νύχτα προς την Πέμπτη όσο και κατά την διάρκεια της Πέμπτης 07/10/2021 (μέσα στην ημέρα και όχι μόνο) τοπικά ισχυρών έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΩΝ  βροχών και καταιγίδων !!! 

Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις αρχικά μέτριοι που στη συνέχεια θα γίνουν ισχυροί και από το απόγευμα βαδίζοντας προς τη νύχτα (με έμφαση μέσα στη νύχτα) κατά τόπους πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις (δηλαδή αρχικά γύρω στα 4 με 5 μποφώρ , στη συνέχεια 6 και μετέπειτα ΤΟΠΙΚΑ 7 έως και 8 μποφώρ δύναμη). Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές του. 

Τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο χρονικό διάστημα εκείνο όπου και θα πρέπει να δείξουμε μια στοιχειώδη προσοχή , ενώ παράλληλα οι αρμόδιες αρχές κάθε δήμου στο νομό μας (πολιτική προστασία, πυροσβεστική , αστυνομία , ΔΕΔΔΗΕ , κτλ.) θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση...

Αυτό ισχύει  "χονδρικά" ΚΥΡΙΩΣ από τις βραδινές ώρες - βαδίζοντας προς τα μεσάνυχτα και ύστερα , καθ ' όλη  την διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη αλλά και μέσα στην ημέρα της Πέμπτης  07/10/2021 μέχρι θα έλεγα ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τη νύχτα της Πέμπτης , (ΟΧΙ ότι μετά ο καιρός θα βελτιωθεί , απλά σας γράφω πότε θα περάσει ο "κύριος όγκος" των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σφοδρότερων φαινόμενων από την γωνιά μας) . Με λίγα λόγια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  για 24 ώρες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ο τόπος μας θα δέχεται συνεχή "περάσματα" ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΩΝ  ΕΩΣ  ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΦΟΔΡΩΝ ΒΡΟΧΩΝ / ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ!

Κατά την γνώμη μου και την εμπειρία μου τα πιο πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την αναμενόμενη κακοκαιρία θα είναι σε ΤΟΠΙΚΟ πάντα ΕΠΙΠΕΔΟ τα μικροπλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας του πολύ μεγάλου έως ΤΟΠΙΚΑ πάρα πολύ μεγάλου ύψους βροχής που θα πέσει μέσα σε σχετικό μικρό χρονικό διάστημα (ειδικά τώρα που το έδαφος είναι σαν "τσιμέντο" λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας) , πτώσεις δέντρων/κλαδιών από τους ΤΟΠΙΚΑ σφοδρούς ριπαίους ανέμους και πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση τόσο εξαιτίας των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  θυελλωδών ανέμων αλλά και λόγω των πολλών κεραυνών / αστραπών (σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ χρειάζεται προσοχή γιατί η ηλεκτρική δραστηριότητα ενδεχομένως  να είναι παροδικά πολύ μεγάλη. Δεν βρισκόμαστε στο ύπαιθρο ή μέσα στο νερό της θάλασσας/πισίνας την ώρα των καταιγίδων. Καλύτερα να βγάζουμε από την πρίζα κάποιες "οικιακές ηλεκτρικές συσκευές" και όχι μόνο , όταν επικρατούν συνεχείς κοντινοί κεραυνοί)... Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε εκείνους/εκείνες που θα οδηγούν την ώρα των έντονων φαινομένων , αφού όπως γνωρίζουμε ξαφνικά η ορατότητα περιορίζεται στο ελάχιστο , ενώ η οδήγηση κυρίως στους ... Δρόμους στο ΥΠΑΙΘΡΟ του νομού γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αφού πέρα από τον περιορισμό της ορατότητας , οι ραγδαίες βροχές θα παρασύρουν ως συνήθως , κατά τόπους χώματα, πέτρες , ξύλα κτλ. καταμεσής στο οδόστρωμα ... 

Άστατο θα παραμείνει το καιρικό σκηνικό τόσο την ερχόμενη Παρασκευή 08/10/2021 όσο και το προσεχές Σαββατοκύριακο 09/10 - 10/10/2021 (πολύ πιθανόν και παραπέρα αλλά αυτό θα το δούμε καλύτερα καθώς θα κυλούν οι ημέρες με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία) . Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα βρέχει μέρα νύχτα εκείνες τις ημέρες ΑΛΛΑ  ότι  κατά διαστήματα και κατά τόπους εντός κάθε 24ωρου θα έχουμε ένα και περισσότερα "περάσματα" από τοπικές βροχές, μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ παροδικά θα είναι εντονότερα καθώς και πιο αξιόλογα... Οι άνεμοι θα συνεχίσουν σταθερά από νότιες γενικά διευθύνσεις με σημαντικές αυξομειώσεις κατά περιόδους και ανάλογα την περιοχή. Ενώ οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα πέσουν και άλλο, ιδιαίτερα την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αποτέλεσμα σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα η ψύχρα να είναι αρκετή ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες (πέρα από τα ορεινά, ημιορεινά σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και χαμηλότερα), με τον υδράργυρο να βρίσκεται ΚΑΤΩ από τους 20 C. Παράλληλα τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας όλες τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται πολύ υψηλά μέρα - νύχτα... Μάλιστα σε διάφορες ορεινές και ημιορεινές περιοχές συχνά θα σχηματίζονται ομίχλες που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε , αξίζει να αναφέρω ότι  ΜΟΝΟ κατά το "κρίσιμο" χρονικό διάστημα που αναφέρθηκα παραπάνω (είπαμε ότι κατά περιόδους και κατά τόπους θα συνεχιστούν για μέρες οι τοπικές βροχές/μπόρες) θα βρέξει ήδη  ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ. Από την άλλη όμως θα υπάρξουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στα μέρη μας που θα λάβουν την "μερίδα του λέοντος" από υετικής πλευράς (αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντοτε) ... Έτσι σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία προσωπικά περιμένω πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αλλού κιόλας εντός μόλις 24 ωρών και αλλού μέσα σε περίπου 36 ώρες θα δεχθούν ΚΟΝΤΑ στα 100 ή και ΠΑΝΩ από 100 χιλιοστά βροχής (τα "συγκεκριμένα" σημεία ΔΕΝ είναι εφικτό να τα γνωρίζουμε από τώρα , παρά μόνο μερικές ώρες πριν την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό ΚΑΠΟΙΑ σημεία στο νησί της Κέρκυρας να δεχθούν το περισσότερο νερό σε πανελλαδικό επίπεδο σε ένα 24ωρο ή 36ωρο. Αυτό εάν συμβεί ΔΕΝ θα είναι κάτι το πρωτοφανές , αφού έχει γίνει ξανά αρκετές φορές στο παρελθόν) !!! ;)

Κατά τα άλλα , σε τοπικό επίπεδο θα παρατηρηθούν εξαιρετικά μεγάλες ραγδαιότητες βροχής . Παράλληλα ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο τοπικής χαλαζόπτωσης, ενώ μην ξεχνάμε τους νοτιάδες , οι οποίοι ΚΥΡΙΩΣ από το βράδυ της Τετάρτης έως και τη νύχτα της Πέμπτης θα δώσουν ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ  στιγμιαίες ριπές της τάξεως των 9 , ίσως ακόμη και των 10 μποφώρ!! Κλείνοντας ΔΕΝ θα μπορούσα να παραλείψω την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη καθώς και την μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα δημιουργίας ανεμοστρόβιλου ή την μέτρια πιθανότητα εκδήλωσης  "downburst/microburst" σε πολύ περιορισμένη έκταση και σε πάρα πολύ μεμονωμένο επίπεδο ... 

Θα μου πείτε τώρα , τι σημαίνουν αυτές οι Αγγλικές λέξεις που μας γράφεις  πιο πάνω;  :)

Όλα ξεκινούν με την ανάπτυξη μιας καταιγίδας και τα σταγονίδια που υπάρχουν μέσα στα ανοδικά ρεύματα.

 Μερικές φορές ένα ανοδικό ρεύμα είναι τόσο ισχυρό που στέλνει μεγάλες ποσότητες αυτών των σταγονιδίων στα ΑΝΩΤΕΡΑ τμήματα της καταιγίδας. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε βύθιση του αέρα και ως εκ τούτου, την αποδυνάμωση των ανοδικών ρευμάτων.

Μόλις συμβεί αυτό, δεν είναι πλέον σε θέση να κρατάει το μεγάλο πυρήνα της βροχής ή και του χαλαζιού επάνω στην καταιγίδα.
Ως αποτέλεσμα, ο πυρήνας πέφτει κατακόρυφα στο έδαφος. Τότε όπως χτυπά βίαια το έδαφος απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η θέση στην οποία το microburst χτυπά πρώτο στο έδαφος βιώνει τους υψηλότερους άνεμους και εκεί κάνει τις μεγαλύτερες ζημιές... Κάτι που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί και τώρα και ποτέ (στο πρόσφατο παρελθόν έχει βέβαια κατά καιρούς συμβεί σε Κερκυραικό έδαφος. Δηλαδή ΔΕΝ είναι κάτι το "άγνωστο" για εμάς.) !! 


Καλό βράδυ Τρίτης , με την ευχή, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα από την επερχόμενη κακοκαιρία ... :) 


Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου