Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

 Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το βόρειο Ιόνιο (νομός Κέρκυρας).

Ύστερα από ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ "απόλυτης καιρικής μονοτονίας / απραξίας" με... Την λιακάδα να είναι το ΜΟΝΟ "καθημερινό μας καιρικό φαινόμενο" , καθώς και τις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" για την εποχή θερμοκρασίες (για ΜΕΓΑΛΟ χρονικό διάστημα εντονότερη του "κανονικού" για την εποχή ζέστη, πάντα σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία του τόπου μας), ο καιρός αποφάσισε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μας θυμίσει πως ΔΕΝ έχουμε Ιούνιο πλέον αλλά "κάποια άλλη εποχή" !! :) 

Καλημέρα σας !!

Όπως λέγαμε και ξανά λέγαμε εδώ ήδη από τις ΑΡΧΕΣ του Οκτώβρη , σχετικά με την ΤΑΣΗ του καιρού για τα μέρη μας, καθώς και γενικότερα την κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη και ειδικότερα την Μεσόγειο...

Πράγματι οι ΠΡΩΤΕΣ αλλαγές ήδη λαμβάνουν χώρα (στην ώρα τους / σας είχα πει ότι "χονδρικά" από τα μέσα του μήνα θα άλλαζε η κατάσταση γενικότερα) στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο , αφού ΚΑΙ ΕΚΕΙ είχαν για πάρα, πάρα πολλές συνεχείς ημέρες ΜΟΝΟ λιακάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όπως άλλωστε και εμείς εδώ...
Το ΠΡΩΤΟ λοιπόν κομμάτι / τις ΠΡΩΤΕΣ δηλαδή αναταράξεις αυτής της καιρικής αλλαγής που ήδη συντελείται δυτικότερα από εμάς θα τις νιώσουμε / βιώσουμε το επόμενο 48ωρο ΚΑΙ ΕΔΩ στον βορειοδυτικότερο νησιωτικό νομό της Ελλάδας μας, φίλες και φίλοι!
Αναλυτικότερα για αύριο Δευτέρα 16/10/2023:
Μετά από ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ θα παρατηρήσουμε κάποιες διάσπαρτες συννεφιές στον ουράνιο θόλο μας, οι οποίες μάλιστα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ εντός του 24ωρου θα πυκνώσουν περισσότερο και υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ βροχόπτωσης ή και μπόρας (ΜΙΚΡΗ η πιθανότητα και για μεμονωμένη ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ καταιγίδα. Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να εκδηλωθούν τα προαναφερθέντα ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα, είναι γενικά μεγαλύτερη για τις πρωινές ώρες).
Ωστόσο ΔΕΝ θα λείψουν ΚΑΙ τα διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα (περισσότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια θα είναι αυτά , εντός του ΔΕΥΤΕΡΟΥ μισού της ημέρας).

Οι άνεμοι γενικά ΟΥΤΕ και την Δευτέρα ΔΕΝ θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα σε θάλασσα ή σε στεριά , μιας και ΓΕΝΙΚΑ θα πνέουν με χαμηλές ξανά εντάσεις.

ΑΡΧΙΚΑ αναμένονται μεταβλητοί και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ νοτιοανατολικής συνιστώσας άνεμοι στα 3 με 4 ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και 5 μποφώρ, που αργότερα θα γυρίσουν σε πιο δυτικούς έως ΤΟΠΙΚΑ βορειοδυτικούς με τις ίδιες εντάσεις (από ΑΡΓΑ τη νύχτα ΠΡΟΣ την Τρίτη , θα στραφούν παντού σε νοτίων διευθύνσεων στα 4 με 5 μποφώρ).

Ο υδράργυρος την Δευτέρα θα σημειώσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση της τάξεως των δυο βαθμών περίπου ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ συγκριτικά πάντα με την Κυριακή μας.

Οπότε ΟΥΤΕ ΚΑΙ από πλευράς εξέλιξης της θερμοκρασίας ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "ιδιαίτερο" την Δευτέρα. 

Για την Τρίτη 17 του Οκτώβρη 2023:

Αν και το ημερολόγιο θα γράφει πλέον 17 του μήνα, την Τρίτη θα είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ για τον φετινό Οκτώβρη που θα πραγματικά "θα βιώσουμε / θα καταλάβουμε ότι όντως βρισκόμαστε στον Οκτώβρη / στην καρδιά του Φθινοπώρου"!!

Αυτό γιατί, η ημέρα αυτή θα κυλήσει με... 

ΚΥΡΙΩΣ πιο "κλειστό / μουντό ουράνιο θόλο" και ΑΡΚΕΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ !!

Ο νομός μας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αλλού λιγότερο και αλλού αρκετά περισσότερο , "θα βραχεί" από άκρη σε άκρη την Τρίτη!

Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες μέσα στο συγκεκριμένο 24ωρο.
Τα φαινόμενα αν και ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα έχουν ΚΥΡΙΩΣ "μέτριες εντάσεις" είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ / ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΝΟΜΟ να αποκτούν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΜΕΤΡΙΑ η πιθανότητα ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης καθώς και σχηματισμού υδροστρόβιλων στην γύρω θαλάσσια ζώνη).

Οι... "Ξεχασμένοι" το φετινό Φθινόπωρο νοτιάδες θα μας "θυμηθούν" έστω και αργοπορημένα.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, μέσα στην ημέρα περιμένουμε νότιους - νοτιοανατολικούς ανέμους γενικά στα 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα 5 μποφώρ και ΜΕΧΡΙ περίπου το απόγευμα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά διαστήματα έως και 6 μποφώρ. 

Ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω ΠΤΩΣΗ με αποτέλεσμα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τον φετινό Οκτώβρη να βρεθεί ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Άρα αργά το μεσημέρι οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας θα βρίσκονται ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 25 C.

Υπολογίστε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 21 C. με 23 C. και κατά τόπους μέχρι και 24 C. (κατά την διάρκεια των φαινομένων ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια όπου ο υδράργυρος είτε θα βρίσκεται ελαφρώς κάτω από τους 20 C. ή απλά ίσα που θα τους προσεγγίζει).

Αυτό θα είναι το "θερμοκρασιακό ταβάνι" για την ημέρα αυτή στα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ενώ στα ορεινά / ημιορεινά αλλά και ημιπεδινά μας "αφαιρέστε" τρεις με τέσσερις και ΤΟΠΙΚΑ στα ορεινότερα έως και πέντε βαθμούς (την ίδια ώρα)!! 

Τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση το 24ωρο της Τρίτης. 

Διάσπαρτες ομίχλες θα πρέπει να σχηματίζονται ΚΑΤΑ ΠΕΔΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ κατά μήκος των ορεινών / ημιορεινών μας και γενικότερα σε διάφορα υψώματα. 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι αν και ... Διαφαίνεται ένα ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΟ ΣΧΕΤΙΚΟ καιρικό "διάλειμμα" μετά τις βροχές της Τρίτης , όλα δείχνουν πως σύντομα θα βρεθούμε ΞΑΝΑ να επηρεαζόμαστε από ένα νέο καιρικό σύστημα , "το οποίο" ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ από εμάς, στην Μεσόγειο θα δώσει ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ...

Απομένει λοιπόν να δούμε τι αντίκτυπο  θα έχει όλο αυτό στην γωνιά μας, (δηλαδή εάν θα "φθάσει" με την ίδια δυναμική και εδώ ή όχι), όταν θα αρχίσει να μας "πλησιάζει" λίγο παρακάτω!! 

Μείνετε συντονισμένοι , καθώς ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ο καιρός αποκτά έντονο ενδιαφέρον από εδώ και πέρα!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE



 





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου