Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

 Τα καιρικά νέα του βορείου Ιονίου (νομός Κέρκυρας).

Σταδιακή μετάβαση σε ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Καλημέρα Κέρκυρα, καλημέρα βορειοδυτική Ελλάδα!! :)

Ακόμη μια καταπληκτική από καιρικής πλευράς ημέρα η σημερινή (Δευτέρα 30/10/2023) , με έντονη λιακάδα και τον υδράργυρο ΚΑΙ ΠΑΛΙ αργά το μεσημέρι ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να προσεγγίζει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που παραπέμπουν ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου!!

Το προαναφερθέν καιρικό σκηνικό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από πλευράς φαινομένων ΑΡΧΙΚΑ ... Θα αλλάξει μια και καλή (οριστικά και αμετάκλητα και για ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ) ΑΜΕΣΑ !! 

Δηλαδή οι "μόνιμες λιακάδες / ανομβρία" μας αποχαιρετούν πια και την θέση τους θα πάρει ένα ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ που αναμένεται να διαρκέσει για ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ (Πολύ πιθανόν ακόμη και για εβδομάδες. Πόσες θα είναι αυτές θα το βλέπουμε "μέρα με την μέρα / βήμα βήμα εδώ"). 

Τι εννοούμε λέγοντας "άστατος καιρός" ; Ότι ΣΤΑΔΙΑΚΑ από αύριο Τρίτη 31/10/2023 και μετέπειτα ... Άλλοτε ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ και άλλοτε ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ θα έχουμε να κάνουμε με την εκδήλωση / περάσματα τοπικών βροχών / καταιγίδων ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα μέρη μας...

Άρα λοιπόν ΟΧΙ πως θα βρέχει όλη μέρα και όλη νύχτα παντού ή ότι ΔΕΝ θα δούμε ξανά τον ήλιο... ΑΛΛΑ ότι "εντός του κάθε 24ωρου ή σχεδόν κάθε δεύτερου 24ωρου" , από εδώ και πέρα και για πολλά , πολλά 24ωρα μπροστά μας , πότε θα "βρεχόμαστε" ("περάσματα φαινομένων") μέσα στη νύχτα και πότε μέσα στην διάρκεια της ημέρας. 

Επίσης κάποιες φορές τα εν λόγω φαινόμενα θα έχουν "ήπιο ή και πιο ΤΟΠΙΚΟ χαρακτήρα και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ άλλες θα είναι πιο εκτεταμένα και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΧΥΡΑ (ΙΣΩΣ και "ικανά" να προκαλούν και κάποια προβλήματα κάθε τόσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ).

Αιτία για όλα τα παραπάνω θα είναι η αλλαγή στην κυκλοφορία των συστημάτων άνωθεν της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, κάτι που θα "αναγκάσει" την αδιάκοπη από εδώ και πέρα ροή διαταραχών / βαρομετρικών χαμηλών από την δυτική Ευρώπη διαμέσου της Ιταλικής χερσονήσου προς την περιοχή μας, καθιστώντας το καιρικό μας σκηνικό ΑΣΤΑΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!

Αυτά για να πάρετε μια γενική εικόνα σχετικά με την εξέλιξη του καιρού στον τόπο μας από εδώ και πέρα.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως η αναμενόμενη καιρική εξέλιξη είναι άκρως ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ για το νομό Κέρκυρας ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΟΧΗ του έτους που βρισκόμαστε!!

Σε τούτη την σελίδα εδώ, θα το "πάμε βήμα βήμα" ως συνήθως και θα υπάρχει ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ενημέρωση!!

Ας δούμε λοιπόν, τι μας περιμένει από καιρικής πάντα πλευράς, για αύριο Τρίτη τελευταία ημέρα του φετινού Οκτώβρη, αλλά και μεθαύριο Τετάρτη πρώτη ημέρα του φετινού Νοέμβρη ...:)

Για την Τρίτη 31/10/2023 : Περιμένουμε ΑΡΧΙΚΑ αραιές συννεφιές που ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να εναλλάσσονται και με ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ.

Ωστόσο καθώς οι ώρες θα κυλούν οι υπάρχουσες νεφώσεις θα έχουν την ΤΑΣΗ να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο.

Οπότε και ΓΕΝΙΚΑ από τις ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται "τα πρώτα για αύριο" ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα (ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΕΣ "βροχούλες" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας).

Πάντως σιγά σιγά όσο θα οδεύουμε ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ ΩΡΩΝ (όπως και αργότερα μέσα στη νύχτα) ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας θα πρέπει να υπάρξει αλλού "στην χειρότερη ένα και αλλού αρκετά περισσότερα περάσματα" (σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μάλιστα αναμένονται και "πιο σταθερά σε διάρκεια φαινόμενα , δηλαδή ΟΧΙ περάσματα αλλά για ένα χρονικό διάστημα συνεχής βροχόπτωση") από βροχές / μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες (ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ / ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ενώ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ / ΠΕΡΙΟΧΕΣ οι βροχοπτώσεις θα είναι επίσης ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ).

Οι άνεμοι αύριο ήδη από την αρχή της ημέρας θα έχουν στραφεί παντού σε νότιους - νοτιοανατολικούς στα 3 με 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέχρι και 5 μποφώρ, που σχετικά γρήγορα ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να φθάσουν ΚΑΙ τα 6 μποφώρ.

Για την Τετάρτη 01/11/2023: ΑΝ ΚΑΙ... Εντός της ημέρας αυτής θα πρέπει να υπάρξει ένα ΣΧΕΤΙΚΟ "καιρικό διάλειμμα" , παρολ ΄ αυτά σε γενικές γραμμές περιμένουμε ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ με εναλλαγές συννεφιάς κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνότερης (ΙΣΩΣ "καταφέρουν" ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να υπάρξουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας) όπου και ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ (άρα ΟΧΙ παντού) να αφήσουν κάποιο "πέρασμα" από ψιλόβροχο ή μικρής διάρκειας κατά βάση ασθενής βροχόπτωσης. Μεγαλύτερη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές ("περάσματα" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ)  διαφαίνεται για τη ΝΥΧΤΑ της Τετάρτης ΠΡΟΣ την Πέμπτη.

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς που αργότερα ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΝΤΟΥ  θα γυρίσουν σε νοτίων διευθύνσεων στα 3 με 4 και ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το βράδυ ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ.

Ο υδράργυρος τόσο την Τρίτη , όσο ΚΑΙ την Τετάρτη γενικά θα παρουσιάσει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των δυο και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και το πολύ τριών βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ.

Οπότε απλά από τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του "πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου" θα περάσουμε "χονδρικά" ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ δεύτερου μισού Μαΐου.

Δηλαδή από το "θερμοκρασιακό ταβάνι" των 25 C. και 26 C. που είχαμε σήμερα Δευτέρα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ το ερχόμενο 48ωρο θα πάμε στους 22 C. με 23 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 24 C. στα ίδια τμήματα.

Με λίγα λόγια αν και "θα πέσει λίγο" η θερμοκρασία ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα συνεχίσει να βρίσκεται ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ από τα "κανονικά επίπεδα" για την τρέχουσα περίοδο του έτους.

Επίσης εννοείται ότι , τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας διατηρούνται ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ σε ολόκληρο το νομό μας, με πιθανές ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και της ορεινής / ημιορεινής μας ζώνης.

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, μιας και τελευταία... "Ακούγονται" πολλά δεξιά και αριστερά ...

Να σας πω ότι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για το ΑΜΕΣΟ μέλλον ΔΕΝ φαίνεται κάποιο "κρύο" στον ορίζοντα!

Μόνο καθώς "θα πηγαίνουμε" ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το επόμενο Σάββατο 04/11/2023 σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία δείχνει ο υδράργυρος να κάνει ακόμη μια νέα "προσπάθεια" ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ .

Έτσι προς τα εκεί και ύστερα θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου κάποια περαιτέρω πτώση, με αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα να "πλησιάσουμε ή στην καλύτερη να φθάσουμε επιτέλους τα φυσιολογικά" για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους θερμοκρασιακά επίπεδα στο νομό μας!!

Καλό βράδυ Δευτέρας! Όμορφη εβδομάδα να έχουμε, με αρκετές βροχές αλλά δίχως προβλήματα, εννοείται... :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου