Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού στο νομό μας εντός των επομένων περίπου 36 ωρών, "η οποία" μάλιστα ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα του τόπου μας / ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ θα είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ (όπως άλλωστε και την περασμένη Κυριακή) ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΣΟΒΑΡΗ!!

Αναλυτικότερα λοιπόν φίλες και φίλοι ... (Αφού σας είχα προϊδεάσει ήδη από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα για μια ακόμη πιθανή αλλαγή στον καιρό μας στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, πάμε να δούμε γρήγορα τι τελικά θα πρέπει να συμβεί στην πραγματικότητα, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας).

Για αύριο Τετάρτη 25/10/2023 : ΑΡΧΙΚΑ περιμένουμε αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές ήδη από την αρχή της ημέρας, την ίδια ώρα που ταυτόχρονα σε κάποιες άλλες περιοχές πάνω στον ίδιο πάντα όμως νομό ΙΣΩΣ να "προλάβουν" να υπάρξουν και ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας, έστω και ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Ωστόσο βαδίζοντας ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και ιδιαίτερα μετέπειτα ΣΤΑΔΙΑΚΑ η ΤΑΣΗ του καιρού θα είναι "να συννεφιάσει και άλλο / να κλείσει δηλαδή ο ουράνιος θόλος μας" ΠΑΝΤΟΥ πλέον στα μέρη μας.

Μάλιστα ΠΡΟΣ / ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ περιμένουμε να αρχίσει σιγά σιγά να βρέχει ανά διαστήματα ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ σε καθαρά ΤΟΠΙΚΟ ακόμη ΕΠΙΠΕΔΟ δηλαδή ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΤΟΥ στην μεριά μας (πρώτα θα πρέπει να προκύψουν "ορισμένα περάσματα βροχόπτωσης ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ είτε με ποτιστικό χαρακτήρα ή και με την μορφή ασθενούς μπόρας"). 

ΚΑΙ... Αργότερα καθώς θα κυλούν οι ώρες και θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ / ΑΠΟ το βράδυ , τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα παίρνουν ολοένα και πιο ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ πια μορφή (άρα θα "καλύπτουν πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της Χώρας των Φαιάκων") και προοδευτικά ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥ!!

Έτσι ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ της Τετάρτης ΠΡΟΣ την Πέμπτη οπωσδήποτε ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά μήκος του νομού Κέρκυρας θα έχουν "περάσματα" από ΙΣΧΥΡΕΣ ΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ικανές να δημιουργήσουν ακόμη και κάποια ΠΙΘΑΝΑ προβλήματα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στην γωνιά μας!!

Οι άνεμοι θα στραφούν ήδη από το χάραμα της Τετάρτης σε πιο νότιους - νοτιοανατολικούς ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ, που λίγο αργότερα θα ενισχυθούν περαιτέρω φθάνοντας τα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ και τα 6 μποφώρ ... ΑΛΛΑ με αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ πτώση, της τάξεως των δυο και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τριών βαθμών κατά μέσο όρο.

Άρα εάν αναλογιστούμε πως σήμερα Τρίτη 24/10/2023 , το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ τμήματα έφθανε τους 25 C. με 26 C. αργά το μεσημέρι, εύκολα μπορείτε να "μαντέψετε" τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασιακές τιμές που αναμένουμε να επικρατήσουν την αυριανή ημέρα.

Για μεθαύριο Πέμπτη 26/10/2023: Η κακοκαιρία που θα βιώσουμε μέσα στη νύχτα που θα προηγηθεί οδεύοντας προς το χάραμα της Πέμπτης, θα συνεχιστεί με αυξομειώσεις αλλά και κάποιες "παύσεις" ενδιάμεσα μέχρι περίπου τα ξημερώματα και ΙΣΩΣ ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Από εκεί και ύστερα αναμένεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ του καιρού ΠΑΝΤΟΥ!
Οι άνεμοι διατηρούνται από νότιες γενικά διευθύνσεις στα 4 με 5 μποφώρ... ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείονται και αρκετές ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΝΩΡΙΣ.

Τέλος όσο για την "πορεία" της θερμοκρασίας , "αυτή" ΔΕΝ θα σημειώσει κάποια άξια λόγου μεταβολή, αφού σε γενικές γραμμές θα βρεθεί και πάλι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη.

ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΥΡΙΩΣ της νήσου Κέρκυρας είναι πιθανό να "υποχωρήσει" κατά έναν με δυο βαθμούς ακόμη (ως προς τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της).

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, καθ ' όλη την διάρκεια του ερχόμενου 48ωρου, με ορατό το ενδεχόμενο σχηματισμού διάσπαρτων ομιχλών κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων και της ορεινής / ημιορεινής πλευράς.

Ενώ την Τετάρτη περιμένουμε εκ νέου μικρή μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας (πιο "ήπιο το αυριανό επεισόδιο" σε σχέση με εκείνο που προηγήθηκε πρόσφατα).

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, αξίζει να πούμε δυο λόγια σχετικά με τα προαναφερθέντα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ που περιμένουμε ΣΥΝΤΟΜΑ  ΞΑΝΑ...

Τι θέλω να πω, λέγοντας ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έντονα φαινόμενα ;

Ότι όπως ΚΑΙ την προηγούμενη Κυριακή 22/10/2023 όπου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στην ενδοχώρα της βόρειας - βορειοδυτικής Κέρκυρας, δέχτηκαν ισχυρότατες  μπόρες και καταιγίδες με ΤΟΠΙΚΑ πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής (για παράδειγμα ο μετεωρ. σταθμός μου στο Βαλανειό εκείνη την ημέρα δέχθηκε 106,6 τόνους νερού ανά στρέμμα, την ίδια ώρα που λίγο παραπέρα ή νοτιότερα στο νομό ΔΕΝ ξεπεράσαμε τα 10 με 20 χιλιοστά. Καταλαβαίνετε πως εάν αυτό συνέβαινε σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τμήματα της Κεντρικής ή νότιας Κέρκυρας, σίγουρα θα είχαν προκύψει προβλήματα λόγω συγκεκριμένων παραγόντων στις περιοχές αυτές)... 

Την ίδια ώρα όπου στον υπόλοιπο όμως νομό μας, είχαμε απλά κάποιες "ήπιες Φθινοπωρινές βροχούλες", δίχως κάτι το ιδιαίτερο...

Έτσι ΚΑΙ τούτη την φορά ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πάνω στο νομό μας είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δεχθούν "περάσματα" από αρκετά έντονα καιρικά φαινόμενα.

Να ξέρετε όμως ότι, δυστυχώς για μια δυνατή καταιγίδα "ικανή να δημιουργήσει ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ προβλήματα" ΜΟΝΟ περίπου κάνα τρίωρο / τετράωρο πριν εκδηλωθεί μπορούμε να "μαντέψουμε" πάντα έως ένα σημείο (γιατί σαφώς και η φύση έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο) ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα πλήξει περισσότερο / θα βρεθούν δηλαδή στο στόχαστρο της κακοκαιρίας, κάθε φορά.

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου