Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλημέρα σε όλες και όλους! 

Για να δούμε λοιπόν, τι μας περιμένει άραγε τις αμέσως επόμενες ώρες / ημέρες από πλευράς καιρού ; ;) :)

Κακοκαιρία επικρατεί σε μεγάλο μέρος της γειτονικής μας Ιταλικής χερσονήσου, με κατά τόπους πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα εκεί, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μάλιστα δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας απολαμβάνουν "καλοκαιρινές συνθήκες" με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ανομβρία ("καιρικές καταστάσεις που παραπέμπουν στον Ιούνιο")!!

Αυτό οφείλεται στο αντικυκλωνικό πεδίο (υψηλές πιέσεις / καλοκαιρία) οι οποίες καλύπτουν πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής γενικότερα Ευρώπης / ανατολικής Μεσογείου και ΔΕΝ επιτρέπουν στα προαναφερθέντα βαρομετρικά χαμηλά / κακοκαιρίες να περάσουν πιο ανατολικά επηρεάζοντας και αυτά τα τμήματα!

Η μεριά μας ευρισκόμενη στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδος και φυσικά κοντύτερα στην Ιταλία, από οποιοδήποτε άλλο νομό της Χώρας μας, θα συνεχίσει να επηρεάζεται "οριακά" από όλη αυτή την κατάσταση (στην ουσία είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ γωνιά της Χώρας μας / μαζί με ... ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ φορές και την απέναντί μας Ήπειρο, που μπορεί να επηρεάζεται έστω και σε "αρκετά μικρότερο βαθμό" από όλη την προαναφερθείσα φάση / πάντα από πλευράς φαινομένων).

Αναλυτικότερα για το υπόλοιπο του Σαββάτου 21/10/2023...

Αραιές νεφώσεις που ανά διαστήματα θα είναι αυξημένες, καθώς και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα. Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα τις απογευματινές και περισσότερο τις βραδινές ώρες ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να "λασποψιχαλίσει" για λίγο (ΤΙΠΟΤΑ το ιδιαίτερο).

Οι νοτιάδες παραμένουν ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας στα 5 με 6 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 7 μποφώρ... Ενώ παράλληλα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ γωνιές του τόπου μας οι στιγμιαίες ριπές τους θα συνεχίσουν να  φθάνουν και τα 8 μποφώρ (θυελλώδεις εντάσεις).

Πάντως ο υδράργυρος παρόλο τις τοπικές συννεφιές, την Αφρικάνικη σκόνη και τον δυνατό άνεμο διατηρείται ΚΑΙ σήμερα σε επίπεδα "πρώτου δεκαημέρου Ιουνίου" με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ του ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ το "φράγμα" των 25 C. (ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές αναμένονται 26 C. με 27 C. και πάρα πολύ τοπικά έως και 28 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ).

Για αύριο Κυριακή 22/10/2023...

Από αργά τη νύχτα του Σαββάτου βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Κυριακή , όπως και το χάραμα / πρωινές ώρες της Κυριακής (ΙΣΩΣ ΚΑΙ τις προμεσημβρινές ώρες)  η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ αυξάνει (αγγίζει το 70 %) για ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ φαινομένων στα μέρη μας.

Δηλαδή κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα είναι αρκετά πιθανό ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας (δηλαδή ΟΧΙ παντού ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) να υπάρξουν "κάποια περάσματα βροχοπτώσεων" είτε με την μορφή μπόρας (μέτρια αλλά υπαρκτή η πιθανότητα και για μεμονωμένες καταιγίδες) ή κάποιου ψιλόβροχου (ανάλογα την κάθε περιοχή).

Για το υπόλοιπο της Κυριακής ναι μεν θα υπάρχει κατά περιόδους περισσότερη συννεφιά απλά μειώνεται (αλλά ΔΕΝ "εξαλείφεται" τελείως) η πιθανότητα για ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΑΣΘΕΝΗ φαινόμενα (γύρω στο 30 % με 40 % για ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ψιχάλες ή ΤΟΠΙΚΕΣ ασθενείς κατά βάση, παροδικές "βροχούλες").

Οι νοτιάδες "θα πέσουν ελαφρώς" στα 4 με 5 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (και πάλι νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι)... Όμως ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και ορισμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ.

Παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μια ΜΙΚΡΗ πτώση της τάξεως των δυο και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τριών βαθμών συγκριτικά με το Σάββατο , πάντα όσο αφορά τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές της, ενώ θα συνεχιστεί η μέτρια μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας.

Τέλος τόσο την Δευτέρα 23/10/2023, όσο και την ερχόμενη Τρίτη 24/10/2023 ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "άξια λόγου" μεταβολή στον καιρό μας.

Οπότε ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΜΕΡΕΣ η εικόνα του καιρού θα είναι ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ με ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ αλλά και ΚΑΠΟΙΕΣ συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ...

ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ της Δευτέρας δίνει "υποψηφιότητα" για λιγοστά και πολύ επιλεκτικά ασθενή φαινόμενα (με ΜΙΚΡΗ αλλά ωστόσο υπαρκτή την πιθανότητα για κάτι τέτοιο).

Οι άνεμοι θα είναι πλέον σημαντικά εξασθενημένοι ΚΑΙ τις δυο αυτές ημέρες , αφού θα πνέουν από μεταβλητές και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ μέσα στην ημέρα, από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ έως και 5 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

Ταυτόχρονα ο υδράργυρος ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά συγκριτικά με την Κυριακή.

Έτσι το "θερμοκρασιακό ταβάνι" ναι μεν θα συνεχίσει να βρίσκεται ΠΑΝΩ από τα "φυσιολογικά για την εποχή" επίπεδα παρολ ' αυτά  οι "αποκλίσεις" ΔΕΝ θα είναι όμως τόσο μεγάλες , όπως για παράδειγμα είναι σήμερα Σάββατο!!

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η Αφρικάνικη σκόνη θα μας έχει "αποχαιρετήσει" πιά!

Πριν σας αφήσω για σήμερα, αξίζει να αναφέρω πως η ΤΑΣΗ για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ βροχοπτώσεις οδεύοντας ΠΡΟΣ τις 25 / 26 του μήνα και ύστερα διατηρείται ΚΑΙ σήμερα Σάββατο 21 του μήνα ...

ΑΛΛΑ όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ΤΑΣΗ και ΟΧΙ για πρόγνωση καθώς "από προγνωστικής πλευράς απέχουμε έτη φωτός" ακόμη μακριά μέχρι τότε!!

Θα το παρακολουθώ και υπόσχομαι πως θα σας ενημερώνω έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο έγκυρα (όπως ανελλιπώς κάνω μέσα από αυτή την σελίδα εδώ, τα τελευταία αρκετά χρόνια άλλωστε).

Εις το επανιδείν!! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου