Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού στα μέρη μας ΕΩΣ ΚΑΙ την Παρασκευή 20/10/2023.

Γεια σας φίλες και φίλοι!!

Ευχάριστα είναι τα νέα, αφού όπως ήδη ειπώθηκε εδώ, από την προηγούμενη κιόλας ανάρτηση , πράγματι μετά την πρόσκαιρη σημερινή επιδείνωση του καιρού, θα ακολουθήσει ένα "ολιγοήμερο καιρικό διάλειμμα" (από πλευράς φαινομένων μιλάμε πάντα!)  ;)  :)

Αναλυτικότερα λοιπόν ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το "ιδιαίτερο" από πλευράς φαινομένων.

Πράγμα που σημαίνει ότι... Εάν εξαιρέσουμε το χάραμα και ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες της Τετάρτης όπου ΙΣΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας, τα "υπολείμματα / απομεινάρια" της τρέχουσας διαταραχής, καταφέρουν να αφήσουν κάποια σύντομη ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΗ ψιχάλα ή και πάρα πολύ τοπική "βροχούλα" μικρής διάρκειας...

Κατά τα άλλα , από εκεί και πέρα, τόσο ολόκληρο το υπόλοιπο του 24ωρου της Τετάρτης , όσο και τα επόμενα δυο ακόμη 24ωρα που θα ακολουθήσουν (ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ την Παρασκευή 20 του μήνα δηλαδή) ΓΕΝΙΚΑ περιμένουμε ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα οποία όμως θα εναλλάσσονται με κάποιες συννεφιές ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

Πάντως αν και ΠΑΡΟΔΙΚΑ οι εν λόγω συννεφιές κάθε τόσο, θα πυκνώνουν ΚΑΠΩΣ περισσότερο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ... H ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να αφήσουν έστω και ένα "ψιχάλισμα ή και ασθενής βροχόπτωση" ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ("όχι κάτι το ιδιαίτερο") ΔΕΝ ξεπερνά το 20 με 25 % (οπότε ναι μεν υπαρκτή η πιθανότητα παρολ ' αυτά ΜΙΚΡΗ και για πολύ περιορισμένα σε έκταση ΛΙΓΑ ασθενή φαινόμενα)!! 

Έτσι κρατάμε την... ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ του καιρού για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα , πάντα όσο αφορά το "κομμάτι των φαινομένων" ! :)

Κατά τα άλλα ύστερα από την σημερινή αναμενόμενη ΑΞΙΟΛΟΓΗ / ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας , το ερχόμενο τριήμερο ο υδράργυρος ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα παρουσιάσει εκ νέου άνοδο, που θα γίνει περισσότερο αισθητή "πλησιάζοντας" ΠΡΟΣ την Παρασκευή και ύστερα.

Με αποτέλεσμα όσο θα βαδίζουμε ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το θερμοκρασιακό "ταβάνι" αργά τα μεσημέρια ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας να βρεθεί ΞΑΝΑ ΑΡΧΙΚΑ γύρω στους 24 C. με 25 C. και ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 26 C. με 27 C. (εάν "προλάβει" να βοηθήσει ο ήλιος την Παρασκευή, δεν αποκλείεται πάρα πολύ τοπικά να δούμε και 28 C.)

Παράλληλα ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ και ύστερα θα "ανέβουν" ΣΤΑΔΙΑΚΑ και οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ τιμές, δηλαδή οι χαμηλότερες εκείνες θερμοκρασίες που συνήθως παρατηρούνται αρά μέσα στη νύχτα και το χάραμα κάθε 24ωρου ("θα μαλακώσουν κάπως έως κατά τόπους σχετικά αρκετά" δηλαδή οι νύχτες μας, πάντα σε σχέση με τώρα").

Οι άνεμοι εκτός από την Τετάρτη όπου θα πνέουν από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ... 

Από την Πέμπτη και μετά θα στραφούν ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε νοτίων διευθύνσεων...

 ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ ... Με ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μποφώρ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...

Ενώ την Παρασκευή οι νοτιάδες θα ενισχυθούν περαιτέρω, φθάνοντας τα 4 με 5 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 6 μποφώρ ... Με ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα παρολ ' αυτά να θέτουν ΣΟΒΑΡΗ "υποψηφιότητα" ακόμη και για ΚΑΠΟΙΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 7 μποφώρ , ανά διαστήματα (ΚΥΡΙΩΣ από το δεύτερο μισό της ημέρας και μετέπειτα)!

Τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας παραμένουν στα ΥΨΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ημέρες με έμφαση ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το 24ωρο της Πέμπτης και ύστερα (είναι αρκετά πιθανός ο σχηματισμός κάποιων ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών , κατά περιόδους. ΑΡΧΙΚΑ και σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ σημεία τη νύχτα και το πρωί και στην συνέχεια ΜΟΝΟ κατά μήκος διαφόρων υψωμάτων / τοπικά στην ορεινή και ημιορεινή μας ζώνη) ... 

Ταυτόχρονα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από την Παρασκευή και μετά, θα πρέπει να υπάρξει σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την γωνιά μας , εξαιτίας της "έναρξης" μικρής μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης προς την περιοχή μας.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί πως διατηρείται αυξημένη η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ νέας ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ μεταβολής στο καιρικό μας σκηνικό εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, χωρίς ωστόσο να μπορούμε για την ώρα να πούμε ακόμη κάτι περισσότερο (χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον μια με δυο ακόμη ημέρες για να "ξεκαθαρίσει" τελείως το "καιρικό τοπίο" για τότε).

Καλό βράδυ Τρίτης σε όλες και όλους!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 


http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου