Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας

Μικρής διάρκειας μεταβολή του καιρού με κάποιες τοπικές βροχές / μπόρες και ...Αμέσως μετά συνέχιση της παρατεταμένης καλοκαιρίας - ανομβρίας . Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας με παράλληλη επικράτηση ισχυρού βορειοδυτικού ρεύματος...

Άλλη μια ΕΞΠΡΕΣ αλλαγή του καιρικού σκηνικού , όπως μας συνήθισαν τόσο ο φετινός Γενάρης όσο και ο Φλεβάρης περιμένουμε , αφού ... Μη μπορώντας φέτος να σταθούν ούτε καν στο ύψος των περιστάσεων και της εποχής στα μέρη μας, δίνουν υποτυπώδεις καιρικές μεταβολές (σύντομης ζωής) όσο αφορά το υετικό κομμάτι , με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιο έλλειμμα βροχοπτώσεων το τελευταίο δίμηνο συγκριτικά με τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής, όχι μόνο στο νομό μας αλλά και γενικότερα σε όλη την υπόλοιπη βορειοδυτική - δυτική Ελλάδα.

Η τελευταία φορά που κατάφερε να βρέξει αξιόλογα στο ΣΥΝΟΛΟ του νομού μας , ήταν τις παραμονές των Χριστουγέννων , έκτοτε μόνο στις 14/02/2020 κατάφερε να βρέξει της προκοπής μια φορά , επιλεκτικά όμως και μόνο σε ορισμένα τμήματα της βόρειας Κέρκυρας όπου ξεπεράσαμε τα 15 - 20 mm (πολύ τοπικά στην βορειοανατολική Κέρκυρα είχαμε 30 + mm εκείνη την ημέρα) , ύστερα από πάρα πάρα πολύ καιρό !

Αναλυτικότερα τώρα τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα προς τα μεσάνυχτα απόψε (Τετάρτη 19/02) και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες - πρώτες πρωινές - χαράματα Τσικνοπέμπτης (20/02) θα έχουμε περάσματα από διάσπαρτες τοπικές βροχές/μπόρες , ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικής καταιγίδας ιδιαίτερα όμως σε ορισμένα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί έως περίπου το πρώτο μισό της Τσικνοπέμπτης με κάποια σκόρπια φαινόμενα να σημειώνονται εδώ και εκεί (τοπικές βροχές/ μπόρες). Όμως όπως γράφω και παραπάνω και αυτή η αλλαγή δεν θα κρατήσει πολύ , έτσι χονδρικά από το μεσημέρι και ύστερα θα υπάρξει οριστική βελτίωση του καιρού (από πλευράς φαινομένων).

Οι άνεμοι μέσα στη νύχτα αργά απόψε θα γυρίσουν πρόσκαιρα σε δυτικούς - νοτιοδυτικούς μέτριους , για να επιστρέψει ο μαίστρος (βόρειος - βορειοδυτικός άνεμος) αύριο Τσικνοπέμπτη και σχετικά γρήγορα να ενισχυθεί φθάνοντας τα 6 μποφώρ , ενώ σε τοπικό επίπεδο θα παρατηρηθούν και ριπές στα 7 μποφώρ (στα ανοιχτά της δυτικής ,και βόρειας πλευράς , στη "μέσα" δηλαδή μεριά από Διαπόντια νησιά έως Παξούς δεν αποκλείονται και ριπές στα 8 μποφώρ κατά την διάρκεια της ημέρας).

Η θερμοκρασία σε πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της .

Και μετά από αυτή την πρόσκαιρη μικρή επιδείνωση του καιρού , κλασικά η καλοκαιρία - ανομβρία έρχεται για να μείνει και πάλι ... Έτσι στη συνέχεια και τουλάχιστον έως και τις αρχές της νέας εβδομάδας , δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για βροχή , ενώ η θερμοκρασία κυρίως από την Κυριακή (23/02/2020) και μετά θα ανεβαίνει αρκετά τα μεσημέρια (σε πρόωρα Ανοιξιάτικα ξανά επίπεδα). Νωρίς το πρωί και τη νύχτα θα έχει σχετικό κρύο όμως θυμίζοντας ότι έχουμε Φλεβάρη ακόμη (μάλιστα σε ορισμένα τμήματα θα επιστρέψει το φαινόμενο της πάχνης).

Ιάκωβος Βασιλάκης (καιρόφιλος από παιδί - ερασιτέχνης προγνώστης).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου