Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

 Μια μεγάλη καλησπέρα από τον γράφων στο ... "Παραπονεμένο" και "κατάξερο" πλέον νησιωτικό κομμάτι του βορείου Ιονίου ... :(   

Ναι καλά διαβάσατε , 115 ημέρες ("εκατό δέκα πέντε ημέρες") ολόκληρες συνεχείς ημέρες λοιπόν  συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη 07/09/2021 από ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ που έβρεξε ΑΞΙΟΛΟΓΑ στο ... ΣΥΝΟΛΟ  του νομού Κέρκυρας , κάτι το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Μάη και συγκεκριμένα στις 15/05/2021 !!!!!!  ;) 

Εκτός λιγοστών "εξαιρέσεων"  (ο λόγος ΚΥΡΙΩΣ για τις πολύ "επιλεκτικές" καλούτσικες έως καλές βροχές  που έδωσε η απερχόμενη διαταραχή  στις 26 - 27/08/2021 σε πάρα πολύ μεμονωμένο όμως επίπεδο) στις περισσότερες περιοχές του νομού μας (τουλάχιστον στο 95 % με 97% της συνολικής έκτασης του τόπου μας) επικρατεί μεγάλη παρατεταμένη ανομβρία τους τελευταίους 4 μήνες (όπως έγραψα παραπάνω 115 άνυδρες ημέρες "κλείνουμε" σήμερα , οπότε σε πέντε ημέρες , δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή 12/09/2021 (αν δεν "αλλάξει" κάτι, θα σας εξηγήσω παρακάτω αναλυτικά τι εννοώ) , θα έχουμε βιώσει ακριβώς 4 μήνες , 120 ημέρες "ακραίας" για τα κλιματικά δεδομένα του νησιωτικού εδάφους του βορείου Ιονίου, ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ξηρασίας).

Η κατάσταση αυτή είναι ΣΧΕΤΙΚΑ σπάνια αλλά όχι βέβαια πρωτοφανής γενικά για ΚΑΠΟΙΑ τμήματα της νότιας , κεντρονότιας και εν μέρη της κεντρικής Κέρκυρας , όπου εκεί , σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα παραπάνω συμβαίνουν ΚΑΠΩΣ  πιο ... "Συχνά" συγκριτικά με τα βορειότερα κομμάτια στον ίδιο πάντα νομό και ιδιαίτερα στην βόρεια ενδοχώρα της Κέρκυρας! 

Ειδικότερα για την βόρεια ενδοχώρα της Κέρκυρας λοιπόν (από την ορεινή ζώνη έως και πιο χαμηλά , αλλά  πάντα στο "εσωτερικό" του βόρειου τμήματος, η οποία αποτελεί και την πιο βροχερή γωνιά ολόκληρου του νομού. Υετικά σε επίπεδο νομού πρώτα έρχονται τα πιο ορεινά του βορρά και στη συνέχεια ακολουθούν τα υπόλοιπα σημεία ναι μεν χαμηλότερα αλλά πάντα μόνο εκείνα που βρίσκονται εντός της "ενδοχώρας" του βόρειου τμήματος) όλο αυτό που βιώνουμε είναι πολύ σπάνιο , αρκεί να σας πω πως όσο αφορά την περιοχή μου εδώ στο "Βαλανειό" , η τελευταία φορά που συνέβη αυτό (δηλαδή τόσο μεγάλη διάρκεια ξηρασία χωρίς ούτε μια βροχή της τάξεως των 15 χιλιοστών και πάνω),  ήταν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 90΄ !!! 

Τώρα ας δούμε τι μέλλει γενέσθαι για το αμέσως επόμενο διάστημα ;) ... Τόσο κυρίως αύριο Τετάρτη 08/09/2021 όσο και την Πέμπτη 09/09/2021 τα σύννεφα κατά περιόδους και κατά τόπους θα γίνονται πρόσκαιρα  περισσότερα και υπάρχει πιθανότητα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στο νομό μας , να έχουμε κάποια λίγα φαινόμενα αστάθειας (δηλαδή σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξει ένα "πέρασμα" από κάποια ψιχάλα/ψιλόβροχο έως και παροδική βροχόπτωση ακόμη και με την μορφή ασθενούς κατά βάση μπόρας). Τονίζω ξανά ότι μιλάμε απλά για πιθανότητα λίγων ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΩΝ φαινομένων. Οπότε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως και το Σάββατο 11/09/2021 σε  ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού) η ανομβρία θα παραμείνει !! 

Εκεί που πραγματικά θα πρέπει να στρέψουμε πλέον τα βλέμματά μας και να "προσευχηθούμε" για αυτό,  είναι το χαμηλό που θα δώσει "καλά" νερά μέσα στο ερχόμενο Σάββατο 11/09/2021 σε κομμάτι της κεντρονότιας Ιταλίας  ... Να καταφέρει επιτέλους να δώσει και σε εμάς εδώ από πολύ αργά τη νύχτα του Σαββάτου και ιδιαίτερα την Κυριακή και μετέπειτα πιο "γενικευμένα" και αξιόλογα φαινόμενα και να μην μας "σνομπάρει" ξανά !!  :)  

Μιας και έως τότε όμως απέχουμε πολλές ημέρες ακόμη , θα το παρακολουθούμε και όταν "πρέπει" θα σας ενημερώσω έγκαιρα και έγκυρα (όπως συνήθως κάνω δηλαδή) ... ;) 

Πριν σας αφήσω για απόψε , αξίζει να αναφέρω τα παρακάτω ... 

Η μια από τις δυο μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες  της τωρινής παρατεταμένης ξηρασίας είναι η "γενίκευσή" της ... Δηλαδή κάποιες φορές συμβαίνει κατά καιρούς  σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού , να "κλείνουμε" 100 ή και 100 + ημέρες δίχως βροχή "της προκοπής" κατά την διάρκεια του θέρους , την ίδια ώρα όμως που αλλού την ίδια χρονική περίοδο και στον ίδιο πάντα νομό ΔΕΝ συμβαίνει το ίδιο , αφού εκεί η ανομβρία είναι πιο περιορισμένη (έχει δηλαδή βρέξει αξιόλογα νωρίτερα από ότι στα υπόλοιπα). Επίσης η φετινή μεγάλη ξηρασία συνδυάστηκε με ένα από τα πιο θερμά Καλοκαίρια των τελευταίων πολλών δεκαετιών, με ότι συνεπάγεται για την φύση και το περιβάλλον  της Χώρας των Φαιάκων όλο αυτό  ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος , προγνώστης - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου