Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ προ τω πυλών ΑΛΛΑ... ΓΙΑ ΛΙΓΟ ! Παράλληλα Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ θα σημειώσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ (και ως προς τις μέγιστες τιμές της) και θα κυμανθεί ΣΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Στη συνέχεια πάντως ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ως προς τα φαινόμενα , για ΚΑΜΠΟΣΕΣ  μάλιστα ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ (μετά την αναμενόμενη πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού διαφαίνεται πλήρης απουσία βροχοπτώσεων στα μέρη μας για ένα "σεβαστό" χρονικό διάστημα) , με κατά τόπους ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ όμως πλέον την "φυσιολογική" για την εποχή ΨΥΧΡΑ τις ΝΥΧΤΕΣ - ΝΩΡΙΣ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ μας και περισσότερη την ευχάριστη "δροσιά" κατά την διάρκεια της ημέρας (παροδικά σε ΚΑΠΟΙΑ τμήματα του νομού θα έχουμε να κάνουμε με "σχετική" ψύχρα ακόμη και κατά την διάρκεια του μεσημεριού) ... ;) 

Γεια σας φίλες και φίλοι ! Μετά το αναμενόμενο ενισχυμένο βορειοδυτικό ρεύμα (σε πολύ τοπικό επίπεδο παρατηρήθηκαν μέχρι και θυελλώδεις ριπές μαίστρου το προηγούμενο διήμερο , εντάσεως 8 μποφώρ) που κατάφερε να ρίξει επιτέλους ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας τον υδράργυρο στα "κανονικά" για τούτη την περίοδο επίπεδα (αξίζει να σημειωθεί ότι σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ τμήματα είχαμε και τις πρώτες πραγματικά "Φθινοπωρινές" μέγιστες τιμές , παρόλο την λαμπρή ηλιοφάνεια που μας συντρόφευε) οι άνεμοι ήδη γύρισαν σε νοτιοανατολικούς σήμερα Παρασκευή 03/09/2021 (βέβαια με αισθητά χαμηλότερες εντάσεις από ότι προηγήθηκε) σηματοδοτώντας έτσι την επερχόμενη αλλαγή του σκηνικού μέσα στο επόμενο 48ωρο... :) 

Σάββατο 04/09/2021 : Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας ο καιρός ΔΕΝ θα "προλάβει" να μεταβληθεί σημαντικά. Έτσι απλά τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με τοπικές συννεφιές  οι οποίες σε διάφορα σημεία θα έχουν την τάση να πυκνώνουν κατά περιόδους. Έως και την δύση του ηλίου η πιθανότητα κάπου σε πολύ τοπικό επίπεδο , οπουδήποτε δηλαδή στο νομό , να σημειωθεί έστω και μια περαστική ψιχάλα άνευ σημασίας είναι πολύ μικρή (αλλά υπαρκτή) και ανέρχεται μόλις γύρω στο 25 % . Αντίθετα "χονδρικά" βαδίζοντας προς και ιδιαίτερα μετά τα μεσάνυχτα θα πρέπει να περιμένουμε σταδιακή αλλαγή του καιρού , ώρα με την ώρα (εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων που είναι αδύνατο να προβλεφθούν από σήμερα , υπολογίστε με μια απόκλιση +/- δυο με τρεις ώρες, αργότερα ή νωρίτερα την έλευση των φαινομένων και ανάλογα πάντα με τον προσανατολισμό της  περιοχή που βρίσκεστε), με κάποιες τοπικές βροχές να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως αργά μέσα στη νύχτα , οι οποίες όσο θα κυλούν οι ώρες προς τα χαράματα τόσο θα έχουν την τάση ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ να γίνονται κάπως περισσότερες και ΤΟΠΙΚΑ ελαφρώς πιο αξιόλογες , οπότε τότε υπάρχει πιθανότητα να συνοδευτούν από μπόρα ή καταιγίδα που πολύ τοπικά δεν αποκλείεται να είναι περισσότερο "δυνατή" ... ;) 

Ο υδράργυρος θα παραμείνει σε γενικές γραμμές στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα, ενώ οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα , αφού θα πνέουν με χαμηλές εντάσεις από άκρη σε άκρη στην γωνιά μας. Γενικότερα αναμένω μεταβλητών διευθύνσεων και κατά τόπους νοτίων διευθύνσεων  ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους  (ο νοτιάς από το βράδυ και ιδιαίτερα μετέπειτα πιθανόν σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία να καταφέρει να βγάλει κάποιες στιγμιαίες ισχυρές ριπές).

Κυριακή 04/09/2021 : Πολύ άστατος ο καιρός με την συννεφιά να έχει το "πάνω χέρι" κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, όπου και ενδέχεται να δώσει κάποιες διάσπαρτες τοπικές βροχές. Σε τοπικό επίπεδο, όπως μέσα στη νύχτα προς την Κυριακή έτσι και κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα "πέρασμα" μιας ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας ή και καταιγίδας. Γενικά τα φαινόμενα θα έχουν πιο πολύ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα) τόσο ως προς τις περιοχές εκδήλωσής τους όσο και ως προς την έντασή τους. Δηλαδή και πάλι δυστυχώς ΔΕΝ θα βρέξει  "καλά" παντού. Έτσι αλλού στον ίδιο πάντα νομό θα κάνει γενικά λίγα πράγματα και αλλού περισσότερα... Το "δυστυχώς" διότι κατά την περασμένη διαταραχή στις 26 - 27/08/2021 που επηρέασε τα μέρη μας , όπως σωστά είχε προβλεφθεί και γραφτεί έγκαιρα εδώ ΛΙΓΑ ήταν εκείνα τα τμήματα που έβρεξε ΑΞΙΟΛΟΓΑ . Έτσι στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού μας η παρατεταμένη ξηρασία ακόμη παραμένει ("κλείσαμε" 110 συνεχείς ημέρες δίχως αξιόλογη βροχόπτωση στις περισσότερες περιοχές του νομού , εκτός λιγοστών εξαιρέσεων όπως σας είπα παραπάνω) και δυστυχώς ούτε και το σύστημα που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες , δείχνει ικανό να καταφέρνει να μας φέρει ΠΑΝΤΟΥ  "καλό νερό" (μακάρι να διαψευστώ) ...  :(    ;)   :) 

Οι άνεμοι την Κυριακή αρχικά κυρίως από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και σε μεμονωμένο επίπεδο έως και 5 μποφώρ , που προς το βράδυ και ύστερα θα γυρίσουν σε βορείων διευθύνσεων περίπου με τις ίδιες εντάσεις (εννοείται ότι εάν καταφέρει τελικά και υπάρξει κάπου , κάποιο "πέρασμα"  μπόρας ή καταιγίδας τότε εκεί οι άνεμοι ίσως πρόσκαιρα ενισχυθούν αρκετά).

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ της τάξεως των 4 με 6 βαθμών κατά μέσο όρο (προσωπικά όμως εκτιμώ ότι θα υπάρξουν ΜΕΡΙΚΑ κομμάτια στο νομό μας , όπου η πτώση του υδραργύρου θα κυμανθεί μεταξύ 6 με 8 βαθμών κάτω) ... ;) 

Την ερχόμενη εβδομάδα , εκτός από το ξεκίνημά της όπου δίνει "υποψηφιότητα" για αρχικά εν μέρη άστατο καιρό με πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα , στη συνέχεια κατά το μεγαλύτερο μέρος της , μας περιμένει καλοκαιρία με βοριαδάκι .  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος - φανατικός καιρόφιλος από παιδί).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου