Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο διήμερο (για αύριο Τετάρτη 06/07/2022 και μεθαύριο Πέμπτη 07/07/2022) καθώς και μια ΠΡΩΤΗ "ματιά" για παρακάτω ... :)  ;) 

Για την Τετάρτη 06/07/2022 : Διατηρείται η λιακάδα στα μέρη μας (ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνισή τους ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ εντός του δεύτερου μισού της ημέρας και ΠΙΘΑΝΟΝ το χάραμα / νωρίς τις πρωινές ώρες).

Ο υδράργυρος ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια άξια λόγου μεταβολή (μόνο ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ να "υποχωρήσει" ελάχιστα ... Δηλαδή ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά έναν με δυο βαθμούς περίπου , συγκριτικά πάντα με την Δευτέρα και ... Αυτό ΜΟΝΟ εκεί που το αναμενόμενο "βορειοδυτικό ρεύμα μπουκάρει" νωρίτερα, απ ' ότι στον υπόλοιπο νομό). Ωστόσο εξαιτίας της ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ενίσχυσης των βορειοδυτικών ανέμων / μαίστρος  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από το μεσημέρι και ύστερα, (για την οποία φυσικά  και θα σας μιλήσω εκτενέστερα παρακάτω) η ΑΙΣΘΗΣΗ της "γνώριμης" πια ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονης ζέστης των τελευταίων όχι μόνο ημερών αλλά και εβδομάδων... Αύριο ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας (σαφώς  ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ βέβαια) ΚΑΠΩΣ θα "μετριαστεί" ΕΛΑΦΡΩΣ (εκεί που θα φυσάει "περισσότερο" αναμένεται "αυτό" ... ΑΝΤΙΘΕΤΑ στα υπόλοιπα κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων θα έχουμε ΞΑΝΑ το "γνωστό κοκταίηλ" ζέστης και υψηλής υγρασίας που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ , δυστυχώς , όπως ήδη γνωρίζουμε και νιώθουμε καλά στο "πετσί μας" το τελευταίο χρονικό διάστημα ... Ανεβάζει αρκετά τον δείκτη δυσφορίας) ! ;)

Έτσι ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού μας οι μέγιστες θερμοκρασίες για ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΑ θα βρεθούν σε επίπεδα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ των μέσων κλιματικών τιμών που  αντιστοιχούν "υπό κανονικές" συνθήκες στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στην γωνιά μας ... 

Με αποτέλεσμα να κυμανθούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 33 C. με 34 C. και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μέχρι ΚΑΙ 35 C. ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ θα πρέπει να αναμένουμε γύρω στους 36 C. με 37 C. (με μια ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ο υδράργυρος να "φλερτάρει" ΞΑΝΑ και με τους 38 C. ΓΙΑ ΛΙΓΟ).

Αντίθετα την ίδια ώρα ΤΟΠΙΚΑ στα πιο ορεινά "κατοικημένα" κομμάτια της βόρειας Κέρκυρας , σε ΚΑΠΟΙΑ ΥΨΩΜΑΤΑ κατά μήκος της δυτικής πλευράς του νομού μας , σε ΤΜΗΜΑΤΑ των Διαποντίων νήσων καθώς και των Παξών - Αντιπάξων , όπως και σε "διάφορα" παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) ΔΕΝ θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους 29 C. με 30 C. και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τους 31 C. έως ΠΙΘΑΝΟΝ KAI ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ τους 32 C. αντίστοιχα !

Και ... Περνάμε στους ανέμους ! ΠΡΟΣΟΧΗ αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 06/07/2022 γιατί θα υπάρξει ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΜΩΝ μέσα στην ημέρα , κάτι που θα κάνει τον ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ... 

Αναλυτικότερα λοιπόν , αν και ... Αρχικά θα ξεκινήσουμε με μεταβλητούς ασθενείς ανέμους στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ προοδευτικά ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ γενικότερα στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της Τετάρτης θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι στα 4 με 5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στα σημεία εκείνα που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού ενδέχεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν και κάποιες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 7 μποφώρ).

Τέλος τα χαράματα / νωρίς το πρωί δεν αποκλείεται ο σχηματισμός ΛΙΓΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΙΧΛΩΝ (τόσο σε θαλάσσια , όσο και σε χερσαία τμήματα του νομού μας).

Για την Πέμπτη 07/07/2022 : Καλοκαιρία από άκρη σε άκρη στο τόπο μας με ΑΦΘΟΝΕΣ ΩΡΕΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ (πιθανότητα για κάποιες λίγες σκόρπιες τοπικές συννεφιές εδώ και εκεί , "άνευ σημασίας", υπάρχει περισσότερο ΠΡΩΤΑ για τις θερμές ώρες της ημέρας και στη συνέχεια για αργά το απόγευμα και μετέπειτα). 

Η θερμοκρασία ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια σημαντική αλλαγή (ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας , θα σημειώσει μια πολύ μικρή κάμψη της τάξεως των δυο βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ) . Έτσι ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα έχουμε να κάνουμε με ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ μέγιστες τιμές (εκτός ΛΙΓΩΝ εξαιρέσεων) , όπως εκείνες της Τετάρτης, σε ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Χώρας των Φαιάκων ... Οι "οποίες" και πάλι ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα συνδυαστούν με αρκετή υγρασία (και ότι συνεπάγεται αυτό). 

Παρολ ' αυτά δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω πως η ερχόμενη Πέμπτη θα είναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ημέρα αυτού του ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΥΚΛΟΥ που άνοιξε στις 22 ΙΟΥΝΙΟΥ και έκτοτε μέχρι και την Πέμπτη που μας έρχεται... Δηλαδή για 16 συνεχείς ημέρες , μας "ταλαιπώρησε" με μέγιστες θερμοκρασίες ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που κατά διαστήματα και κατά τόπους συνδυάστηκαν με μπόλικη υγρασία "δίνοντας" την χαρακτηριστική "άσχημη αίσθηση" της δυσφορίας σε διάφορες περιοχές του νομού μας (οπότε ναι μεν έως τώρα το φετινό Καλοκαίρι ΔΕΝ είχαμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα κύμα ζέστης ως "καύσωνα" στην γωνιά μας ΑΛΛΑ η υγρασία που "συντρόφευε την ζέστη , τις περισσότερες ημέρες" ... Και θα συνεχίσει , όπως είπαμε έως ΚΑΙ ΤΗΝ Πέμπτη , σίγουρα "κούρασε" αρκετά , μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας).

Οι άνεμοι και αυτή την ημέρα θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 3 με 4 ΚΑΙ κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ (παράλληλα εκ νέου ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στα σημεία εκείνα που είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να παρατηρηθούν και κάποιες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ). 

Με λίγα λόγια αν και θα "πέσουν λίγο" οι εντάσεις των ανέμων την Πέμπτη  σε σχέση με την Τετάρτη ΟΜΩΣ όπως και να έχει θα χρειαστεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσο αφορά το πράσινο και την φύση που περιβάλλει την Χώρα των Φαιάκων, αφού ο κίνδυνος / η πιθανότητα μιας φωτιάς θα συνεχίσει να καραδοκεί !! 

Τέλος πριν σας αφήσω για σήμερα , αξίζει και οφείλω να αναφερθώ σε πολλά και διάφορα που ακούτε / βλέπετε , διαβάζετε δεξιά και αριστερά σχετικά με την μεταβολή του καιρού από την Παρασκευή και ύστερα ... 

Για την ώρα (μιας και ακόμη έχουμε ΤΡΙΤΗ) αυτό που έχει "κλειδώσει" για τα μέρη μας είναι η πραγματικά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας πάντα σε σχέση με ότι βιώσαμε και βιώνουμε τόσο καιρό (γι ' αυτό και σας έγραψα πιο πάνω όλα τα "συναφή" για την περίοδο της ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονης ζέστης που ξεκίνησε στις 22 του Ιουνίου και θα έχει "ημερομηνία λήξης" της ερχόμενη Πέμπτη)  , καθώς και η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΝΑΤΩΝ ΕΩΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΩΝ ΒΟΡΙΑΔΩΝ που θα λάβουν χώρα τότε!! 

Αυτό που ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και χρειαζόμαστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια επιπλέον ημέρα για να μελετήσουμε τα πιο "φρέσκα στοιχεία" της Τετάρτης , είναι ... Εάν η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκδήλωσης ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινόμενων που διαφαίνεται  ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (για την Παρασκευή) ΠΡΙΝ φυσικά "εισβάλλει" ο ισχυρός μαίστρος / βορειοδυτικός άνεμος ... Πρώτον αν θα επιμείνει το ίδιο αυξημένη (όπως είναι σήμερα Τρίτη) και με τα νεότερα αυριανά στοιχεία και δεύτερον αν αυτά τα ΠΙΘΑΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ θα είναι άξια λόγου έστω και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ή όχι (δηλαδή αύριο Τετάρτη θα ξέρουμε με σχετική αξιοπιστία εάν ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας θα καταφέρει να υπάρξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα "πέρασμα" φαινομένων και αν αυτά θα είναι άξια λόγου ή όχι ... Είτε με την μορφή μπόρας / βροχόπτωσης στην πρώτη περίπτωση ή αν απλά θα περιοριστούμε σε ΚΑΠΟΙΑ παροδική τοπική ψιχάλα και τίποτα περισσότερο, στην δεύτερη περίπτωση).

Ελπίζω να έγινα αρκετά κατανοητός ... :) 

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν , αξίζει να μείνετε συντονισμένοι ! Τα λέμε σύντομα ξανά ... ;)

Καλό βράδυ Τρίτης !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου