Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο τριήμερο (από αύριο Παρασκευή 15/07/2022 έως ΚΑΙ την Κυριακή 17/07/2022) ... ;)

Καλησπέρα στην όμορφη παρέα της σελίδας μας !! :) 

Πριν ξεκινήσουμε να ... "Λέμε για τα δικά μας" , θαρρώ πως οφείλουμε να πάμε λίγο δυτικότερα στην Γηραιά Ήπειρο , όπου πραγματικά εκεί για ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ το φετινό Καλοκαίρι επικρατεί "η κόλαση του Δάντη" με τις μέγιστες θερμοκρασίες να χτυπούν κόκκινο σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ήδη το τελευταίο περίπου πενθήμερο (και έπεται συνέχεια δυστυχώς)!!  

Η Ιβηρική χερσόνησος βιώνει τον ΔΕΥΤΕΡΟ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ καύσωνα του φετινού Καλοκαιριού με τα θερμόμετρα τόσο σε Πορτογαλία , όσο και Ισπανία μέσα στην ημέρα να "φλερτάρουν ή και να ξεπερνούν" τους 43 C. με 45 C. και ...  ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και τους 46 C. (46,3 C. κατέγραψε μετεωρ. σταθμός σε γνωστή πόλη της Πορτογαλίας χθες 13/07/2022 σύμφωνα πάντα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Χώρας).

Δυστυχώς η "πολύ δύσκολη έως ανυπόφορη" αυτή κατάσταση εκεί θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα , ενώ ΣΤΑΔΙΑΚΑ συνθήκες καύσωνα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥ (πάντα σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα κάθε Χώρας) θα βιώσουν και Χώρες που βρίσκονται ανατολικότερα - βορειοανατολικότερα στην Ευρώπη , όπως η Γαλλία (σε κομμάτι της οποίας ήδη επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες , περιμένοντας δυστυχώς τα πράγματα να "χειροτερέψουν" και άλλο εκεί, τα επόμενα 24ωρα), το Βέλγιο , οι Γερμανόφωνες Χώρες κτλ. Ακόμη ΚΑΙ η Αγγλία (στην οποία ήδη για τα κλιματικά της δεδομένα καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στο νότιο και κεντρικό κομμάτι της , με τους Βρετανούς να έχουν ξεχυθεί στις παραλίες τους) ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ της νότιας , ανατολικής και κεντρικής πλευράς της θα επηρεαστεί αρκετά από την προαναφερθείσα πολύ θερμή αέρια μάζα , με τους Βρετανούς μετεωρολόγους να ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 35αρια C. ακόμη και σε περιοχές του Λονδίνου παρακαλώ !! 

Και ... Περνάμε στον "αντίποδα" τώρα , δηλαδή ανατολικότερα πάνω στην Ευρώπη (γενικά κεντροανατολική /  ανατολική Ευρώπη , Βαλκάνια, "το κομμάτι της Μεσογείου ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ανατολικότερα της Ιταλίας" κτλ.) όπου εκεί βέβαια βρίσκεται και η πατρίδα μας Ελλάδα , που μέχρι και σήμερα Πέμπτη 14/07/2022 συνεχίζουμε να  απολαμβάνουμε "ευχάριστες έως και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δροσερές" (πάντα για τα δεδομένα της εποχής) θερμοκρασιακές συνθήκες ! ;) 

Για να δούμε λοιπόν , θα αλλάξει τελικά κάτι το ερχόμενο τριήμερο στην "γειτονιά" μας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Ιονίου ;  :) 

Όπως σας είχα αναφέρει από την περασμένη κιόλας Κυριακή 10 του μήνα , πράγματι από αύριο Παρασκευή και ΚΥΡΙΩΣ μέσα στο Σαββατοκύριακο (βέβαια όπως αναμενόταν ήδη από σήμερα Πέμπτη είχαμε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ένα "πρώτο πολύ μικρό κλικ προς τα επάνω") που μας έρχεται η θερμοκρασία ναι μεν θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα γίνει ΑΡΚΕΤΑ  ΑΙΣΘΗΤΗ (ύστερα από την "σχετική δροσιά" που προηγήθηκε), ωστόσο ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα πάμε σε κάτι το ακραίο και προς Θεού ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ σε ΚΑΝΕΝΑ "καύσωνα" !! 

Αναλυτικότερα για αύριο Παρασκευή 15/07/2022 : Τι άλλο ; Λιακάδα και πάλι από άκρη σε άκρη στο νομό μας! 

Ο υδράργυρος θα "ανέβει" ακόμη λίγο , με αποτέλεσμα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα να κυμανθεί στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα που είναι οι 31 C. με 32 C. (έως και σήμερα Πέμπτη και για ΣΥΝΟΛΙΚΑ επτά συνεχείς ημέρες ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ πεδινά / ημιπεδινά τμήματα του νομού μας βρισκόταν ΚΑΤΩ από τους 30 C. σε καθημερινή βάση. Δηλαδή ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ από τα "φυσιολογικά" για τούτη την περίοδο επίπεδα). Πάντως στα ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια της Κέρκυρας θα παρατηρηθούν ΑΡΚΕΤΑ 33αρια C. -  34αρια C. και ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ 35αρια C. (η πιθανότητα να καταγραφεί κάποιο "ξέμπαρκο" 36αρι C. στα παραπάνω πολύ συγκεκριμένα τμήματα είναι πολύ μικρή και αν τελικά συμβεί , τότε αυτό θα είναι κάτι το εξαιρετικά ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ).

Από την άλλη στις πιο ορεινές κατοικημένες περιοχές καθώς και σε ΔΙΑΦΟΡΑ ημιορεινά κατοικημένα τμήματα , όπως και ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραθαλάσσια σημεία τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι θα δείξουν 26 C. με 28 C. και ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 29 C. με 30 C. αντίστοιχα.  

Τέλος όσο αφορά την θερμοκρασία αξίζει να αναφερθεί ότι και οι ελάχιστες τιμές της (δηλαδή οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται μέσα στη νύχτα και έως την αυγή) θα διατηρηθούν σε "ικανοποιητικά / δροσερά" επίπεδα για μια ακόμη ημέρα ΜΗ ξεπερνώντας ΣΧΕΔΟΝ πουθενά τους 22 C. ή τους 23 C. στα ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ (φυσικά ΤΟΠΙΚΑ στα προαναφερθέντα σημεία , καθώς και σε όλα τα ορεινά / ημιορεινά θα κυμανθούν από λίγο έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και αρκετά χαμηλότερα, ανάλογα την κάθε περιοχή). 

Οι άνεμοι αύριο Παρασκευή μέσα στην ημέρα θα πνέουν από δυτικές έως κυρίως βορειοδυτικές διευθύνσεις γενικά στα 3 με 4 μποφώρ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να βγάλει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμιαίες ριπές , στα 5 μποφώρ. Παράλληλα μέσα στη νύχτα και μέχρι ΝΩΡΙΣ το πρωί ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. 

Για το Σαββατοκύριακο (Σάββατο 16/07/2022 και Κυριακή 17/07/2022) : Σχεδόν αίθριος καιρός ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας , με ΑΦΘΟΝΕΣ ώρες λαμπρής / έντονης ηλιοφάνειας (ΜΙΚΡΗ πιθανότητα για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές ,"άνευ σημασίας" φυσικά)...

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει και νέα ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ , οπότε ΝΑΙ ύστερα από ένα ευχάριστο διάστημα "δροσιάς" , πολλοί κάτοικοι της Χώρας των Φαιάκων θα νιώσουν και πάλι αρκετή ζέστη ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας (πάντα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεχείς αρκετά "δροσερές" ημέρες... Αλλά σπεύδω να τονίσω για πολλοστή φορά πως ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ περιμένουμε κάτι το ακραίο ή αξιοσημείωτο. Θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ , διαβάζοντας τις παρακάτω αναλυτικές μέγιστες θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου).  ;)

Έτσι ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν 32 C. με 33 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 34 C. Παρολ ' αυτά ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα "πιάσουμε" τους 35 C. με 36 C. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ και τους 37 C. (ΚΥΡΙΩΣ την Κυριακή σε πάρα πάρα πολύ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αναφέρομαι πάντα ΜΟΝΟ στα προαναφερθέντα πιο "ευαίσθητα" στην ζέστη τμήματα της Κέρκυρας ΙΣΩΣ παρατηρηθεί και κάποιο 38αρι C.)

ΤΟΠΙΚΑ στα πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα , κατά τόπους σε ΔΙΑΦΟΡΑ ημιορεινά κατοικημένα σημεία, όπως και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα το "θερμοκρασιακό ταβάνι" του Σαββατοκύριακου , συγκριτικά με τον υπόλοιπο νομό! 

Από την άλλη μεριά όμως ΕΥΤΥΧΩΣ οι ελάχιστες θερμοκρασίες (αν όχι σε "όλα", αφού θα υπάρξουν ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ εξαιρέσεις) ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΜΑΣ  ΔΕΝ θα "καταφέρουν" να μεταβληθούν "σημαντικά"... Αυτό σημαίνει ότι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ μέσα στη νύχτα θα "δροσίζει" (θα "φρεσκάρει" αρκετά όπως λέμε στην Κέρκυρα) με τον υδράργυρο να ΜΗΝ ξεπερνά τους 23 C. ή 24 C. ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο τόπο μας (φυσικά ΤΟΠΙΚΑ τόσο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πεδινά / ημιπεδινά και παραθαλάσσια σημεία , καθώς και σε όλα τα ορεινά / τα περισσότερα ημιορεινά θα κυμαίνεται από λίγο έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ΣΧΕΤΙΚΑ αρκετά χαμηλότερα από τα "προαναφερθέντα παραπάνω νούμερα", ανάλογα την κάθε περιοχή). 

Οι άνεμοι γενικά ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα ... Όμως θα σας πω αμέσως ποια από τις δυο αυτές ημέρες δίνει "υποψηφιότητα" για ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΕΛΑΦΡΩΣ πιο δυνατό μαίστρο μέσα στο διάστημα του μεσημεριού - απογεύματος, κάτι το οποίο θα ισχύει ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ εννοείται ... ;) 

Οπότε για το Σάββατο περιμένουμε εντός της ημέρας να βγάλει ένα "ελαφρύ βοριαδάκι" στα 3 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 4 μποφώρ (ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ με έμφαση περισσότερο σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ υψώματα , όπως και ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια σημεία, κάποια στιγμιαία ριπή το απόγευμα να αγγίξει τα 5 μποφώρ).  

Αντίθετα για την Κυριακή το βορειοδυτικό ρεύμα ΠΡΟΣ το μεσημέρι ήδη θα φθάνει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα 4 μποφώρ με μικρή περαιτέρω ενίσχυση  ΠΡΟΣ / ΚΑΤΑ την διάρκεια του απογεύματος όπου ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να φθάσουμε και τα 5 μποφώρ με ... ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ όμως ΠΛΑΙΣΙΑ!  

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , πιστεύω αξίζει να σταθώ σε δυο σημεία ... 

Πρώτα απ ' όλα , από τις επόμενες τρεις ημέρες , η ημέρα εκείνη η οποία θα είναι η πιο "δύσκολη / επικίνδυνη" για το πράσινο και την πανέμορφη φύση του νομού μας ... Δηλαδή η ημέρα που θα έχει τις πιο "δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες" θα είναι η Κυριακή 17/07/2022 !! Αυτό γιατί κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής θα υπάρξει συνδυασμός  υψηλών θερμοκρασιών και σχετικά χαμηλής υγρασίας με ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατό άνεμο (ιδιαίτερα στο διάστημα μεταξύ προμεσημβρινών έως και αργά απογευματινών ωρών)!!!!

Και δεύτερον , σχετικά με την πορεία της θερμοκρασίας εντός του τελευταίου δεκαημέρου αυτού του μήνα (επειδή πολλά γράφονται και ακούγονται δεξιά και αριστερά) ... Μην πιστεύετε τίποτα από όλα εκείνα τα "κωμικοτραγικά" που δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο ("σκοπός" τους είναι απλά να κάνουν "εντύπωση"). Κανένας μας ΔΕΝ γίνεται να ξέρει από τώρα που το ημερολόγιο δείχνει ακόμη 14 Ιουλίου , ακριβώς τι μέγιστες θερμοκρασίες θα έχουμε στις 24 και 26 του μήνα (δηλαδή 10 και 12 ολόκληρες ημέρες μπροστά μας) !!! 

Όταν θα έρθει η "σωστή ώρα" τότε θα σας ενημερώσουμε με την "ανάλογη σοβαρότητα και αξιοπιστία" ... Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά "λόγια του αέρα" και τίποτα παραπάνω , φίλες και φίλοι !! :)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου