Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική "καιρική εκτίμηση" για αύριο Παρασκευή 08/07/2022 , καθώς και μια ματιά στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί ... ;) 

Πρόσκαιρη αλλαγή του σκηνικού εντός του επόμενου 24ωρου με ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (παρακάτω θα σας πω αναλυτικά τι εννοώ) ... Την οποία στη συνέχεια θα την διαδεχτεί και πάλι η καλοκαιρία (ως προς τα φαινόμενα) ΑΛΛΑ με κατά τόπους δυνατούς βοριάδες , ενώ παράλληλα όλες τις προαναφερθείσες ημέρες ο υδράργυρος θα παρουσιάσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας (πάντα συγκριτικά με ότι βιώσαμε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου ... Για 16 συνεχείς ημέρες οι μέγιστες τιμές στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας βρισκόταν ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα)! :)

Γεια σας φίλες και φίλοι !! 

Ψυχρό μέτωπο από την περιοχή της Αδριατικής θάλασσας με "κίνηση / πορεία" νότια - νοτιοανατολική αναμένεται λοιπόν να περάσει πάνω από το βόρειο Ιόνιο και εν συνεχεία βέβαια και από το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κομμάτι της υπόλοιπης Ελλάδας ... 

Τι θα πρέπει να περιμένουμε στην γωνιά μας , από το "πέρασμα" της  εν λόγω διαταραχής ; Πάμε αμέσως να δούμε πιο αναλυτικά ... ;)

Για αύριο Παρασκευή 08/07/2022 : Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε (αργά νύχτα Πέμπτης) και έως την αυγή της Παρασκευής , θα υπάρχουν ανά διαστήματα διάσπαρτες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές που δεν αποκλείεται στο "διάβα" τους ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ να "καταφέρουν" να αφήσουν από μια παροδική ψιχάλα έως και κάποιο όμβρο (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για ορισμένα "ηλεκτρικά" κατά τόπους και ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα δυτικά και βόρεια του νομού , όπως και στο απέναντι Ηπειρωτικό κομμάτι). 

Έτσι λοιπόν φθάσαμε στο πρωινό της Παρασκευής ... Από εκεί και ύστερα , όπως και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας ο καιρός "συνολικά" στην Χώρα των Φαιάκων θα είναι ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ ! Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας , δηλαδή τι εννοείς βρε Ιάκωβε;  :) 

Εννοώ ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ οι υπάρχουσες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές , οι "οποίες" θα εναλλάσσονται και με ΚΑΠΟΙΑ διαστήματα ηλιοφάνειας (αλλού στα μέρη μας αυτά θα είναι μεγαλύτερα και αλλού αρκετά μικρότερα σε διάρκεια. Ως εκ των πραγμάτων λοιπόν θα παίξει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ρόλο το που θα βρίσκεται κανείς πάνω στο νομό μας , όσο αφορά "συνολικά" τις ώρες ηλιοφάνειας που θα δεχτεί την αυριανή ημέρα) ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πυκνώνουν περισσότερο ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ για ένα ή και περισσότερα "περάσματα" (πάντα ανάλογα την κάθε περιοχή) αλλού απλά κάποιας ψιχάλας ή σύντομου όμβρου και αλλού μιας τοπικής βροχόπτωσης ή και τοπικής μπόρας (ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την εκδήλωση σποραδικών καταιγίδων).

Κάπου εδώ οφείλω να τονίσω κάτι που σας έχω αναφέρει επανειλημμένα πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο πρέπει να το επαναλάβω ξανά , προς αποφυγή παρεξηγήσεων ...

Κατά την θερινή περίοδο του έτους ΔΕΝ υφίσταται ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ... Δηλαδή ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ να ξέρουμε από σήμερα για αύριο εάν την ψιχάλα ή και την μπόρα / καταιγίδα θα την βγάλει ακριβώς πάνω από την πόλη της Κέρκυρας ή στο τάδε χωριό της Χώρας των Φαιάκων και πότε ακριβώς (δηλαδή εάν θα είναι στις 11:00 π.μ. ή στις 15:00 το μεσημέρι). 

Αυτό μπορούμε να το προβλέψουμε ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ (δηλαδή και πάλι υπάρχει περιθώριο σφάλματος, μιας και η εκδήλωσης μιας μπόρας / καταιγίδας ειδικά τούτη την εποχή "συνήθως" καταλαμβάνει περιορισμένη έκταση , ενώ η πορεία της πριν "σβήσει" εξαρτάται από παράγοντες κυριολεκτικά της "τελευταίας" στιγμής) ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ πριν την εκδήλωση του φαινομένου!

Με λίγα λόγια λοιπόν , αύριο στο νομό μας είναι σχεδόν σίγουρο ότι από την μια θα υπάρξουν περιοχές που απλά θα δεχτούν μια ψιχάλα ή ΠΙΘΑΝΟΝ ούτε καν σταγόνα και ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ έστω και για σχετικά μικρή χρονική διάρκεια θα υπάρξουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ όπου θα βρέξει ραγδαία ΠΙΘΑΝΟΝ με συνοδεία κάποιων αστραπόβροντων / κεραυνών ή ακόμη και ισχυρών ριπαίων ανέμων (σε αυτά τα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ κομμάτια ΙΣΩΣ παρατηρηθεί και ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ χαλαζόπτωση) !!

Τονίζω ξανά ότι αναφέρομαι σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "περάσματα" , ανά το νομό μας ... Δηλαδή ακόμη ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ που θα επηρεαστούν από ΚΑΠΟΙΑ φαινόμενα ΔΕΝ θα βρέχει όλη την ώρα , ΑΛΛΑ εντός του 24ωρου θα έχουν ένα η και περισσότερα (πάντα ανάλογα την κάθε περιοχή) ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ! Πάντως προοδευτικά μέσα στη νύχτα της Παρασκευής ο καιρός θα έχει πια βελτιωθεί ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας , ως προς τα φαινόμενα ... 

Η θερμοκρασία ύστερα από 16 ολόκληρες συνεχείς ημέρες "της οποίας" οι μέγιστες τιμές στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές του νομού μας βρισκόταν ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΠΑΝΩ από τα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα , αύριο θα παρουσιάσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ / ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ από άκρη σε άκρη ... Με αποτέλεσμα να "δροσίσει" αισθητά ΠΑΝΤΟΥ ενώ παράλληλα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι θα βρίσκεται ΚΑΤΩ ΑΠΟ τους 30 C. (κάτι το οποίο έχει να συμβεί εδώ και πολύ καιρό)!

Έτσι ΣΕ  ΠΟΛΛΑ  ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ τμήματα το "θερμοκρασιακό ταβάνι" αύριο θα βρεθεί ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ μεταξύ 27 C. με 29 C. αντίστοιχα (δηλαδή σε πολλά ακόμη και ΠΕΔΙΝΑ σημεία οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται ΚΑΤΩ από τα "φυσιολογικά" για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα. Μόνο ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας θα βρίσκεται στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα , με 30 C. - 31 C. και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ έως 32 C.). 

Στα δε ορεινά της βόρειας Κέρκυρας , όπως και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα υπόλοιπα ημιορεινά όχι μόνο του βορρά αλλά και ολόκληρου του νομού μας καθώς και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια. ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεία κατά μήκος της δυτικής και βόρειας πλευράς, όπως επίσης σε ΤΜΗΜΑΤΑ των Διαποντίων νήσων και των Παξών - Αντιπάξων) θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στους 24 C. με 26 C. και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ μέχρι και 27 C. αντίστοιχα (πάντα αργά το "μεσημέρι" όλα αυτά) !! 

Αξίζει να σημειωθεί πως ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΤΩΣΗ θα παρουσιάσουν ΚΑΙ οι ελάχιστες θερμοκρασίες (πρόκειται για τις θερμοκρασίες που σημειώνονται μέσα στη νύχτα και έως το χάραμα / νωρίς το πρωί) από τη νύχτα της Παρασκευής και ύστερα. ΔΕΝ θα ήταν υπερβολή να σας πω ότι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όπως είναι φυσικό σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα (χωρίς βέβαια να αποκλείονται ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ άλλες περιοχές "στα χαμηλότερα") μια ζακέτα αύριο το βράδυ θα είναι αναγκαία ! ;) 

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ θα είναι γενικά μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς και ΤΟΠΙΚΑ έως μέτριοι ... Ενώ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις (κυρίως πιο νοτιοανατολικοί) στα 3 με 4 και σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και 5 μποφώρ (με κάποιες ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ) . Ωστόσο ΑΡΓΟΤΕΡΑ μέσα στην ημέρα θα γίνουν ΣΤΑΔΙΑΚΑ παντού βορείων διευθύνσεων (κυρίως πιο βορειοδυτικοί) έχοντας τις ίδιες εντάσεις ΑΛΛΑ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ εκείνα τα οποία είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον βοριά , σε ισχυρούς (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα 6 μποφώρ, με ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή πιθανότητα αργά το απόγευμα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ να παρατηρηθεί και κάποια πολύ ισχυρή στιγμιαία ριπή, στα 7 μποφώρ )! 

Το Σαββατοκύριακο (Σάββατο 09/07/2022 και Κυριακή 10/07/2022) ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ο καιρός θα είναι καλός ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ στο τόπο μας. Μάλιστα ΣΥΝΟΛΙΚΑ το διήμερο αυτό περιμένουμε ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ... 

Με την ημέρα εκείνη που δίνει μεγαλύτερη "υποψηφιότητα" για ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ  ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ (αλλά είπαμε και πάλι ΔΕΝ θα λείψουν οι αρκετές ώρες ηλιοφάνειας) να είναι το Σάββατο (η πιθανότητα ΚΑΠΟΥ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στο νομό μας , μέσα στο Σάββατο να σημειωθεί μια "περαστική ψιχάλα" ανέρχεται μόλις γύρω στο 20 %). 

Οι άνεμοι ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ημέρες θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις , με το ΜΕΓΙΣΤΟ της εντάσεώς τους να το δίνει το Σάββατο , όπου ο μαίστρος θα φυσά δυνατά φθάνοντας τα 5 με 6 μποφώρ σε ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ενώ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ το μεσημέρι - απόγευμα θα πρέπει να αγγίξει και τα 7 μποφώρ (ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και για λίγο, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ακόμη και θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές, στα 8 μποφώρ).

Και την Κυριακή μέσα στην ημέρα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ θα "σηκώσει" ξανά ΑΡΚΕΤΟ μαίστρο , με εντάσεις που θα προσεγγίζουν τα 4 με 5 ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 6 μποφώρ (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να καταγραφεί και κάποια πολύ ισχυρή στιγμιαία ριπή στα 7 μποφώρ , κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες).

Η θερμοκρασία παρόλο την άφθονη ΣΥΝΟΛΙΚΑ ηλιοφάνεια ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΝ θα μεταβληθεί σημαντικά ... Μόνο ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ της Χώρας των Φαιάκων θα σημειώσει μια ΜΙΚΡΗ άνοδο , της τάξεως των δυο βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (πάρα πάρα πολύ τοπικά ΙΣΩΣ έως και τρεις βαθμούς, κυρίως την Κυριακή) . Οπότε όπως προφανώς ήδη καταλάβατε ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ θα είναι ΓΕΝΙΚΑ αρκετά ΔΡΟΣΕΡΟ. Μάλιστα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ τμήματα οι μέγιστες τιμές θα παραμείνουν ΕΛΑΦΡΩΣ χαμηλότερες του "φυσιολογικού" για την εποχή (κυρίως το Σάββατο) , ενώ στα ΥΠΟΛΟΙΠΑ μέρη θα βρεθούν απλά στα "κανονικά" για την εποχή πλαίσια (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την Κυριακή αυτό).  

Αμετάβλητες θα διατηρηθούν ΚΑΙ οι ελάχιστες τιμές της. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τη νύχτα / την αυγή του Σάββατου , όσο και της Κυριακής ΠΡΩΤΑ σε πολλά ορεινά και ημιορεινά σημεία και σε δεύτερο βαθμό ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και σε ΚΑΠΟΙΑ κομμάτια "στα χαμηλότερα" , η ζακέτα θα συνεχίσει να είναι "απαραίτητη" ! ;) 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα θέλω να σταθώ σε δυο πράγματα ... 

Όπως σας έγραψα πιο πάνω τα φαινόμενα την Παρασκευή ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας ενδεχομένως να έχουν ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ έστω και για μικρό χρονικό διάστημα , με την μορφή μπουρινιού (ΙΣΩΣ σχετικά δυνατού) ... Οπότε και αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού με πάρα πολύ κόσμο να βρίσκεται στο ύπαιθρο , εκεί που θα συμβεί / εάν συμβεί τελικά αυτό , εννοείται ότι θα χρειαστεί μια στοιχειώδη προσοχή ! 

Τέλος το ερχόμενο Σάββατο ιδιαίτερα για τις περιοχές του νομού μας που ΔΕΝ θα βραχούν αξιόλογα ή και καθόλου από την διαταραχή της Παρασκευής , θα είναι χωρίς αμφιβολία Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ημέρα από πλευράς εντάσεως ανέμων , μέχρι τώρα για το φετινό Καλοκαίρι ...  Φυσικά αναφέρομαι στην περίπτωση μιας φωτιάς , η οποία εάν υπάρξει τότε σε συνδυασμό με το δυνατό μαίστρο που θα έχουμε , μπορεί να αποβεί καταστροφική (όπως επίσης ανέφερα λίγο παραπάνω , αρκετό μαίστρο περιμένουμε μέσα στην ημέρα και την Κυριακή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ)!

Όμορφο απόγευμα Πέμπτης σε όλες και όλους !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου