Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και ενώ η δυτική Ευρώπη βιώνει "αφόρητες και ακραίες" καταστάσεις με τον "φονικό" πλέον,  ισχυρό καύσωνα εκεί να μετρά ήδη ΠΑΝΩ από 600 νεκρούς ΣΥΝΟΛΙΚΑ σε Ισπανία και Πορτογαλία (υπάρχουν φόβοι από τους επιστήμονες ότι ο αριθμός αυτός  θα αυξηθεί και άλλο, εμείς ας ευχηθούμε για το αντίθετο βέβαια) ... 

Σήμερα Δευτέρα 18/07/2022 αυτή η ιδιαίτερα θερμή αέρια μάζα που προέρχεται κατευθείαν από τα ενδότερα της Αφρικανικής Ηπείρου (έρημος Σαχάρα) ήδη κινείται βορειότερα με τους Γάλλους μετεωρολόγους να περιμένουν 45αρια C. ΚΥΡΙΩΣ σε ΤΜΗΜΑΤΑ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ τους Βέλγους επιστήμονες να αναμένουν συνθήκες δυνατού καύσωνα σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της Χώρας τους , όπως επίσης και τους μετεωρολόγους ανατολικότερα σε Ολλανδία και γερμανόφωνες Χώρες να έχουν προειδοποιήσει τον πληθυσμό για ακραίες έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ και πρωτοφανείς μέγιστες θερμοκρασίες (πάντα σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα της κάθε Χώρας) !!

Τέλος οι Βρετανοί επιστήμονες από την περασμένη κιόλας Παρασκευή έχουν εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση , βάζοντας στο κόκκινο το Ηνωμένο Βασίλειο για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη , όπως επίσης και την Ιρλανδία , αφού περιμένουν εξαιρετικά υψηλές για τα κλιματικά τους δεδομένα έως ΣΕ .... ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ μέγιστες θερμοκρασίες !! 

Μάλιστα ειδικά για τα κεντρικά και νότια της Αγγλίας (και η Ουαλία εννοείται ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα σε όλο αυτό)  και ιδιαίτερα σε σημεία γύρω από το Λονδίνο οι Βρετανοί επιστήμονες επιμένουν πως αναμένουν να σπάσει το θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών για όλη την ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ αφού κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα φθάσουν ακόμη και τους + 40 C. ( ΙΣΩΣ πολύ τοπικά ακόμη και τους + 41 C.) Για να δούμε λοιπόν εάν θα επιβεβαιωθούν οι δραματικές αυτές προβλέψεις τους . Πάντως όπως και να έχει μόνο και μόνο σαν "πρόβλεψη" είναι άκρως εντυπωσιακή , μιας και είναι η πρώτη φορά στην καιρική ιστορία της Χώρας αυτής που υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ για + 40 C. υπό σκιά σε τμήματα της Αγγλίας (σύμφωνα πάντα με τους Βρετανούς μετεωρολόγους, μόνο στα βορειότερα τμήματα της Χώρας οι μέγιστες τιμές ΔΕΝ θα είναι τόσο υψηλές ΑΛΛΑ και πάλι θα κυμαίνονται αρκετά ΠΑΝΩ από τα "κανονικά" τους για την εποχή  επίπεδα, οπότε και εκεί αν και ευρισκόμενοι τόσο βόρεια θα έχουν αρκετή ζέστη. Μάλιστα ακόμη και στην Σκωτία ΙΣΩΣ καταρριφθεί το απόλυτο μέγιστο θερμοκρασιακό τους ρεκόρ , το οποίο έως και σήμερα είναι οι 32,9 C.) 

Το πιο "εφιαλτικό" όμως σενάριο έρχεται από τους Αμερικανούς επιστήμονες , οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέχρι να "τελειώσει" όλο αυτό το φετινό ακραίο κύμα ζέστης στην Ευρώπη ΠΙΘΑΝΟΝ να θρηνήσουμε χιλιάδες θύματα "συνολικά" , μιας και υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όλη αυτή η εξαιρετικά δύσκολη και αφόρητη κατάσταση να πλήξει ολοένα και περισσότερες Χώρες κινούμενη αργότερα σταδιακά ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα πάνω στην Γηραιά ήπειρο. Ας ελπίσουμε να "πέσουν έξω" ... :) 

Και μετά την ... Νομίζω απαραίτητη αυτή "εισαγωγή" σχετικά με τον "φονικό καύσωνα" που στην κυριολεξία σαρώνει ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ της υπόλοιπης Ευρώπης , για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά / θερμοκρασιακά για την γωνιά μας , εδώ στο βόρειο Ιόνιο !!  ;) 

Όπως λοιπόν περιμέναμε και γράφτηκε εδώ ήδη στην πρόγνωση της περασμένης Πέμπτης τόσο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε , όπως και η σημερινή ημέρα (Δευτέρα 18/07/2022) είχε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετή ζέστη στα μέρη μας ΧΩΡΙΣ παρολ ' αυτά να έχουμε να κάνουμε με κάτι το ακραίο και πολύ περισσότερο εννοείται , με ΚΑΝΕΝΑ καύσωνα στο τόπο μας !! ;) 

Πάντως το αμέσως επόμενο διήμερο (Τρίτη 19/07/2022 - Τετάρτη 20/07/2022) ο υδράργυρος θα σημειώσει μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας , με αποτέλεσμα να αναμένουμε ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες  κατά δυο με τρεις και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ έως και τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες συγκριτικά με ότι βιώσαμε το τελευταίο τριήμερο !! ;) 

Έτσι εντός των επομένων δυο ημερών ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα πρέπει να καταγραφούν ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 31 C. με 33 C. και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 34 C. Δηλαδή ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα μιλάμε για "κανονικές" για τούτη την περίοδο του έτους ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές !! Μόνο ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας , ο υδράργυρος ανά διαστήματα θα πρέπει να "φλερτάρει" ή ΙΣΩΣ (με μικρή την πιθανότητα) να ξεπερνά ΕΛΑΦΡΩΣ το "φράγμα" των 35 C. 

Αντίθετα στα υπόλοιπα ΠΟΛΥ ΟΡΕΙΝΑ κατοικημένα τμήματα της βόρειας Κέρκυρας, εν μέρη σε διάφορα ημιορεινά κατοικημένα κομμάτια , καθώς και σε ΚΑΠΟΙΑ παραθαλάσσια σημεία (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τα θερμόμετρα το μεσημέρι.

Επίσης το ευχάριστο θα είναι ότι μέσα στη νύχτα και έως την αυγή ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (θα υπάρξουν ελάχιστες εξαιρέσεις) οι θερμοκρασίες ΣΧΕΔΟΝ παντού θα κρατηθούν ΚΑΤΩ από τους 23 C. ή  24 C. (φυσικά ΤΟΠΙΚΑ τόσο σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πεδινά / ημιπεδινά και παραθαλάσσια σημεία , καθώς και σε όλα τα ορεινά / τα περισσότερα ημιορεινά θα κυμαίνεται από λίγο έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ΣΧΕΤΙΚΑ αρκετά χαμηλότερα από τα "προαναφερθέντα παραπάνω νούμερα", ανάλογα την κάθε περιοχή). 

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομό μας , αφού θα πνέουν γενικά με "χαμηλές εντάσεις" ... Έτσι ΑΡΧΙΚΑ θα έχουμε να κάνουμε με ασθενείς ανέμους κυρίως ανατολικών ή νοτίων διευθύνσεων , οι οποίοι όμως μέσα στο μεσημέρι και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του απογεύματος θα γυρίζουν σε βορειοδυτικούς στα 3 με 4 και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ (στα "γνώριμα" εκείνα  σημεία που συνήθως "πιάνει" πιο πολύ το "μαιστραλάκι") μέχρι και 5 μποφώρ (ΜΟΝΟ τα χαράματα /νωρίς το πρωί της Τρίτης είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία, με έμφαση περισσότερο στην ενδοχώρα της Κέρκυρας, να "βγάλει" ένα νοτιοανατολικό ρεύμα που οι στιγμιαίες ριπές του δύναται να αγγίξουν τα 5 και ΙΣΩΣ ακόμη και τα 6 μποφώρ) .

Την Πέμπτη 21/07/2022 η θερμοκρασία γενικά ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μεταβολή σε σχέση με το ερχόμενο διήμερο (Τρίτη - Τετάρτη)... Ωστόσο ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα "ανέβει" ελάχιστα αργά το μεσημέρι , το πολύ κατά δυο βαθμούς και αυτό όπως είπαμε ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ !! Οπότε ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να υπολογίζετε πάνω κάτω ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ μέγιστες (ΜΟΝΟ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ όπως ήδη έγραψα πιο πάνω το πολύ μέχρι δυο βαθμούς υψηλότερες μέγιστες τιμές) όσο και ελάχιστες θερμοκρασίες , με την Τρίτη και Τετάρτη. Έτσι ΚΑΙ την ημέρα αυτή ΔΕΝ περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ "το ιδιαίτερο / το φοβερό" , πάντα από πλευράς θερμοκρασίας , στην γωνιά μας !!  ;) 

Κατά τα άλλα οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και 5 μποφώρ (το απόγευμα της Πέμπτης ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν αποκλείεται για λίγο να παρατηρηθούν και λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Τέλος καθ ' όλη την διάρκεια του επόμενου τριημέρου (από την Τρίτη 19/07/2022 έως ΚΑΙ την Πέμπτη 21/07/2022) σαφώς και περιμένουμε άφθονη ηλιοφάνεια τόσο σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ όσο και "συνολικά" ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας (υπάρχει μια ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή πιθανότητα για ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ που το μόνο που θα "καταφέρνουν" θα είναι να "ζωγραφίζουν" περισσότερο το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του ηλίου. "Αστεία" πράγματα δηλαδή, αλλά εδώ τα λέμε όλα , όπως γνωρίζετε χρόνια τώρα). 

Πριν σας ευχηθώ καλό βράδυ Δευτέρας , αξίζει να σταθώ σε όλα εκείνα που διαβάζετε και ακούτε στα διάφορα ΜΜΕ και στις σελίδες του διαδικτύου σχετικά με την "πορεία" της θερμοκρασίας παρακάτω τον μήνα που διανύουμε και .. Πιο συγκεκριμένα εντός του τρίτου δεκαημέρου ! Προσωπικά θα σας μιλήσω λοιπόν για το νομό Κέρκυρας , που ζούμε και βιώνουμε την καθημερινότητά μας . :) 

Όσες / όσοι "με ακολουθείτε / με διαβάζετε" τακτικά , θα θυμάστε πως σε κάποιες από τις πρόσφατες αναρτήσεις μου , σας είχα αναφέρει την πιθανότητα που υπήρχε για αξιόλογη άνοδο της θερμοκρασίας , μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου ... ;) 

Στο νομό Κέρκυρας από την Παρασκευή 22/07/2022 και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μετέπειτα (όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας) θα πρέπει τα θερμόμετρα να "πάρουν τον ανήφορο" ... Το μόνο που έχει σχεδόν "κλειδώσει" ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ είναι ότι από εκεί και ύστερα μας περιμένει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο , όλα τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν πως θα είναι το πιο "θερμό" του φετινού Καλοκαιριού μέχρι τώρα , ΧΩΡΙΣ όμως απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι σώνει και καλά θα ζήσουμε κάτι το "ακραίο" στο βόρειο Ιόνιο !! 

Εν ολίγοις θα πρέπει να περιμένουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια - δυο ακόμη ημέρες για να "ξεκαθαρίσει  περισσότερο" το ακόμη "θολό" προγνωστικά τοπίο για τότε (αναφέρομαι πάντα στην "πορεία" της θερμοκρασίας). Πολύ σύντομα λοιπόν θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τα ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ 36αρια / 37αρια και 38αρια που καταγράφονται ήδη από τις αρχές του Ιουνίου ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας ... Θα αποκτήσουν ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22 του μήνα (δηλαδή αν θα απασχολήσουν ΚΑΠΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κομμάτια του τόπου μας ή όχι. Πάντως κάπου εδώ οφείλω να τονίσω πως ακόμη και να συμβεί το πιο πάνω "σενάριο" , την ίδια ώρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ΑΡΚΕΤΑ σημεία στο νομό μας, όπου ο υδράργυρος θα διατηρείται γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα ) ή εάν θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους ΜΟΝΟ στα ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας (τώρα εάν σε ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ , δηλαδή σε ΚΑΠΟΙΟ από τα ΣΥΝΗΘΗ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ "καταφέρει" ΠΑΡΟΔΙΚΑ να "πιάσει" ή ΙΣΩΣ και να ξεπεράσει ΕΛΑΦΡΩΣ τους 39 C. ή και 40 C. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ αφού μας ενδιαφέρει τι θα συμβεί ΣΕ ΠΙΟ ΕΥΡΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ πάνω στο νομό μας και ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ! ;) 

Επίσης θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυο ημέρες ακόμη , για να φθάσουμε "πιο κοντά" στις "επίμαχες" ημέρες οπότε με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία τότε , να δούμε κατά πόσο θα "ανέβουν" και οι ελάχιστες τιμές (δηλαδή οι θερμοκρασίες που λαμβάνουν Χώρα μέσα στη νύχτα και έως την αυγή) . Γιατί για να ονομαστεί ένα κύμα ζέστης , έστω και ως ΜΙΝΙ καύσωνας στο νομό μας , θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας ΚΑΙ ΤΙΣ θερμοκρασίες που θα σημειώνονται αργά μέσα στη νύχτα , όπως και την έκταση των υψηλών θερμοκρασιών (δηλαδή τελικά ΠΟΣΟ μεγάλο κομμάτι του νομού μας θα απασχολήσουν αυτές . Αφού όπως είπαμε , ότι και να γίνει θα συνεχίσουν να υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαφορές στην διακύμανση του υδραργύρου από γωνιά σε γωνιά στα μέρη μας) και την διάρκεια αυτών (χρειάζονται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρία συνεχή 24ωρα με ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ στις ΙΔΙΕΣ περιοχές). ;)

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4






http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου