Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Πάρα πολλά ακούγονται και γράφονται δεξιά και αριστερά για "πολύ μεγάλες ζέστες, τρομερούς καύσωνες" κτλ. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι η αλήθεια και ποιο το "ψέμα" μπρος σε όλα τα παραπάνω ; Αναφέρομαι ΠΑΝΤΟΤΕ βέβαια ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ... ;) 

Γεια σας φίλες και φίλοι ... Ήδη λοιπόν ,από την περασμένη Δευτέρα 18/07/2022 σας είχα τονίσει εδώ ότι ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22 του μήνα περιμέναμε την ΕΝΑΡΞΗ της ΠΙΟ ΘΕΡΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ έως τώρα για το φετινό Καλοκαίρι. Ωστόσο σας είχα επίσης γράψει πως τότε ακόμη ΔΕΝ είμασταν σε θέση να μιλήσουμε με σχετική αξιοπιστία σχετικά με το ποιο θα ήταν το "θερμοκρασιακό ταβάνι" στα μέρη μας ! 

Τώρα πια όμως , έφθασε η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ για να τα πούμε όλα εδώ ... ;) 

Σήμερα Παρασκευή 22/07/2022 πήραμε μια ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ από το αναμενόμενο κύμα ζέστης ... Τι συνέβη σήμερα ; Όπως περιμέναμε  ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΓΝΩΡΙΜΑ ΠΛΕΟΝ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ , ενώ στα υπόλοιπα απλά αρκετή ζέστη ΑΛΛΑ ΟΧΙ κάτι το "υπερβολικό" ...

Με την θερμοκρασία στα μεν πρώτα , δηλαδή ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (σε ΛΙΓΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ κομμάτια πάνω στο νησί της Κέρκυρας) να κυμαίνεται μεταξύ 36 C. με 37 C. ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ έως και 38 C. με 39 C. ΑΛΛΑ κατά την διάρκεια της νύχτας και έως την αυγή σήμερα ΝΑ ΜΗΝ ξεπερνά τους 19 C. με 22 C. εκεί και ... Στα υπόλοιπα , δηλαδή στο υπόλοιπο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της ΠΕΔΙΝΗΣ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΗΣ Κέρκυρας , που αποτελεί γύρω στο 70 % - 80 % της "συνολικής" εκτάσεως του νομού μας , ο υδράργυρος κυμάνθηκε μεταξύ 33 C. με 34 C. και ΤΟΠΙΚΑ έως και 35 C. Παράλληλα σε AΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία ΔΕΝ ξεπέρασε καν τους 30 C. με 32 C. Παράλληλα ΚΑΙ σε όλα τα παραπάνω τμήματα οι ελάχιστες τιμές ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ βρέθηκαν ΚΑΤΩ από τους 24 C. 

Πριν ξεκινήσω να σας λέω τι αναμένεται να συμβεί , θεωρώ ότι ΠΡΕΠΕΙ να πούμε ΠΟΙΕΣ είναι οι "κανονικές" θερμοκρασίες για την χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε , οπότε να μπορείτε να καταλάβετε και να "συγκρίνετε καλύτερα" το καθετί που θα "διαβάσετε πιο κάτω" ... ;) 

"Χονδρικά" ΚΑΙ στο νομό Κέρκυρας , όπως άλλωστε και σχεδόν σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα το διάστημα μεταξύ 20 Ιουλίου έως ΚΑΙ 10 Αυγούστου αποτελεί το "πιο θερμό διάστημα" του έτους , με τις "φυσιολογικές" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες στα ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ να βρίσκονται στους 32 C. με 33 C. και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως 34 C. Βέβαια τώρα κάποιοι / κάποιες θα μου πείτε , βρε Ιάκωβε ακόμη και αυτοί οι 32 C. - 33 C. όταν ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ συνδυαστούν με αρκετή υγρασία , κάνουν την αίσθηση της ζέστης αρκετά έντονη . Πράγματι έτσι είναι αγαπημένοι φίλες και φίλοι , ωστόσο αυτά τα "νούμερα" όπως ήδη σας είπα αποτελούν τις "φυσιολογικές μέγιστες τιμές" για την τρέχουσα χρονική περίοδο του έτους που βρισκόμαστε !!  ;)

Στα του ... "Παρόντος" τώρα ! Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα σημειώσει μια περαιτέρω ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ , ενώ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ με ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ σκαμπανεβάσματα μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά πως ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΕΝ θα πρέπει να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή από πλευράς θερμοκρασίας (δηλαδή ΔΕΝ διαφαίνεται κάποια αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας, άρα και κάποια "σχετική δροσιά" , στο κοντινό μας μέλλον) ... Οπότε ΓΕΝΙΚΑ η ΑΡΚΕΤΗ έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ήρθε για να μείνει , ΧΩΡΙΣ όμως ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ κάτι το "ακραίο" (πάντα σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής μας, καθώς και την χρονική περίοδο του έτους που διανύουμε) !! :) 

Έτσι ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 26/07/2022 φυσικά και θα επικρατήσει λιακάδα από άκρη σε άκρη στο τόπο μας (ΕΛΑΧΙΣΤΑ σκόρπια συννεφάκια "άνευ σημασίας" ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και εκεί).

Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ορισμένα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ (της τάξεως μόλις των έναν με δυο βαθμών) ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ αργά τα μεσημέρια ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ θα ανέρχεται στους 34 C. με 35 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ στους 36 C. έως ΠΑΡΟΔΙΚΑ και τους 37 C.

 ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ θα φθάνει τους 38 C. με 39 C. ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ πάντα στα προαναφερθέντα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ  ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ υπάρχει πιθανότητα να "φλερτάρουμε" ή ΙΣΩΣ και να ξεπεράσουμε ΕΛΑΦΡΩΣ τους 40 C. 

Από την άλλη σε ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ) καθώς και στις ΟΡΕΙΝΕΣ όπως ΕΝ ΜΕΡΗ και σε ΚΑΠΟΙΕΣ ημιορεινές  κατοικημένες περιοχές το "θερμοκρασιακό ταβάνι" θα βρίσκεται γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα , σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό μας !! 

Όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (δηλαδή εκείνες τις θερμοκρασιακές τιμές που λαμβάνουν χώρα αργά την νύχτα και έως την αυγή) ΑΝ ΚΑΙ θα παρουσιάσουν μια μικρή σταδιακή άνοδο , παρολ ' αυτά φαίνεται ότι ευτυχώς ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ) θα "καταφέρνουν" να κρατιούνται σε ΚΑΠΩΣ "ικανοποιητικά πλαίσια" ΜΗ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τους 25 C. αργά τις μεταμεσονύχτιες ώρες και τα χαράματα (σαφώς και ΟΛΕΣ τις επόμενες νύχτες ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού , παρόλο την ζέστη της ημέρας , αργά μέσα στη νύχτα / χάραμα θα "φρεσκάρει / δροσίζει" σχετικά "καλούτσικα" μη ξεπερνώντας αλλού τους 21 C. - 22 C. και αλλού τους 23 C. με 24 C.).

ΩΣΤΟΣΟ δυστυχώς θα υπάρξουν ΛΙΓΑ ΜΕΝ συγκριτικά με την έκταση του νομού μας , αλλά υπαρκτά δε τμήματα,  που η θερμοκρασία μέσα στη νύχτα , εξαιτίας κυρίως του ανάγλυφου του εδάφους , όπως και του ανεμολογικού πεδίου θα βρίσκεται σταθερά ΠΑΝΩ από τους 25 C. ακόμη και τα χαράματα !! 

Εδώ αξίζει να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά , ότι για να υπάρξουν "συνθήκες καύσωνα" ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ θα πρέπει ο υδράργυρος μέσα στην ημέρα να ξεπεράσει την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ... Οπότε ΠΑΝΩ από τους 36,6 C. "χονδρικά" δηλαδή να "πιάσει" τους 37 C. και μέσα στη νύχτα / έως την αυγή ΝΑ ΜΗΝ πέσει κάτω από τους 26 C. - 27 C. Εάν τα παραπάνω συμβούν ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ για τρεις συνεχείς ημέρες , τότε και μόνο τότε ένα κύμα ζέστης θεωρείται "καύσωνας" (εάν συμβούν για ΛΙΓΟΤΕΡΟ από τρεις ημέρες πάντα στην ΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗ, τότε κατά κάποιο τρόπο μπορούμε ας πούμε να αναφέρουμε, ότι είχαμε "ένα σύντομο επεισόδιο" ΜΙΝΙ καύσωνα) !! 

Τέλος πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε , να πούμε δυο λόγια και για τους ανέμους ... :) Όπως μάλλον ήδη  καταλάβατε ΔΕΝ θα μας "προβληματίσουν" οι άνεμοι ΟΥΤΕ και το επόμενο τετραήμερο , αφού θα πνέουν ΠΑΝΤΟΥ με "χαμηλές εντάσεις". Έτσι περιμένουμε μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα το μεσημέρι - απόγευμα ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ της Χώρας των Φαιάκων δυτικούς έως κυρίως βορειοδυτικούς ανέμους στα 3 με 4 μποφώρ. ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ δεν αποκλείεται ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ τόσο σε χερσαία , όσο και θαλάσσια κομμάτια, εκείνες τις ώρες ... Αντίθετα μέσα στη νύχτα , όπως και νωρίς το πρωί θα πνέουν από μεταβλητές και τοπικά από νότιες διευθύνσεις , με "χαμηλές" ξανά εντάσεις , ενώ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα θα επικρατεί σχεδόν άπνοια! 

Συμπερασματικά λοιπόν για το αμέσως επόμενο διάστημα , ναι μεν θα είναι αρκετά έντονη η αίσθηση της ζέστης ΑΛΛΑ ΔΕΝ θα υπάρξει ΚΑΜΙΑ ακραία "συμπεριφορά" στην θερμοκρασία (Ναι μεν θα βρίσκεται ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας σε επίπεδα "υψηλότερα του κανονικού", χωρίς όμως να πάμε σε "ιδιαίτερες ακρότητες" !Σας τα έγραψα άλλωστε πιο πάνω αναλυτικά όλα . Αναφέρομαι ΠΑΝΤΑ στο νομό Κέρκυρας). Εκείνο που θα "κουράσει" περισσότερο θα είναι η ΔΙΑΡΚΕΙΑ αυτού του κύματος "πιο έντονης" ζέστης , αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα είναι αρκετά μεγάλη !! 

Μεγάλος θα είναι εννοείται ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς όλες τις επόμενες ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ γι ' αυτό ας είμαστε λίγο περισσότερο προσεχτικοί !! Επίσης νομίζω ότι αξίζει να θυμίσουμε πως ... Τελικά όπως αποδείχτηκε ο Κορονοϊός (COVID-19) ΔΕΝ "πεθαίνει" με την ζέστη ! 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου