Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Ακολουθεί η καθιερωμένη μας "καιρική εκτίμηση" για το επόμενο πενθήμερο (από αύριο Δευτέρα 11/07/2022 και έως ΚΑΙ την ερχόμενη Παρασκευή 15/07/2022)... :) 

Μια μεγάλη και θερμή καλησπέρα σε όλες και όλους τους κατοίκους αλλά και φίλους / λάτρεις της αγαπημένης μας,  Χώρας των Φαιάκων !!

Όλα λοιπόν πήγαν ακριβώς  όπως τα περιμέναμε (από πλευράς καιρού πάντα) και έτσι μετά το "πέρασμα" των τοπικών φαινομένων της Παρασκευής ακολούθησε ο "πιο φρέσκος" ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΣ μαίστρος (βορειοδυτικός άνεμος) και ... Φυσικά η αναμενόμενη ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ πτώση της θερμοκρασίας , πάντα συγκριτικά με ότι προηγήθηκε (Για την ιστορία ... Την περασμένη εβδομάδα , όταν ακόμη η παρατεταμένη ζέστη ήταν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονη και σας είχα "υποσχεθεί" ότι σύντομα ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΙΕΣ του νομού μας , θα χρειαζόμασταν "ζακετούλα" τις επόμενες νύχτες "μερικά νέα μέλη" σε τούτη την σελίδα  μου είχατε στείλει προσωπικά μηνύματα "χλευάζοντας" τα λόγια μου... Στην συνέχεια όμως είδατε ότι είχα δίκιο και "κάνατε πίσω". Να ξέρετε λοιπόν ότι ΠΟΤΕ δεν έγραψα και ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να γράψω λόγια για να "κερδίσω τις εντυπώσεις" στις προγνώσεις μου. Πάντα με ενδιαφέρει ο κόσμος να μαθαίνει την "πραγματικότητα" , χωρίς υπερβολές! Όσες / όσοι με "ακολουθούν" καιρό, χρόνια τώρα , το γνωρίζουν καλά αυτό).  ;)

Τι θα πρέπει λοιπόν , να αναμένουμε από εδώ και πέρα ; 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για τις αμέσως επόμενες πέντε ημέρες (όπου και ισχύει αυτή εδώ η πρόγνωση) ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ καιρικές συνθήκες , "από κάθε άποψη" (θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ, αναλυτικά) ! ;)

Πρώτα απ ' όλα , να επισημάνω ότι από αύριο Δευτέρα ΚΑΙ μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Παρασκευή ΔΕΝ περιμένουμε ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ή ΟΥΤΕ ΚΑΝ έστω και ψιχάλα ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομό μας (το ... Τελευταίο "Σχεδόν πουθενά" γιατί ΝΩΡΙΣ το πρωί της Τετάρτης ΙΣΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "καταφέρει" να ψιχαλίσει για πολύ λίγο. Τίποτα μα τίποτα, το ιδιαίτερο) !! 

Ο ΗΛΙΟΣ θα συνεχίσει να έχει "το πάνω χέρι" ΟΛΕΣ τις επόμενες ημέρες σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ και μόνο μέσα στην εβδομάδα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (κυρίως μεσοβδόμαδα και στην συνέχεια ΙΣΩΣ ΠΡΟΣ το Σαββατοκύριακο ξανά) ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές "άνευ σημασίας" ενδέχεται να κάνουν απλά μια "αναγνωριστική πτήση" πάνω από ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ γωνιές του τόπου μας (μέχρι εκεί όμως και τίποτε περισσότερο)... 

Από πλευράς ανέμων , το βορειοδυτικό ρεύμα έχει έρθει (το τελευταίο 48ωρο) για ... Να μείνει φίλες και φίλοι ! ;) Οπότε ναι μεν ΔΕΝ θα έχουμε ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (θα σας πω πιο κάτω ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΙΘΑΝΟΝ να κάνει και "πάλι την διαφορά") τις εντάσεις που είχε το μαίστρο το Σάββατο (ήταν η ημέρα εκείνη με το μέγιστο της εντάσεως του, όπως σωστά γράφτηκε εδώ ήδη από την περασμένη Πέμπτη) ... Ωστόσο ΌΛΕΣ τις επόμενες ημέρες ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να φθάνει τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ τα μεσημέρια και ιδιαίτερα τα απογεύματά μας μέχρι και τα 5 μποφώρ (Μάλιστα κατά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ προαναφερθέν χρονικό διάστημα της ημέρας ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ του νομού μας , τόσο στο θαλάσσιο , όσο και στο χερσαίο κομμάτι που είναι συνήθως πιο ... ΕΠΙΡΡΕΠΗ στο βορειοδυτικό ρεύμα θα πρέπει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να παρατηρούνται ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ).

Πάντως ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ της εβδομάδας με έμφαση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την επόμενη Τετάρτη 13 του μήνα (και εν μέρη την Τρίτη και την Πέμπτη) ο μαίστρος ενδεχομένως να σημειώσει μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ενίσχυση ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ με ... Αποτέλεσμα ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά πάσα πιθανότητα να παρατηρηθούν ΟΧΙ ΜΟΝΟ ισχυρές ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΔΙΚΑ (μέσα στην ημέρα, ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ) ακόμη και ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΕΣ στιγμιαίες ριπές , στα 7 μποφώρ !! 

Γι ' αυτό ακριβώς τον λόγο ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ θα είναι εξίσου ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ (όπως άλλωστε ήταν και οι δυο προηγούμενες) για το πράσινο και την πανέμορφη φύση της υπαίθρου της Χώρα των Φαιάκων , μιας και εάν ω μη γένοιτο υπάρξει φωτιά οπουδήποτε , τότε "αυτή" σε συνδυασμό με τους ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατούς ανέμους , δυστυχώς μπορεί "άνετα" να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφική !!! Εν ολίγοις αν πέσει στην αντίληψή σας κάτι το ύποπτο ή φυσικά δείτε κάπου καπνό , τότε ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ να τηλεφωνήσετε αμέσως στο 199 όπου είναι ο τηλεφωνικός αριθμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας μας!!

Κατά τα άλλα ο υδράργυρος ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Πέμπτη  ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια σημαντική μεταβολή και ... Μόνο ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα σημειώσει ΑΡΧΙΚΑ την Δευτέρα - Τρίτη μια πολύ μικρή άνοδο της τάξεως των βαθμών ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ για να ... "Πέσει" εκ νέου "ελαφρώς" ΜΟΛΙΣ γύρω στους δυο βαθμούς και πάλι (πάντα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ) την Τετάρτη . Παρολ ' αυτά ΚΥΡΙΩΣ από την ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ περιμένουμε ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟ της θερμοκρασίας (έτσι από την Παρασκευή 15 του μήνα και σαφώς ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στη συνέχεια, ύστερα από αρκετές ημέρες "ευχάριστων / φυσιολογικών" μέγιστων θερμοκρασιών ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας , θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να "ζεσταινόμαστε περισσότερο" με ... ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΑ σημεία της Κέρκυρας να ξεκινήσουν να έχουν ΞΑΝΑ σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ μέγιστες τιμές ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "κανονικού" για την εποχή). Μέχρι τότε (δηλαδή έως ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ) όμως η  "σχετική δροσιά" θα παραμείνει τις νύχτες μας , ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν και οι πιο ...  "Ανθρώπινες / κανονικές" για την περίοδο που διανύουμε θερμοκρασίες , τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας , όσο και μέσα στη νύχτα, εννοείται !! 

Έτσι ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ των επόμενων πέντε ημερών αναμένονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 28 C. με 30 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 31 C. με 32 C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ . Eνώ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας, γύρω στους 33 C. και ανά διαστήματα  ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 34 C. Αντίθετα σε διάφορα ορεινά /ημιορεινά καθώς και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΟΧΙ σε όλα) ειδικά ΟΡΙΣΜΕΝΑ "κομμάτια" εκείνων που βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής και βόρειας ακτογραμμής του νομού μας , όπως και σε σημεία γύρω και πάνω στα νησιά του συμπλέγματος των Διαποντίων νήσων καθώς και στους Παξούς - Αντίπαξους ο υδράργυρος αργά τα μεσημέρια ΔΕΝ θα ξεπερνά τους 25 C. με 26 C. ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ έως και τους 27 C. με 28 C. αντίστοιχα (όπως ήδη σας είπα , "μικρή εξαίρεση" θα αποτελέσει ΚΥΡΙΩΣ η ερχόμενη Παρασκευή πάντα όσο αφορά "τις επόμενες πέντε ημέρες", που ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣ τα εκεί και μετέπειτα θα πρέπει να υπολογίζουμε ολοένα και "υψηλότερες" μέγιστες τιμές , σε σχέση με εκείνες που ήδη σας ανέφερα) !! ;) 

"Δροσερές" θα παραμείνουν οι νύχτες μας , με τις ελάχιστες τιμές (δηλαδή τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται μέσα στη νύχτα και έως την αυγή) να κυμαίνονται ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ / ΠΕΔΙΝΑ  μεταξύ 19 C. με 21 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 22 C. ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να "καταφέρει" να αγγίξει τους 23 C. αυτό κυρίως όμως  όσο θα βαδίζουμε κοντύτερα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο ... Δηλαδή από Πέμπτη , Παρασκευή και ύστερα  (βέβαια σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα συνεχίσουν να  παρατηρούνται ελάχιστες τιμές της τάξεως των 17 C. με 18 C.) Παράλληλα στα πιο ορεινά κατοικημένα τμήματα (Στρινύλας , Πετάλια , Ερίβα κτλ.) και σε διάφορα ημιορεινά κομμάτια θα μιλάμε για ελάχιστες θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ στα μεν πρώτα μεταξύ 15 C. με 17 C. και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 18 C. ενώ στα υπόλοιπα γύρω στους 17 C. με 18 C. και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως και 19 C. (και εδώ βαδίζοντας ΠΡΟΣ την Παρασκευή και μετά , τα παραπάνω "νούμερα" σταδιακά θα αλλάξουν) !

Με λίγα λόγια λοιπόν , για να επανέλθω στα ... Πιο "πιθανά μελλούμενα" , όπως ήδη τόνισα και λίγο πιο πάνω ,υπάρχουν "σοβαρές" ενδείξεις για ΣΤΑΔΙΑΚΗ "επιστροφή" του πιο "θερμού μοτίβου" ΜΕΤΑ τα μισά του μήνα (με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση κατά πάσα πιθανότητα, εντός του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου) ΑΛΛΑ σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορούμε να ξέρουμε από τώρα , "πόση ζέστη" θα καταφέρει" να έρθει τότε στην γειτονιά μας ... Δηλαδή ακριβώς τι μέγιστες τιμές θα έχουμε μετά από επτά ή δέκα ημέρες !! Μόνο ΣΕΝΑΡΙΑ υπάρχουν για την ώρα ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ για τότε , γι ' αυτό θα σας παρακαλέσω μην "πιστεύετε" ΤΙΠΟΤΑ από όσα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο ή ακόμη και σε μεγάλα ΜΜΕ !! 

Όταν τα "λόγια μας" θα μπορούν να έχουν την "ανάλογη σοβαρότητα και αξιοπιστία" (πάντα βάση των δεδομένων που μας δίνουν τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα , προσθέτοντας βέβαια ο κάθε προγνώστης και την ανάλογη εμπειρία του) τότε θα "πρέπει και θα μπορούμε" να μιλήσουμε !! ;) 

Τέλος πριν σας αφήσω για σήμερα , νομίζω αξίζει αναφοράς όλη αυτή η καταπληκτική διαύγεια, ορατότητα και γενικότερα "ποιότητα αέρα" στην ατμόσφαιρα που είχαμε τα τελευταία 24ωρα και η οποία θα συνεχιστεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και για τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4


















http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου