Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

 

Μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού / θερμοκρασίας έως ΚΑΙ την Δευτέρα 01/08/2022 , στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου ... 

Με καλοκαιρία (φυσικά) θα κυλήσουν και οι αμέσως επόμενες ημέρες , μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Δευτέρα πρώτη ημέρα του φετινού Αυγούστου ! 

Η έντονη ηλιοφάνεια θα συνεχίσει λοιπόν να είναι το ΚΥΡΙΑΡΧΟ χαρακτηριστικό του καιρού ΚΑΙ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην γωνιά μας. ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΛΙΓΑ "συννεφάκια άνευ σημασίας" θα κάνουν "δειλά" την εμφάνισή τους ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ (αντίθετα όσες / όσοι μας "διαβάζετε" από την ΑΠΕΝΑΝΤΙ  "Ηπειρωτική στεριά"... Να έχετε υπόψιν σας πως  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ η Πέμπτη 28/07/2022 δίνει "μεγαλύτερη υποψηφιότητα" για ΚΑΠΟΙΕΣ μπόρες ή καταιγίδες ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΥΡΙΩΣ κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Όσο πιο μακριά από την θάλασσα και κοντύτερα / κατά μήκος των βουνών τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εκδηλωθούν τα παραπάνω φαινόμενα). 

Τώρα στα της ... Θερμοκρασίας (μιας "και με το δίκιο σας" , με ρωτάτε συχνά πολλές / πολλοί από εσάς, ειδικά το τελευταίο διάστημα) ! :)

Πράγματι λοιπόν οι ΠΙΟ ΖΕΣΤΕΣ ημέρες του φετινού Καλοκαιριού ΕΩΣ ΤΩΡΑ ήταν (όπως περιμέναμε) η περασμένη ΚΥΡΙΑΚΗ 24/07 και ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07, όπου ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ καταγράφηκαν και 40αρια C. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ φέτος ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (για παράδειγμα 40,1 C. και 40 C. αντίστοιχα κατέγραψε ο μετεωρ. σταθμός στο Τεμπλόνι, εκείνες τις ημέρες,  ΑΛΛΑ ευτυχώς με ΧΑΜΗΛΑ ποσοστά της σχετικής υγρασίας). Παράλληλα την ίδια ώρα βέβαια  ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία (σαφώς ΟΧΙ σε όλα) ο υδράργυρος ΔΕΝ ξεπερνούσε τους 31 C. με 33 C. Ενώ ΓΕΝΙΚΑ στο εσωτερικό του νησιού (με εξαίρεση τα ορεινά) κυριάρχησαν τα 35αρια και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τα 36αρια έως σε ...Ακόμη ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ (π.χ. στην πόλη της Κέρκυρας) ΚΑΙ τα 37αρια (Ωστόσο όπως επίσης είχε αναφερθεί στην προηγούμενη πρόγνωση εδώ, ακόμη και τις προαναφερθείσες "επίμαχες" ημέρες, στη συνέχεια του 2ωρου ΜΕΤΑ τις υψηλές μέγιστες τιμές αργά το μεσημέρι ... Αργά μέσα στη νύχτα / χάραμα ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του τόπου μας είχε ΣΧΕΤΙΚΗ δροσιά, με ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 22 C. - 24 C. έως και 25 C. Οπότε ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ της Κέρκυρας , ΕΚΤΟΣ ΙΣΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ αυτό το κύμα έντονης ζέστης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως "καύσωνας").  ;)

Όπως είχε "γραφτεί" εδώ πολλές ημέρες πριν η αρκετή έως ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονη ζέστη θα ερχόταν για να "μείνει" κάμποσο καιρό μαζί μας ... Έτσι ΚΑΙ τις ερχόμενες ημέρες , πέρα από το πρώτο και  ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρικού μας σκηνικού που όπως είπαμε θα είναι , τι άλλο ; Πέρα από την ηλιοφάνεια ... Το "δεύτερο" σημαντικότερο στοιχείο του καιρού , δηλαδή ... Η ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά έντονη αίσθηση της ζέστης θα διατηρηθεί , με ΟΡΙΣΜΕΝΑ όμως πολύ μικρά σκαμπανεβάσματα, ανάλογα την κάθε περιοχή. 

Με λίγα λόγια από την μια (όπως συνέβη χθες Τετάρτη και θα συμβεί ΚΑΙ σήμερα Πέμπτη ξανά) θα "υποχωρούν" πολύ λίγο οι μέγιστες τιμές (γύρω στους δυο βαθμούς, κατά μέσο όρο πάντα) ΑΛΛΑ από την άλλη την ίδια ώρα θα "ανεβαίνουν" τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας , "ανεβάζοντας" παράλληλα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ τον δείκτη δυσφορίας ... Και από την άλλη μεριά θα "ανεβαίνουν" πολύ λίγο οι μέγιστες τιμές (γύρω στους δυο βαθμούς, κατά μέσο όρο πάντα) ΑΛΛΑ από την άλλη θα "πέφτουν" τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας !!

Πάντως όπως και να έχει ναι μεν η αρκετή έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ πολύ ζέστη θα συνεχίσει να μας "κουράζει" , παρολ ' αυτά όμως ΟΥΤΕ και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται κάτι το "ακραίο" , πέρα από τις ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ απλά υψηλότερες του "κανονικού" για τούτη την χρονική περίοδο του έτους ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές (κατά δυο με τρεις και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ για λίγο έως και τέσσερις βαθμούς) !  

Από σήμερα Πέμπτη 28/07/2022 μέχρι ΚΑΙ το Σάββατο 30/07/2022 να υπολογίζετε σε 33 C. με 34 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 35 C. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα του νομού (ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας θα πρέπει να περιμένουμε 36 C. ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ 37 C. Ωστόσο ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ εκεί ΚΑΤΑ ΠΕΔΙΟΔΟΥΣ θα παρατηρείται και κάποιο 38αρι C.). 

Στα ορεινά κατοικημένα τμήματα όπως επίσης εν μέρη ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ημιορεινά σημεία , καθώς και σε ΚΑΜΠΟΣΑ  ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ κομμάτια (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ) , υπολογίστε τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα τον υδράργυρο !! Όπως και να έχει το "παρήγορο" θα συνεχίσει να είναι ότι ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ του τόπου μας αργά τη νύχτα / την αυγή θα διατηρηθούν οι ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΕΣ / ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ελάχιστες θερμοκρασίες (ΕΚΤΟΣ ΛΙΓΟΣΤΩΝ εξαιρέσεων όπου δυστυχώς τα θερμόμετρα θα υπερβαίνουν ΕΛΑΦΡΩΣ το "φράγμα" των 25 C. ακόμη και τα χαράματα ... ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας την ίδια ώρα θα "παίζουν"  στους 22 με 24 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 25 C.). 

Άφησα "απ ' έξω" την ερχόμενη Κυριακή 31/07/2022 και την Δευτέρα 01/08/2022 διότι για αυτές τις δυο ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί ΤΟΠΙΚΑ ΛΙΓΑΚΙ περισσότερο το βορειοδυτικό ρεύμα μέσα στην ημέρα , με αποτέλεσμα ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας , ο υδράργυρος να "καταφέρει" να "πέσει" γύρω στους τρεις βαθμούς ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και τέσσερις βαθμούς, πάντα σε σχέση με ότι ζούμε , αλλά και θα έχει προηγηθεί μέχρι τότε).

Οι άνεμοι λοιπόν ΔΕΝ θα δημιουργήσουν κάποιο ιδιαίτερο "θέμα" , αφού έως και το Σάββατο 30/07/2022 ΜΟΝΟ μέσα στην ημέρα θα "βγάζει" ένα βορειοδυτικό ρεύμα (μαιστραλάκι) που θα φθάνει τα 3 με 4 μποφώρ (ωστόσο ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο στην θάλασσα , όσο και στην στεριά, εντός του μεσημεριού - απογεύματος θα πρέπει ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να παρατηρούνται και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές , στα 5 μποφώρ).

Την ερχόμενη Κυριακή , καθώς ΚΑΙ την Δευτέρα πάντως θα πρέπει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα ενισχυθούν ΕΛΑΦΡΩΣ , με αποτέλεσμα μέσα στην ημέρα να φθάνουν τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ, ενώ παράλληλα ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού ("στο μαίστρο") σημεία ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα "βγάζει" και ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ !! 

Συνοψίζοντας λοιπόν ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Αυγούστου ΔΕΝ περιμένουμε κάποια "γενικευμένη" αξιόλογη "δροσιά" στα μέρη μας ... ΟΜΩΣ στο τέλος του Ιουλίου , όπως ΚΑΙ στην ΑΡΧΗ του Αυγούστου η αναμενόμενη ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΜΙΚΡΗ ενίσχυση του βορειοδυτικού ρεύματος θα προκαλέσει ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΜΙΚΡΗ κάμψη του υδραργύρου. Έτσι κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα οι κάτοικοι ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας (ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ) θα πάρουν μια "σύντομη μικρή ανάσα" από την παρατεταμένη έντονη ζέστη (και πάλι όμως όπως ήδη ανέφερα ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ "σπουδαίο"). 

Υψηλός φυσικά και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς όλες τις επόμενες ημέρες (συνδυασμός παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών - παρατεταμένης ξηρασίας και ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ χαμηλής υγρασίας). Από την άλλη μεριά βέβαια ΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ημέρες θα είναι οπωσδήποτε η ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ εξαιτίας της ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΜΙΚΡΗΣ ενίσχυσης των ανέμων , αφού εάν ω μη γένοιτο υπάρξει τότε εκδήλωση φωτιάς , θα μπορούσε "άνετα" να πάρει γρήγορα καταστροφικές διαστάσεις λόγω του ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ δυνατού αέρα !!! 

Γι ' αυτό καλό θα είναι να συνεχίσουμε να έχουμε το νου μας φίλες και φίλοι !! Τηλέφωνο πυροσβεστικής υπηρεσίας : 199 !!!

Όμορφη Πέμπτη να έχετε και καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού σε όλες και όλους ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

 http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου