Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

 Αναλυτικά ο καιρός του επόμενου διήμερου στο βόρειο Ιόνιο - νομό Κέρκυρας, (δηλαδή για αύριο Δευτέρα 22/08/2022 και μεθαύριο Τρίτη 23/08/2022) , καθώς και μια ΠΡΩΤΗ "ματιά" για λίγο παραπέρα ... ;)

Καλησπερίζω όλες και όλους τους φίλους μας !! :) 

Η αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας μετά το ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΝΤΟΝΟ κύμα ζέστης , πράγματι λοιπόν ήρθε στην ώρα της , δηλαδή εντός του Σαββατοκύριακου , όπως σωστά είχε "γραφτεί" εδώ στην πρόγνωση της περασμένης Τετάρτης ... ;) Με αποτέλεσμα , ύστερα από τις υψηλές έως ΤΟΠΙΚΑ πολύ υψηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες, που βιώσαμε την περασμένη Πέμπτη 18/08/2022 και Παρασκευή 19/08/2022 , η θερμοκρασιακή κατάσταση να "ομαλοποιηθεί" στην γωνιά μας και να επιστρέψουμε ξανά στα ΚΑΝΟΝΙΚΑ για την εποχή "θερμοκρασιακά μας επίπεδα" !! 

Τόσο την Δευτέρα 22 του μήνα , όσο και την Τρίτη 23/08/2022 το καιρικό σκηνικό θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο ΠΑΝΤΟΥ στο τόπο μας !

Έτσι ΚΑΙ για τις αμέσως επόμενες 48 ώρες η καλοκαιρία (από πλευράς φαινομένων) διατηρείται από άκρη σε άκρη στο νομό Κέρκυρας. Με λίγα λόγια ο ήλιος θα συνεχίσει να έχει το "πάνω χέρι" και ... Μόνο ανά διαστήματα και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ σκόρπιες ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές , οι οποίες όμως ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θα είναι ΜΗ ΙΚΑΝΕΣ να "δώσουν κάτι το άξιο λόγου" (ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια της Τρίτης, όπως ΕΝ ΜΕΡΗ και την Δευτέρα, πάντα όσο αφορά το ερχόμενο διήμερο, υπάρχει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που ανέρχεται ΜΟΛΙΣ στο 20 % να παρατηρηθεί ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αλλού ένα σύντομο "ψιχάλισμα" άνευ σημασίας και αλλού "ένα πέρασμα όμβρου") !!

😉

Ο πιο "φρέσκος" (δροσερός) βορειοδυτικός άνεμος (μαίστρος) αν και ΔΕΝ θα έχει ακριβώς τις ίδιες ισχυρές εντάσεις με εκείνες της Κυριακής , ωστόσο ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τα μεσημέρια - απογεύματα θα συνεχίσει να δίνει ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ που θα φθάνουν τα 4 με 5 και ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έως και τα 6 μποφώρ !! 

Οπότε ο κίνδυνος ταχύτατης εξάπλωσης σε μια ω μη γένοιτο πιθανή φωτιά στο νομό μας, παραμένει ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ !! Τηλέφωνο πυροσβεστικής υπηρεσίας : 199 !!!!! 

Η θερμοκρασία ύστερα από την σημαντική , αισθητή πτώση που σημείωσε ΜΕΤΑ την αναμενόμενη ΕΝΤΟΝΗ ΖΕΣΤΗ της περασμένης Πέμπτης / Παρασκευής (σας είχα τονίσει, στην πρόγνωση της περασμένης Τετάρτης 17 του μήνα, ότι τα στοιχεία μας "ψιθύριζαν" πως "αυτή" θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΖΕΣΤΗ του 2022. Ναι λοιπόν, ΔΕΝ άλλαξε κάτι από εκείνα τα λόγια μου τότε, αφού όλες οι ενδείξεις συνεχίζουν σταθερά να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο "σενάριο"), το αμέσως επόμενο 48ωρο ΔΕΝ θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή ... Με αποτέλεσμα οι "φυσιολογικές" έως ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας και οι "ελαφρώς" χαμηλότερες του "κανονικού" ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες να διατηρηθούν !!!

Έτσι ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΠΙΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού Κέρκυρας θα πρέπει να υπολογίζουμε αργά τα μεσημέρια ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 29 C. με 31 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 32 C. 

Αντίθετα γενικότερα στις περιοχές εκείνες που είναι συνήθως ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ στον πιο "δροσερό" βορειοδυτικό άνεμο , τόσο στο επίπεδο της θάλασσας , όσο φυσικά και ψηλότερα στα ορεινά / ημιορεινά μας ο υδράργυρος μέσα στην ημέρα ΔΕΝ θα ξεπερνά τους 26 C. με 28 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως το πολύ τους 29 C. (σαφώς και κατά την διάρκειας της νύχτας έως ΚΑΙ την αυγή η "δροσιά" ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας θα είναι άφθονη, με ελάχιστες τιμές της τάξεως των 20 C. με 22 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 23 C. ... Ενώ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ KOMMATIA του τόπου μας , όχι μόνο στα ορεινά / ημιορεινά αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ θα μιλάμε ακόμη και για "σχετική ψύχρα" εκείνες τις ώρες, με 16 C. - 18 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ το πολύ μέχρι και 19 C. πάντα κατά μέσο όρο).  :)  

Πριν σας αποχαιρετήσω για απόψε και σας ευχηθώ να έχετε ένα όμορφο Κυριακάτικο βράδυ να σας πω λίγα λόγια και για την εξέλιξη στον καιρό μας, για  ... Λίγο "παραπέρα" (θα αναρτηθεί αναλυτική πρόγνωση, με τα πιο "φρέσκα στοιχεία" σύντομα, αλλά απλά έτσι θαρρώ πως αξίζει να ρίξουμε μια ΠΡΩΤΗ "ματιά" για να πάρετε και εσείς μια "ιδέα" τι θα πρέπει να αναμένουμε στην γωνιά μας)... ;)

Από την Δευτέρα 22 του μήνα και για αρκετές συνεχείς ημέρες , στα ακριβώς απέναντι από το νομό Κέρκυρας Ηπειρωτικά εδάφη θα αρχίσει να ενισχύεται η αστάθεια ΚΥΡΙΩΣ κατά τις θερμές ώρες της ημέρας , οπότε και θα έχουμε την εκδήλωση αρκετών ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων εκεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με την μορφή ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας ή καταιγίδας ... Αρχικά τα φαινόμενα θα απασχολούν σημεία που βρίσκονται κατά μήκος ή κοντά στα βουνά ΟΜΩΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ (όσο θα κυλούν οι μέρες) οι εν λόγω βροχοπτώσεις θα "καταφέρνουν" να επηρεάζουν και ΚΑΠΟΙΑ κομμάτια χαμηλότερα στα πεδινά / παραθαλάσσια (ανά διαστήματα "περάσματα" από μπόρες ή και καταιγίδες που ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενδέχεται να είναι ΠΑΡΟΔΙΚΑ δυνατές) !

Τώρα εύλογα θα αναρωτηθείτε , τι δουλειά έχουμε εμείς με τους ... "Απέναντι" που μας λες ; Εμείς ΔΕΝ ζούμε εκεί ! :) Και όμως φίλες και φίλοι , είχα τους "λόγους μου" που σας έγραψα όλα τα  παραπάνω (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ) ... ;)

Στο νομό Κέρκυρας λοιπόν ΚΥΡΙΩΣ από την ερχόμενη Τετάρτη 24/08/2022 και για τρεις με τέσσερις συνεχείς ημέρες ... ΟΧΙ ότι περιμένουμε κάποια κακοκαιρία (δηλαδή "περάσματα ΠΙΟ γενικευμένων βροχοπτώσεων". Αυτό θα συμβεί ως συνήθως εντός του Σεπτέμβρη, στα μέρη μας) παρολ ' αυτά ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ η έξαρση της αστάθειας στο "απέναντι" από εμάς ΗΠΕΡΩΤΙΚΟ κομμάτι δύναται (με "μοιρασμένες" μεν γύρω στο 50 % τις πιθανότητες , αλλά υπαρκτές δε) να επηρεάζει έστω και πιο εξασθενημένα ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ του νομού μας με ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (είτε με την μορφή μιας ψιχάλας ή όμβρου ή ακόμη και σύντομης μπόρας / καταιγίδας. Τα φαινόμενα θα έχουν ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ δηλαδή την ίδια ώρα που κάπου στην Χώρα των Φαιάκων θα βρέχει , αλλού στον ίδιο πάντα νομό ΔΕΝ θα παίρνουν χαμπάρι. Εννοείται πάντως ότι εξαιτίας της "ιδιαιτερότητας" της εποχής που διανύουμε, ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ πάντοτε , ακόμη και η εκδήλωση μιας σύντομης μπόρας χρήζει μιας στοιχειώδης προσοχής ΚΥΡΙΩΣ λόγω της ΠΙΘΑΝΗΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ αλλά σημαντικής ενίσχυσης των ανέμων, των κεραυνών κτλ. / τα "γνωστά" μας μπουρίνια δηλαδή)...

😉

Ελπίζω προς τα μέσα της εβδομάδας , να βρω τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται, για να σας ενημερώσω ΠΙΟ αναλυτικά σχετικά με την πιο πάνω καιρική εξέλιξη ("με τα πιο φρέσκα στοιχεία") ! Εις το επανιδείν λοιπόν φίλες και φίλοι μου ... :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4





http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου