Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

 Γεια σας φίλες και φίλοι !! Καλό υπόλοιπο Τετάρτης να έχουμε ... :)

Λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου αυτό το διάστημα , δυστυχώς  ΔΕΝ θα μπορέσω να σας "προσφέρω" τούτη την φορά την καθιερωμένη αναλυτική , μακροσκελής πρόγνωση καιρού που σας έχω συνηθίσει τόσα χρόνια τώρα ...

 Ωστόσο θα προσπαθήσω να "εστιάσω" περισσότερο εκεί που κρίνω ότι "πρέπει" ... ;) 

Πάμε λοιπόν !! :)

Δίχως κάποια άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό ( εννοώ "από πλευράς φαινομένων", μιας και σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα έχουμε καλοκαιρία. ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΜΩΣ ΙΣΩΣ αποτελέσει το διάστημα μεταξύ χαράματα Σαββάτου έως περίπου ΚΑΙ πρώτο μισό της ίδιας ημέρας, όπου υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα της τάξεως μόλις του 20% για ένα σύντομο "ψιχάλισμα" ή και την εκδήλωση πρόσκαιρου όμβρου ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) θα κυλήσει ο καιρός στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως ΚΑΙ την ερχόμενη Κυριακή 21/08/2022 !! 

Παρολ ' αυτά ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ξετυλίγοντας το υπόλοιπο "καιρικό κουβάρι" της τρέχουσας εβδομάδας ... ;) 

Πρώτα απ ' όλα λοιπόν κατά την διάρκεια του διημέρου Πέμπτης 18/08/2022  και Παρασκευής 19/08/2022 η θερμοκρασία από άκρη σε άκρη στο νομό Κέρκυρας θα παρουσιάσει και νέα περαιτέρω ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟ !! 

Μάλιστα ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ το "θερμοκρασιακό ταβάνι" θα πρέπει να βρεθεί γύρω στους 37 C. με 38 C. ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΕΙ ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι θα φθάσει ή ΠΙΘΑΝΟΝ και να ξεπεράσει ΕΛΑΦΡΩΣ τους 39 C. με 40 C. 

Την ίδια ώρα βέβαια στα υπόλοιπα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πεδινά / ηπιπεδινά τμήματα θα παρατηρηθούν αρκετά ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 34αρια - 35αρια. Ωστόσο ΤΟΠΙΚΑ στα ημιορεινά , στο ορεινό κομμάτι , όπως και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε διάφορα παραθαλάσσια (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα παραθαλάσσια) ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ θα βρίσκονται τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία της Χώρας των Φαιάκων !!

Το ... "Ευχάριστο" της όλης υπόθεσης θα είναι πως αυτό το ΕΝΤΟΝΟ κύμα ζέστης στην ουσία θα κρατήσει ΜΟΛΙΣ ένα 48ωρο ... Αφού από το Σάββατο 20 /08/2022 και ύστερα , αναμένεται ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας !!

Έτσι ΣΤΑΔΙΑΚΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο περιμένουμε μια ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ κάμψη του υδραργύρου της τάξεως των τριών με τεσσάρων ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε με έξι βαθμών βαθμών προς τα κάτω !! ΜΙΚΡΗ περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας διαφαίνεται ιδιαίτερα για το πρώτο μισό της επόμενης εβδομάδας !! 

Επίσης η πιθανότητα αυτό το αναμενόμενο ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΕΝΤΟΝΟ κύμα ζέστης να είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ του φετινού Καλοκαιριού , είναι σχετικά μεγάλη και ανέρχεται περίπου στο 60 % αυτή την ώρα ... Τονίζω ξανά για να μην υπάρξουν "παρεξηγήσεις"... Σας γράφω ότι δεν αποκλείεται αυτή να είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ζέστη του φετινού Καλοκαιριού όχι ότι δεν θα κάνει ξανά ζέστη ... Δηλαδή πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που μας "ψιθυρίζουν" ότι αυτή ΠΙΘΑΝΟΝ να είναι η τελευταία φορά για φέτος όπου ΤΟΠΙΚΑ θα δούμε τόσο πολύ υψηλές ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες στο τόπο μας !! ;)

Κατά τα άλλα οι άνεμοι τόσο την Πέμπτη , όσο και την Παρασκευή ΔΕΝ θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα σε θάλασσα ή στεριά , αφού θα πνέουν γενικά με ΧΑΜΗΛΕΣ εντάσεις από διάφορες διευθύνσεις. Όμως το Σαββατοκύριακο βαθμιαία θα επικρατήσει ένα βορειοδυτικό ρεύμα ("φρέσκος / πιο δροσερός" μαίστρος) που ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα είναι σχετικά ενισχυμένο μέσα στην ημέρα, φθάνοντας τα 4 με 5 ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΔΙΚΑ μέχρι και τα 6 μποφώρ! 

ΠΡΟΣΟΧΗ όλες τις αμέσως επόμενες ημέρες , όσο αφορά την καταπράσινη φύση του νομού μας , καθώς ο κίνδυνος αρχικά εκδήλωσης (Πέμπτη - Παρασκευή) και στη συνέχεια ταχύτατης εξάπλωσης φωτιάς (Σάββατο - Κυριακή) είναι εξαιρετικά ΜΕΓΑΛΟΣ !!!! 

Τηλέφωνο πυροσβεστικής υπηρεσίας : 199 !!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).





http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου