Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλησπέρα σας !! Εξαιτίας μια "εξέλιξης" κυριολεκτικά της τελευταία στιγμής , αποφάσισα να κάνω τούτη εδώ την αποψινή ανάρτηση ... :)

Η ΣΧΕΤΙΚΑ "πιο ενισχυμένη" αστάθεια της Τρίτης 30/08/2022 κατάφερε να δώσει λοιπόν αλλού "ένα πέρασμα" ΤΟΠΙΚΗΣ  μπόρας / καταιγίδας ή όμβρου και αλλού κάποιο ψιχάλισμα "άνευ σημασίας" ή και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ (κάτι το οποίο είχε γραφτεί εδώ βέβαια ήδη από το περασμένο Σάββατο)... 

Ωστόσο (όπως αναμενόταν άλλωστε) πέρα από ΜΟΛΙΣ ένα 5 % με 10 % της εκτάσεως του νομού μας που "βράχηκε αξιοπρεπώς" (έστω και ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ) , στο υπόλοιπο 90 % με 95 % (δηλαδή ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του τόπου μας) η απόλυτη μεγάλη παρατεταμένη ξηρασία σαφώς και παραμένει ακόμη ! 

Τώρα θα μου πείτε , ποια είναι αυτή η νέα "καιρική εξέλιξη" που μας έγραψες πιο πάνω ; 

Και ενώ λοιπόν όταν ανάρτησα εδώ την τελευταία μου "πρόγνωση / καιρική εκτίμηση" το περασμένο Σάββατο 27 του μήνα , ναι μεν είχε αρχίσει να "αχνοφαίνεται"  ΚΑΠΩΣ μια ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ στα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε ... Αλλά η πιθανότητα βρισκόταν ΜΟΛΙΣ στο 15 % τότε (γι ' αυτό ακριβώς τον λόγο και ΔΕΝ ανέφερα τίποτε στην προηγούμενή μου δημοσίευση) ... Σήμερα πλέον οι πιθανότητες βρίσκονται ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ αγγίζοντας  ακόμη και το 80 % (οπότε και όφειλα να σας ενημερώσω έγκαιρα)! :) 

Τι ακριβώς εννοώ ; Θα σας εξηγήσω αμέσως φίλες και φίλοι μου !! ;)

Διαταραχή στην μέση τροπόσφαιρα βορειότερα - βορειοδυτικότερα από εμάς κινούμενη σταδιακά ανατολικότερα , περιμένουμε να δώσει ΜΠΟΛΙΚΕΣ βροχές και καταιγίδες ΑΡΧΙΚΑ σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ στην ανατολική πλευρά της γειτονικής σε εμάς Ιταλικής χερσονήσου , με έμφαση εντός της Αδριατικής θάλασσας και στην συνέχεια κατά μήκος ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ  στην δυτική πλευρά των Βαλκανίων.

Τι σχέση έχει το βόρειο Ιόνιο με όλα τα παραπάνω ; 

Αν και το "το κυρίως πιάτο" των φαινομένων θα περάσει βορειότερα από τα μέρη μας , παρολ ' αυτά η "ουρά" του μετώπου σε συνδυασμό με τις πιο ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα που "λιμνάζουν" στην γειτονιά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα ...Δύναται να "καταφέρουν" να δώσουν ένα ή και περισσότερα "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ διάσπαρτων ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ κατά μήκος και γενικότερα τριγύρω από το βορειότερο άκρο του Ιονίου, που εννοείται ανήκει ΚΑΙ ο νομό μας !! 

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια όμως , ας πάμε να δούμε πιο αναλυτικά , τι ενδεχομένως θα πρέπει να συμβεί (σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Τετάρτης που έχουμε στην διάθεσή μας), πάντα από καιρικής πλευράς, στην γωνιά μας ... :) 

Η αυριανή ημέρα (Πέμπτη 01/09/2022) αν και θα ξεκινήσει αλλά και θα κυλήσει ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ κατά την μεγαλύτερη διάρκειά της με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες (μπόλικη ηλιοφάνεια ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ αύριο, με αυξημένη όμως την πιθανότητα για σχηματισμό ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών, τόσο θαλάσσιων / παραθαλάσσιων, όσο και χερσαίων το χάραμα / νωρίς τις πρωινές ώρες)  στην Χώρα των Φαιάκων (η πιθανότητα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας να βγάλει κάποιο ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ περισσότερο με την μορφή όμβρου ανέρχεται στο 30 %) ...

Παρολ ' αυτά όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αργότερα μέσα στη ΝΥΧΤΑ ("αργά"), η εν λόγω διαταραχή θα μας "πλησιάζει" , μεταφέροντας περισσότερη υγρασία που θα "μεταφράζεται" σε ολοένα και περισσότερες συννεφιές στον ουράνιο θόλο μας , οι οποίες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ και ανά διαστήματα θα πυκνώνουν αρκετά ... 

Έτσι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα (αργά νύχτα Πέμπτης αλλά και ξημερώματα Παρασκευής) έχουμε υπαρκτές ελπίδες για ΟΡΙΣΜΕΝΑ "περάσματα" βροχοπτώσεων ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο νομό μας . Αλλού αυτά θα έχουν ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ και αλλού ΔΕΝ θα κάνει και κάτι το ιδιαίτερο ή και σχεδόν τίποτα. 

Δηλαδή ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας θα πρέπει να έχουμε ένα ή και περισσότερα "περάσματα" μιας μπόρας ή και καταιγίδας που μάλιστα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ δεν αποκλείεται να είναι και έντονη (δηλαδή να συνοδεύεται είτε από δυνατούς ριπαίους ανέμους , ή από κάμποσους κεραυνούς , αστραπόβροντα , ραγδαία βροχόπτωση κτλ. / μπουρίνι). Παράλληλα την ίδια ώρα αλλού πάντα ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ όμως ΝΟΜΟ απλά θα έχουμε μια "ψιχάλα / πιο χαλαρή βροχούλα" ή γιατί όχι ακόμη και ΤΙΠΟΤΑ ... 

Με λίγα λόγια το στοιχείο της ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ για πολλοστή φορά θα είναι έντονο , τόσο ως προς την εκδήλωση των φαινομένων (δηλαδή το "που θα βρέξει πάνω στο νομό μας) όσο και ως προς την ένταση αλλά και διάρκεια των φαινομένων (δηλαδή το "που θα βρέξει περισσότερο και που θα "βραχούν για περισσότερη ώρα").

ΑΝΑΛΟΓΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ αναμένουμε κατά πάσα πιθανότητα ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 02/09/2022 (και για τότε ισχύει ακριβώς ότι σας έγραψα για τη νύχτα που θα έχει προηγηθεί) . Ενώ ακόμη πιο ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ και λιγότερα σε "ποσότητα" ΠΙΟ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα ΙΣΩΣ "καταφέρουν να επιβιώσουν" ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΣΗΜΕΙΑ έως περίπου ΚΑΙ το πρώτο μισό της ημέρας . Στη συνέχεια πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ από πλευράς φαινομένων ΠΑΝΤΟΥ (και εκεί δηλαδή που τελικά θα έχει καταφέρει να "βρέξει καλύτερα" το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα που ανέφερα πιο πάνω). Οπότε ΟΧΙ ΜΟΝΟ μέσα στη νύχτα ΠΡΟΣ την Παρασκευή και το χάραμα της Παρασκευής ΑΛΛΑ και σε ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ  του νομού μας που τα φαινόμενα θα έχουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ "μεγαλύτερη ΕΝΤΑΣΗ / δυναμική" σαφώς και θα χρειαστεί μια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ !!! 

Οι άνεμοι αύριο Πέμπτη γενικά θα εναλλάσσονται πότε από νότιες και πότε από δυτικές διευθύνσεις χωρίς όμως να ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφώρ γενικά . Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ τις μεσημεριανές ώρες είναι πιθανό να παρατηρηθούν και κάποιες στιγμιαίες ριπές στα 5 μποφώρ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ όμως ΠΛΑΙΣΙΑ. 

Αλλά όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα εδώ ... Όταν "πλησιάζει" ή κατά την διάρκεια μιας μπόρας / καταιγίδας οι άνεμοι μπορούν "άνετα" σε ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ να ενισχυθούν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ (με την μορφή μπουρινιού). Αυτό φυσικά ισχύει για το χρονικό διάστημα όπου σας έγραψα πιο πάνω ότι περιμένουμε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ φαινόμενα στο νομό μας ! 

Από την Παρασκευή "χονδρικά" ΜΕΤΑ το μεσημέρι (τότε θα μιλάμε για κάθε "σπιθαμή" γης πλέον στην μεριά μας) και από εκεί και ύστερα για τις επόμενες ΑΡΚΕΤΕΣ ημέρες , ο καιρός θα είναι βελτιωμένος πια στο νομό μας με άφθονη ηλιοφάνεια καθημερινά και ΧΩΡΙΣ καμιά "άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό" ΠΟΥΘΕΝΑ (ΙΣΩΣ ΛΙΓΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα, τη ΝΥΧΤΑ της Κυριακής προς την ερχόμενη Δευτέρα. Βέβαια , σε καμιά περίπτωση συγκρίσιμα με εκείνα που αναμένονται αργά τη νύχτα της Πέμπτης / χαράματα Παρασκευής) ...

Ο υδράργυρος αύριο Πέμπτη θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα με σήμερα Τετάρτη , αλλά με ακόμη πιο υψηλή την σχετική υγρασία (με ότι συνεπάγεται αυτό). Την Παρασκευή ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα παρουσιάσει μια μικρή πτώση , της τάξεως των δυο με τριών ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τεσσάρων βαθμών. Ενώ στην συνέχεια το Σαββατοκύριακο θα ανέβει ξανά , αρχικά στα επίπεδα της Τετάρτης - Πέμπτης (αυτό θα συμβεί το Σάββατο) και ύστερα γύρω στους δυο βαθμούς ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ περισσότερο (αυτό από την Κυριακή και μετέπειτα).
Οι άνεμοι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΥΡΙΩΣ από το μεσημέρι της Παρασκευής και για τις επόμενες αρκετές ημέρες (είπαμε θα ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ νοτιάς) θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέσα στην ημέρα (μαιστραλάκι) φθάνοντας τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ το μεσημέρι - απόγευμα και τα 5 μποφώρ (ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ στα πιο ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού κομμάτια της Χώρας των Φαιάκων, τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά, δεν αποκλείεται ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρούνται και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).
Οπότε αν και αύριο "μπαίνουμε" στον πρώτο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ μήνα του Φθινοπώρου (Σεπτέμβρης) , οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ θα διατηρηθούν ΣΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΑΚΡΩΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ για κάμποσο καιρό ακόμη. Παράλληλα ΜΕΤΑ την "σύντομη αλλαγή του σκηνικού" (που σας ανάλυσα παραπάνω) η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ θα συνεχίσει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.
Για όλους αυτούς τους "λόγους" λοιπόν , προσωπικά , όπως ΔΕΝ σας λέω καλό Καλοκαίρι την πρώτη Ιουνίου , αλλά συνήθως ΛΙΓΟ αργότερα ... Έτσι και τώρα ΔΕΝ θα σας πω ακόμη καλό Φθινόπωρο , αλλά όταν θα έρθει η "σωστή καιρικά ώρα" γι ' αυτό !! 🙂 😉
Όμορφο βράδυ Τετάρτης και καλό μήνα ("Σεπτέμβρης") με "φυσιολογικές για την εποχή καιρικές συνθήκες, χωρίς ακρότητες" και πάνω απ ' όλα με υγεία σε όλες και όλους !!
Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου