Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

 Παρακάτω ακολουθεί , "η καθιερωμένη ματιά μας" στην εξέλιξη του καιρού έως ΚΑΙ το ΤΕΛΟΣ του πρώτου δεκαημέρου του τρέχοντος μήνα (δηλαδή μέχρι περίπου ΚΑΙ τις 10 Αυγούστου) στο νομό Κέρκυρας ... ;)

Δίχως κάποια άξια λόγου αλλαγή , από πλευράς καιρού , θα κυλήσουν ΚΑΙ οι επόμενες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πέντε - έξι ημέρες στο τόπο μας φίλες και φίλοι μου !! :) 

Έτσι η ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ σαφώς και θα συνεχίσει να ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ τόσο καθημερινά , όσο και ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ... Μόνο ανά διαστήματα θα κάνουν "δειλά" την εμφάνισή τους ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΛΙΓΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ οι οποίες "δείχνουν" να είναι ΚΑΠΩΣ περισσότερες ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...  ΚΥΡΙΩΣ εντός του 24ωρου της Κυριακής 07/08/2022 και εν μέρη ΙΣΩΣ ΚΑΙ την Δευτέρα 08/08/2022. 

Οπότε κατά το πιο πάνω προαναφερθέν χρονικό διάστημα υπάρχει μια ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που ανέρχεται ΜΟΛΙΣ γύρω στο 15 % με 20 %, κάπου , οπουδήποτε στο νομό μας ... Άρα μιλάμε για ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ να παρατηρηθεί για πολύ λίγο κάποιο ψιχάλισμα ή ΙΣΩΣ και ΠΑΡΟΔΙΚΗ βροχούλα με την μορφή σύντομου όμβρου (ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο και εάν φυσικά καταφέρει να "συμβεί", μιας και η πιθανότητα όπως είπαμε είναι πολύ μικρή, αλλά ωστόσο υπαρκτή και γι ' αυτό άλλωστε γίνεται τούτη η αναφορά εδώ).

Ωστόσο για εσάς που μας "διαβάζετε" από την ακριβώς απέναντι από το νομό Κέρκυρας, Ηπειρωτική στεριά , να έχετε υπόψιν σας πως ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κατά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα η πιθανότητα αυξάνει περισσότερο για ένα "πέρασμα" ΠΑΝΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ενός όμβρου ή και σύντομης μπόρας γενικότερα στην απέναντι Ηπειρωτική ακτή (βέβαια όσο πιο κοντά και κατά μήκος των ορεινών / ημιορεινών τμημάτων καθώς φυσικά και στο εσωτερικό μακριά από την θάλασσα, τόσο "ανεβαίνουν οι ελπίδες" , όχι μόνο στο ...Να "καταφέρουν" να εκδηλωθούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά ΤΟΠΙΚΑ να είναι και πιο αξιόλογα, συγκριτικά πάντα με τα παραθαλάσσια. Μάλιστα εκεί δεν αποκλείεται να σημειωθεί και κάποια μεμονωμένη καταιγίδα , που αν και θα έχει περιορισμένη διάρκεια και έκταση, ενδέχεται να είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έντονη).

Κατά τα άλλα διατηρείται η κατά τόπους αρκετή ζέστη ΑΛΛΑ και πάλι ΔΙΧΩΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ... Οπότε ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της γωνιάς μας αναμένονται ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες στα "κανονικά" ή σχεδόν στα "κανονικά" για την εποχή επίπεδα (δηλαδή ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα μεταξύ 32 με 33 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 34 C. Βέβαια η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στο ανθρώπινο σώμα θα "παίζει" ανάλογα με τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας κάθε περιοχής. Με λίγα λόγια υπολογίστε αλλού την ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ  κατά δυο με τρεις βαθμούς πιο πάνω και αλλού κατά τρεις με τέσσερις και πιο ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε βαθμούς παραπάνω από τις "πραγματικές" θερμοκρασίες που ήδη ανέφερα προηγουμένως).

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα), όπως και στα ημιορεινά / ορεινά μας υπολογίστε γύρω στους δυο με τέσσερις βαθμούς αντίστοιχα, χαμηλότερα τις μέγιστες θερμοκρασίες , κάθε ημέρας! 

Πάντως ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ οι μέγιστες θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι θα παραμείνουν ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ του "φυσιολογικού" (ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ γύρω στους δυο με τρεις και πιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ μέχρι και τέσσερις βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΜΑΣ). ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της Κέρκυρας λοιπόν θα συνεχίσουμε ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ (κάτι το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες) , να "αγγίζουμε" τους 35 C. με 36 ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως ΚΑΙ τους 37 C. Παρολ ' αυτά ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΜΟNΩMΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι πιθανό ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρηθεί και κάποιο "ξέμπαρκο" 38αρι C. ξανά.  ;)

Όσο αφορά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες (δηλαδή τις θερμοκρασιακές εκείνες τιμές που λαμβάνουν χώρα αργά τη νύχτα και έως την αυγή) πάνω κάτω θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι "χονδρικά" στο 80% περίπου της εκτάσεως της Χώρας των Φαιάκων (δηλαδή ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ) θα "δροσίζει" ΣΧΕΤΙΚΑ ικανοποιητικά εκείνες τις ώρες, με τον υδράργυρο να πέφτει ΚΑΤΩ από το "φράγμα" των 25 C. Ενώ στα υπόλοιπα τμήματα (δηλαδή στο υπόλοιπο 20 %) θα φθάνει ή και θα ΞΕΠΕΡΝΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΛΑΦΡΩΣ τους 25 C. 

Από μεριάς ανέμων ΔΕΝ περιμένουμε κάποια αξιόλογη μεταβολή ΟΥΤΕ και τις επόμενες ημέρες ... Με αποτέλεσμα ΜΕΣΑ στο ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ να συνεχιστεί το βοριαδάκι φθάνοντας τα 3 με 4 μποφώρ... Ενώ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τόσο ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θαλάσσια / παραθαλάσσια κομμάτια , όπως και ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ στην ξηρά ΠΑΡΟΔΙΚΑ να "καταφέρνει"  να αγγίζει και τα 5 μποφώρ.

 Σαφώς ΚΑΠΟΙΕΣ από τις ερχόμενες ημέρες "θέτουν υποψηφιότητα" και για λίγες ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 6 μποφώρ εντός της ημέρας ΑΛΛΑ αυτό θα "απασχολήσει" ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ στο νομό μας. Οι ημέρες που έχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ για τα παραπάνω είναι ΚΥΡΙΩΣ η Κυριακή και στη συνέχεια οι αρχές της νέας εβδομάδας ! 

Ωστόσο εντός του διαστήματος Κυριακής 07/08/2022 - Δευτέρας 08/08/2022 ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ (με έμφαση περισσότερο σε σημεία της ενδοχώρας, στο νησί της Κέρκυρας, καθώς και κατά μήκος της ανατολικής παράκτιας ζώνης) δεν αποκλείεται να επικρατήσει ένα ανατολικό ή και νοτίων διευθύνσεων ρεύμα , με στιγμιαίες ριπές στα 4 και ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΝ για λίγο έως και τα 5 μποφώρ, που στη συνέχεια βέβαια θα "γυρίσει" και εκεί εκ νέου σε βοριαδάκι. 

Καλά να περνάτε  !! :) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου