Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική "καιρική εκτίμηση" έως και ανήμερα της Παναγιάς (Δεκαπενταύγουστος) , καθώς και μια ΠΡΩΤΗ ματιά όσο αφορά την ΤΑΣΗ του καιρού για παρακάτω , πάντα στην γωνιά μας ... ;)

Καλό βράδυ Τετάρτης σε όλες και όλους τους φίλους της σελίδας μας (ή μάλλον καλύτερα της ... "Σελίδας σας" , αφού μετά από τόσα χρόνια , σε εσάς ανήκει , μιας και δίχως την υποστήριξη και την αγάπη σας , ΔΕΝ θα είχε υπάρξει ΠΟΤΕ) ! :)

Χωρίς κάποια άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό αναμένεται να κυλήσει ΚΑΙ το επόμενο 24ωρο ... Στην συνέχεια όμως,  πράγματι, ΚΑΤΙ θα αλλάξει ! ;) Τι θα είναι αυτό ; Όλες οι απαντήσεις, στις τυχόν απορίες / ερωτήσεις σας, ακολουθούν παρακάτω ... Πάμε λοιπόν αμέσως να ξετυλίξουμε το "καιρικό μας κουβάρι" !! :) 

Με ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ όπως ήδη ανέφερα θα περάσει ΚΑΙ η Πέμπτη 11/08/2022 ... Έτσι μέσα στην ημέρα θα "βιώσουμε" και πάλι μπόλικες ώρες ηλιοφάνειας... Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ κατά την διάρκεια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ του ερχόμενου 24ωρου ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές (όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες αρκετές ημέρες), με μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ αλλά υπαρκτή  πιθανότητα ιδιαίτερα τις απογευματινές - πρώτες βραδινές ώρες ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να παρατηρηθεί "ένα  ψιχάλισμα" για πολύ λίγο (ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και εάν φυσικά "καταφέρει" να συμβεί, αφού η πιθανότητα ανέρχεται μόλις γύρω στο 15 %). Άρα εν ολίγοις και την Πέμπτη κάθε είδους εξωτερική δραστηριότητα θα λάβει χώρα ΧΩΡΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ από πλευράς καιρού, στα μέρη μας ... :)

Πάντως όσες / όσοι μας "διαβάζετε" από την ακριβώς απέναντι "Ηπειρωτική στεριά", να ξέρετε πως ΚΥΡΙΩΣ κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα πρέπει να εκδηλωθούν εκ νέου ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ όμβροι ή ψιχάλες εδώ και εκεί (ανοιχτό το ενδεχόμενο και για "ένα πέρασμα" τοπικής μπόρας, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ σε σημεία που βρίσκονται κατά μήκος ή κοντά στα βουνά εκεί).

Οι άνεμοι ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Πέμπτη δεν θα δημιουργήσουν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε θάλασσα ή στεριά , μιας και θα πνέουν με  χαμηλές γενικά εντάσεις. Εντός της ημέρας θα επικρατήσει και πάλι ΚΥΡΙΩΣ ένα δυτικό - βορειοδυτικό ρεύμα στα 3 με 4 μποφώρ , με ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ στιγμιαίες ριπές, στα 5 μποφώρ (παρολ ' αυτά ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ανά διαστήματα με έμφαση ΠΙΟ ΠΟΛΥ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας θα το "γυρίζει" σε ανατολικών διευθύνσεων, με τις ίδιες όμως εντάσεις).

Ο υδράργυρος ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ θα "προλάβει" να μεταβληθεί σημαντικά. Οπότε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης θα διατηρηθεί ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΗ, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή υγρασία ! 

Υπολογίστε λοιπόν 30 C. με 32 C. ΤΟΣΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ (ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα παραθαλάσσια) , όπως και ΤΟΠΙΚΑ σε ημιορεινά / ορεινά τμήματα. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ 32 C. με 34 C. ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ έως και 35 C. Ενώ στα ΓΝΩΣΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ στους 35 C. με 36 C. και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ μέχρι και 37 C. 

Η Παρασκευή 12/08/2022 , όπως και το Σάββατο 13/08/2022 "δίνουν υποψηφιότητα" για ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ στο νομό μας. Τι εννοώ ; 

Και ενώ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του τόπου μας, θα έχουμε ΣΧΕΤΙΚΑ αρκετή ηλιοφάνεια (καθοριστικό ρόλο στο ... "Πόσο ήλιο" θα δει ο καθένας μας , εντός του συγκεκριμένου διημέρου , θα παίξει το ΣΗΜΕΙΟ που θα βρισκόμαστε πάνω στην Χώρα των Φαιάκων), την ίδια ώρα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα αναπτύσσονται νεφώσεις αστάθειας , οι οποίες δύναται να δίνουν  ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ένα ή και περισσότερα "περάσματα" είτε μιας ψιχάλας ή και μικρής διάρκειας βροχούλας με την μορφή όμβρου ή σε ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ βροχής με την μορφή μπόρας (υπάρχει πιθανότητα και για ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ καταιγίδα, ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ). Τα ΠΙΘΑΝΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ αυτά φαινόμενα ενδεχομένως να μην παρατηρηθούν μόνο κατά τις θερμές ώρες του 24ωρου ΑΛΛΑ  ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΣΩΣ εκδηλωθούν και μέσα στις βραδινές ή και αργά νυχτερινές ώρες...  

Με λίγα και απλά λόγια λοιπόν , όπως προφανώς ήδη καταλάβατε ΔΕΝ αναμένουμε καμιά "κακοκαιρία" στο νομό μας (δηλαδή "γενικευμένες βροχές")  ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ για ένα ή και περισσότερα "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ καθαρά ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινομένων!! 

Βέβαια εξαιτίας της "ιδιαιτερότητας" της χρονικής περιόδου του έτους που βρισκόμαστε,  ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μπορεί άνετα ένας όμβρος ή μια σύντομη μπόρα να εκδηλωθεί με την μορφή μπουρινιού (ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ σημαντική ενίσχυση των ανέμων ΑΛΛΑ σε μια ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ όμως έκταση ... Καθώς και ΠΑΡΟΔΙΚΑ ραγδαία βροχόπτωση με πιθανή μεγάλη συχνότητα κεραυνών ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και πάλι... Οπότε δεν αποκλείεται ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ να χρειαστεί μια στοιχειώδη προσοχή για λίγο)... Την ίδια ώρα που μερικά χιλιόμετρα παραπέρα στον ίδιο πάντα νομό ΔΕΝ θα καταλάβουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα !! ;) 

Σαφώς και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα στην αντίπερα από εμάς όχθη (στα ακριβώς απέναντι από το νομό μας Ηπειρωτικά τμήματα) θα είναι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ περισσότερα και σχετικά πιο "γενικευμένα" , με ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πιο αξιόλογο / έντονο χαρακτήρα.

Την Κυριακή 14/08/2022 η πιθανότητα για κάποιο, έστω και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ στην Χώρα των Φαιάκων ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ , περιορίζεται πλέον σημαντικά (και αν τελικά "καταφέρει" παρόλο την πολύ μικρή πιθανότητα που ανέρχεται μόλις στο 15 % - 20 % να "συμβεί κάτι" , οπουδήποτε στα μέρη μας, αυτό τότε θα είναι άνευ σημασίας). 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ αργά τη νύχτα του Σαββάτου ΠΡΟΣ την Κυριακή / τα ξημερώματα της Κυριακής και ΠΙΘΑΝΟΝ έως και την αυγή / νωρίς τις πρωινές ώρες της Κυριακής, η πιθανότητα να έχουμε ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ !!!

Τέλος ανήμερα την Παναγίας την Δευτέρα 15/08/2022 ο καιρός θα είναι πολύ καλός από άκρη σε άκρη στο νομό Κέρκυρας.

Οι άνεμοι ΑΡΧΙΚΑ την Παρασκευή θα πνέουν από μεταβλητές και ΤΟΠΙΚΑ από νότιες ή δυτικές διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ έως και 5 μποφώρ ... Στο ίδιο "μοτίβο" θα ξεκινήσει ΚΑΙ το Σάββατο ΩΣΤΟΣΟ μέσα στην ημέρα οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς με τις ίδιες περίπου εντάσεις (το απόγευμα του Σάββατου ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα πρέπει να υπάρξουν και μερικές ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).  

Την Κυριακή το βορειοδυτικό ρεύμα (μαίστρος) θα έχει πλέον πάρει το "πάνω χέρι" ΠΑΝΤΟΥ φθάνοντας τα 4 και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και τα 5 μποφώρ. Βέβαια κατά την διάρκεια του μεσημεριού - απογεύματος τα τμήματα εκείνα που είναι συνήθως πιο ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον "τύπο καιρού" θα δουν τον μαίστρο να φθάνει σίγουρα ΠΑΡΟΔΙΚΑ και τα 6 μποφώρ!

Και ανήμερα την Παναγίας ο πιο "φρέσκος" βορειοδυτικός άνεμος θα πρέπει να διατηρηθεί μέσα στην ημέρα φθάνοντας τα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ έως και τα 5 μποφώρ (χωρίς να αποκλείονται ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κατά την διάρκεια του απογεύματος ,κυρίως).

Ο υδράργυρος την Παρασκευή αν και θα σημειώσει μια ΠΡΩΤΗ μικρή πτώση ... ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του νομού μας, "αυτή" ΔΕΝ θα γίνει και τόσο αντιληπτή, εξαιτίας της πιο αυξημένης σχετικής υγρασίας που περιμένουμε.

Όμως το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και ... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ύστερα από ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας θα πάρουμε μια "ανάσα" (έστω και για λίγο) με τις ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ να κυμαίνονται κατά τέσσερις με πέντε και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έως και έξι βαθμούς χαμηλότερα από τα τωρινά επίπεδα !! 

Μάλιστα κατά την διάρκεια των ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ η πτώση της θερμοκρασίας ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι μεγάλη φθάνοντας τους έξι με οκτώ και ΙΣΩΣ μέχρι και τους 10 ολόκληρους βαθμούς ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ μέσα σε λίγη ώρα !!

Ανήμερα την ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΝ αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή του υδραργύρου, με αποτέλεσμα αλλού στα μέρη μας να μιλάμε απλά για "φυσιολογικές" μέγιστες τιμές και αλλού για διατήρηση της ΣΧΕΤΙΚΗΣ δροσιάς ... ;) 

Δυστυχώς όμως (το "δυστυχώς" προφανώς "πάει" ΚΥΡΙΩΣ για εκείνες και εκείνους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από την παρατεταμένη έντονη ζέστη και το φετινό Καλοκαίρι. Όπως και για τις ομάδες εκείνες των συνανθρώπων μας που "υποφέρουν" από διάφορα προβλήματα υγείας και ΔΕΝ αντέχουν την πολλή ζέστη) αμέσως ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από τις 17 του μήνα και ύστερα όλα τα στοιχεία "συνηγορούν" στο ότι πάμε για ακόμη ένα κύμα έντονης ζέστης που θα μας "ταλαιπωρήσει" και πάλι αρκετά ... Εννοείται πως από εκεί και μετέπειτα θα έχουμε να κάνουμε ΜΟΝΟ με λαμπρό / καυτό ήλιο και γενικά ασθενείς ανέμους !! 

Τα παραπάνω , έτσι για να έχετε μια γενικότερη εικόνα της ΤΑΣΗΣ του καιρού και για ... Λίγο πιο "μακριά" !! ;) 

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4





http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου