Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλό Σαββατόβραδο !! :) 

Ήρθε η ώρα να δούμε εάν θα "καταφέρει" τελικά να υπάρξει κάποια άξια λόγου αλλαγή στο καιρικό μας σκηνικό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (μέχρι ΚΑΙ το "ξεκίνημα" του Σεπτέμβρη),  ή όχι ... ;) 

Ακόμη μια "ψυχρή λίμνη" λοιπόν , έδωσε άφθονα νερά ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της Ελλάδας , με ... Τα έντονα καιρικά φαινόμενα να απασχολούν αυτή την φορά ΟΧΙ μόνο τις Ηπειρωτικές περιοχές της Χώρας μας ΑΛΛΑ και αρκετούς ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ νομούς τόσο στο Αιγαίο , όσο και ... Στο Ιόνιο !!

Στα ΛΙΓΑ σημεία της επικράτειας που επηρεάστηκαν ΕΛΑΧΙΣΤΑ άνηκε φυσικά και ο νομό μας (σας είχα γράψει μέρες πριν ότι ΟΥΤΕ και η συγκεκριμένη απερχόμενη κακοκαιρία επρόκειτο να επηρεάσει "αξιόλογα" την γωνιά μας ... Όπως επίσης ότι θα είχαμε ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΣΤΑ και ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα, με την παρατεταμένη ανομβρία ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ περιοχές της Χώρας των Φαιάκων να "επιμένει". Όπως ακριβώς δηλαδή και συνέβη).

"Ευτυχώς για τους τουρίστες και όλες / όλους εκείνους που ασχολούνται στον τουρισμό και ... "Δυστυχώς" ΚΥΡΙΩΣ για την φύση , τις καλλιέργειες και γενικότερα το "πράσινο" του τόπου μας ...Η παρατεταμένη ξηρασία θα συνεχιστεί "σε πρώτη φάση" ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (στην επόμενη ανάρτησή μου εδώ , θα σας πω , "τι βλέπω" και για παρακάτω).

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω ; Με λίγα λόγια ότι ΕΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΔΕΝ αναμένεται ΚΑΜΙΑ άξια λόγου αλλαγή στον καιρό του βορείου Ιονίου , δηλαδή ... Την "μη ύπαρξη" ενός "βροχοφόρου συστήματος" ικανού να μας φέρει τις "πολυπόθητες" (για την φύση και το "κατάξερο/ τόσο διψασμένο" πια έδαφός μας) ΠΡΩΤΕΣ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ βροχές στην μεριά μας , ύστερα από όλους αυτούς τους μήνες της παρατεταμένης ανομβρίας / ξηρασίας, που βιώνουμε ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ !!! 

Έτσι η καλοκαιρία / περίσσια ηλιοφάνεια θα είναι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ το ΚΥΡΙΟ χαρακτηριστικό του καιρού ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ του πρώτου "ημερολογιακά" μήνα του Φθινοπώρου ("Σεπτέμβρης").

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ημέρα που συγκεντρώνει ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΚΤΕΣ πιθανότητες (μόλις γύρω στο 20 % - 25 %) για ένα "πέρασμα" ΛΙΓΩΝ και ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του νομού μας ("αποτέλεσμα" της ΚΑΠΩΣ "πιο γενικευμένης θερμικής αστάθειας" που θα δώσει εκ νέου ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ μπόρες / καταιγίδες αυτή την ημέρα ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στο "απέναντί μας Ηπειρωτικό κομμάτι" ... Όπου ΙΣΩΣ "καταφέρει" να επηρεάσει με σαφώς πιο "εξασθενημένο τρόπο" ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κομμάτια του τόπου μας. Η ανομβρία / ξηρασία πάντως ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ όπως ήδη ανέφερα αρκετές φορές πιο πάνω , θα διατηρηθεί) θα είναι η Τρίτη 30/08/2022 (για τους φίλους που με "διαβάζουν" από την "απέναντι" Ηπειρωτική μεριά , να αναφέρω ότι η αστάθεια εκεί τις θερμές ώρες της ημέρας ΜΕΤΑ την Τρίτη αν και πιο περιορισμένη , θα παραμείνει , επηρεάζοντας όμως πλέον κατά βάση ΚΥΡΙΩΣ την ενδοχώρα και γενικότερα τα πιο ορεινά σημεία. Γι ' αυτό και η συγκεκριμένη παρακάτω φωτογραφία, σε τούτη μου εδώ την ανάρτηση).  :)

Από εκεί και ύστερα και ... Μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ τις αρχές του Σεπτέμβρη το ... ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ (πάντα από πλευράς φαινομένων) !!! 

Οι άνεμοι ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ θα προκαλέσουν ΚΑΠΟΙΟ ιδιαίτερο πρόβλημα τόσο σε θάλασσα όσο και σε στεριά , αφού θα πνέουν ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ με χαμηλές ή σχετικά χαμηλές εντάσεις! 

Ωστόσο στο χρονικό διάστημα μεταξύ απόγευμα Δευτέρας 29/08/2022 έως ΚΑΙ τα μεσημερο - απογεύματα της Τρίτης 30/08/2022 ΑΛΛΑ Και Τετάρτης 31/08/2022 θα πρέπει να υπάρξει ΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΌΥΣ ΜΙΚΡΗ ενίσχυση του βορειοδυτικού ρεύματος φθάνοντας ΠΑΡΟΔΙΚΑ εκείνες τις ώρες ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα 4 με 5 μποφώρ με ... ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ ΓΙΑ ΛΙΓΟ. 

Ο υδράργυρος αν και ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (εξαιρούνται οι κλασικές πιο ευπαθείς στην ζέστη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας, όπου οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές θα βρίσκονται σταθερά ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ κατά δυο με τρεις βαθμούς ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του "φυσιολογικού" για την εποχή που διανύουμε) θα κυμαίνεται στα "κανονικά ή κοντά στα κανονικά" για αυτή την περίοδο επίπεδα ... Εξαιτίας όμως της συνεχιζόμενης ΥΨΗΛΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ στον ανθρώπινο οργανισμό θα είναι ΜΟΝΙΜΩΣ μεγαλύτερη (αλλού γύρω στους δυο με τρεις και αλλού κατά τρεις με πέντε βαθμούς υψηλότερη) από εκείνες τις "πραγματικές μέγιστες θερμοκρασίες" που θα δείχνουν τα θερμόμετρα μέσα στην ημέρα !! 

Ενδεικτικά αναφέρω τους 30 C. με 32 C. ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ  ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ κομμάτια του νομού μας (εξαιρούνται όπως ήδη τόνισα παραπάνω, οι ΣΥΝΗΘΕΙΣ πιο "ευάλωτες στην ζέστη" ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας). Ενώ ΤΟΠΙΚΑ σε διάφορα παραθαλάσσια (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα παραθαλάσσια) , όπως και στα ορεινά/ημιορεινά υπολογίστε γύρω στους 27 C. με 28 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ το πολύ μέχρι 29 C. 

Σε σχέση με τις πιο πάνω ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές υπολογίστε ΑΡΧΙΚΑ μια πολύ μικρή (σχεδόν ανεπαίσθητη) πτώση της τάξεως των δυο περίπου βαθμών ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ οδεύοντας ΠΡΟΣ το τέλος του Αυγούστου και ΞΑΝΑ εκ νέου ΤΟΠΙΚΑ μια πολύ μικρή άνοδο (και πάλι κατά μέσο όρο , κατά δυο βαθμούς) τις ΠΡΩΤΕΣ ημέρες του Σεπτέμβρη ! 

Πριν σας καληνυχτίσω , θαρρώ οφείλω να επισημάνω την "επικινδυνότητα" μιας πιθανής φωτιάς στις εξοχές του όμορφου τόπου μας που ... Θα συνεχίσει δυστυχώς να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη... Μιας και η παρατεταμένη ξηρασία θα συνεχιστεί ! Μάλιστα όπως αντιλαμβάνεστε ο κίνδυνος από εδώ και πέρα είναι μεγαλύτερος ακόμη και από το κατακαλόκαιρο, αφού "τα πάντα" στον φυσικό μας πλούτο , έχουν πλέον φθάσει στα "όριά τους" ("όλα κατάξερα", ακριβώς όπως και πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο. Βέβαια πέρυσι ύστερα από όλη την παρατεταμένη ξηρασία , ακολούθησαν άκρως αντίθετες καιρικές καταστάσεις. Μην ξαφνιαστείτε εάν και φέτος συμβεί κάτι αντίστοιχο στο νομό μας) !! Τηλέφωνο πυροσβεστικής υπηρεσίας : 199 !!!!  

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR0QShC9nN_HettBukQ1HdKhaKlKN0i-R07mglvtg11ws65imFXwqBG4Ff4



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου