Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ "παράσταση" του φετινού Καλοκαιριού ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ (για σύντομο χρονικό διάστημα αρκετή ζέστη για την εποχή) ... Θα ακολουθήσει απότομη μετάβαση στο Φθινόπωρο ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ με ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ της θερμοκρασίας και ΟΡΙΣΤΙΚΗ πλέον ΕΔΡΑΙΩΣΗ των ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ για την εποχή θερμοκρασιών. Παράλληλα ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα εκδηλωθούν και ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είναι ΑΞΙΟΛΟΓΑ.

Καλημέρα σε όλες και όλους !!

Ας πάμε λοιπόν να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά έως ΚΑΙ την ερχόμενη Κυριακή 18/09/2022 στα μέρη μας ... 

ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ μια επανάληψη με ότι ακριβώς ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα περιμένουμε ξανά φίλες και φίλοι το ερχόμενο 48ωρο ! Τι εννοώ ; Θα σας εξηγήσω αμέσως παρακάτω ... ;)  :)

Καλοκαιρία φυσικά θα επικρατήσει ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τόσο στο υπόλοιπο της σημερινής ημέρας , όσο και της αυριανής (Παρασκευή 16/09/2022) με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και ανά διαστήματα ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ "άνευ σημασίας" (πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα την Παρασκευή να "αφήσουν" κάπου , οπουδήποτε ένα ψιχάλισμα / σταγόνες. "Αστεία πράγματα" δηλαδή, με την πιθανότητα να κυμαίνεται μόλις στο 20 %).

Εν τω μεταξύ προοδευτικά θα παρατηρήσουμε ΚΑΠΟΙΑ σχετική "θολούρα" στον ουράνιο θόλο πάνω από την γωνιά μας, "η οποία θα είναι αποτέλεσμα" της μικρής έως μέτριας μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης προς το βόρειο Ιόνιο ... 

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις  ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 μποφώρ (με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να καταγραφούν και ΛΙΓΕΣ στιγμιαίες ριπές στα 5 μπορώρ). Ωστόσο την Παρασκευή σιγά σιγά θα ενισχυθούν ΕΛΑΦΡΩΣ φθάνοντας τα 3 με 4 και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και τα 5 μποφώρ (με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να καταγραφούν και ΛΙΓΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές στα 6 μπορώρ).

Η θερμοκρασία η οποία ήδη χθες Τετάρτη παρουσίασε μια ΠΡΩΤΗ μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της ... Το επόμενο 48ωρο θα "ανέβει" ακόμη λίγο , οπότε ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά φέτος θα έχουμε ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ 30αρια , ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και εφόσον "βοηθήσει" ο ήλιος τις "επίμαχες" ώρες θα πρέπει να παρατηρηθούν ακόμη και 31 με 32 ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και ΓΙΑ ΛΙΓΟ "φλερτάρουμε" ακόμη και με τους 33 C. με 34 C. εκεί !!!

Στα ορεινά κατοικημένα κομμάτια της Κέρκυρας , όπως επίσης στα υπόλοιπα ημιορεινά του νομού , καθώς και σε διάφορα παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) υπολογίστε γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ... 

Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι λόγω της ΥΨΗΛΗΣ σχετικής ΥΓΡΑΣΙΑΣ που θα επικρατεί μέρα - νύχτα η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ στο ανθρώπινο σώμα θα είναι αλλού λίγο και αλλού ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ (ανάλογα την κάθε περιοχή) από εκείνες τις "πραγματικές" θερμοκρασίες που θα δείχνουν τα θερμόμετρα στο τόπο μας. Εν ολίγοις λοιπόν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα νιώσουμε μια κάποια σχετική δυσφορία !! ;) 

Το Σάββατο 17/09/2022 θα πρέπει να είναι μια ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ καιρικά ημέρα ... Τι θέλω να πω με αυτό ; 

Και ενώ θα ξεκινήσουμε με ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ αρκετές συννεφιές (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για μια ΤΟΠΙΚΗ ψιχάλα / ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο), σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα λόγω της συνεχής "ήπιας" μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης προς τα μέρη μας ... Αλλά και ορισμένα ΓΕΝΙΚΑ ΛΙΓΑ διαστήματα ηλιοφάνειας (βέβαια το πόσο ήλιο θα δει ο καθένας μας "συνολικά" αυτή την ημέρα θα εξαρτηθεί απολύτως με το που θα βρισκόμαστε πάνω στο νομό μας) ... ΣΤΑΔΙΑΚΑ το καιρικό μας σκηνικό θα καταστεί πιο ... Άστατο !! 

Έτσι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ θα βγάλει ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ φαινόμενα που ΑΡΧΙΚΑ θα έχουν ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ... "Περάσματα" αλλού με την μορφή απλά μιας ψιχάλας ή παροδικής βροχόπτωσης και αλλού με την εκδήλωση κάποιας μπόρας !! 

Τα φαινόμενα δείχνουν να γίνονται περισσότερα απασχολώντας ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ τμήματα του νομού μας κατά το δεύτερο μισό του 24ωρου , με έμφαση τις ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ / ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ όπου και δεν αποκλείεται ΤΟΠΙΚΑ να έχουν και κάπως ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (αυξημένη η πιθανότητα και για ΤΟΠΙΚΗ καταιγίδα εκείνο το χρονικό διάστημα). 

Επειδή με ρωτάτε πολλές / πολλοί εάν θα βρέξει  στο τάδε χωριό ή στην πόλη της Κέρκυρας κτλ. ειδικά για το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ και τη νύχτα του Σαββάτου ... Οφείλω να σας πω ότι αυτή την εποχή ΔΕΝ υφίσταται ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ διότι τα φαινόμενα έχουν συνήθως ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ τόσο ως προς την εκδήλωσή τους (δηλαδή το που ακριβώς θα σημειωθούν) αλλά και ως προς την ένταση καθώς και την διάρκειά τους (δηλαδή πόσο θα βρέξει σε κάθε περιοχή και πόσο θα κρατήσει η βροχή σε κάμε μέρος).

Κάτι ανάλογο λοιπόν περιμένουμε να συμβεί ΚΑΙ αυτό το Σάββατο ... Παρολ ' αυτά αν θέλουμε να μιλήσουμε με τις πιθανότητες που έχουμε σαν νομός κατά το παραπάνω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ - ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΙΣΟΥ ΚΑΙ ΕΩΣ ΑΡΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ) να "βραχούμε" (αλλού λίγο ή ελάχιστα και αλλού αρκετά καλά ή σχετικά καλά) είναι ΜΕΓΑΛΕΣ και ανέρχονται γύρω στο 80 % σύμφωνα πάντα με τα σημερινά στοιχεία (Πέμπτη 15/09/2022) !!! ;) 

Μάλιστα ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΠΟΙΟ από τα αναμενόμενα "περάσματα" βροχής / μπόρας ή και καταιγίδας ενδεχομένως ΓΙΑ ΛΙΓΟ να έχει και αρκετά ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Οπότε ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΠΙΘΑΝΟΝ να χρειαστεί κάποια στοιχειώδη ΠΡΟΣΟΧΗ εκείνη την ώρα !!! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και ΤΟΠΙΚΑ ισχυροί , στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ έως και 6 μποφώρ (πάντως ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ είναι αρκετά πιθανό να παρατηρηθούν και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 7 μποφώρ).

Ο υδράργυρος αν και ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα παρουσιάσει μια πολύ μικρή πτώση της τάξεως μόλις των δυο βαθμών (κατά μέσο όρο) "αυτή" σχεδόν ΔΕΝ θα γίνει αντιληπτή , μιας και τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα παραμείνουν στα ύψη, με αποτέλεσμα να "νιώθουμε" περισσότερη ζέστη από εκείνες τις "πραγματικές τιμές" που θα δείχνουν τα θερμόμετρα. Έτσι παρόλο τον ... ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ πιο άστατο καιρό ΚΑΙ το Σάββατο ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ θα κυλήσει "καλοκαιρινά" ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ !! 

Τέλος για την Κυριακή 18/09/2022 : Τα χαράματα της Κυριακής ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ΕΝ ΜΕΡΗ άστατος με "περάσματα" ανάλογων ΤΟΠΙΚΩΝ (ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ όμως) φαινομένων με εκείνων που σας "υποσχέθηκα" ΚΥΡΙΩΣ για το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ και το βράδυ / νύχτα του Σαββάτου . Υπάρχει το ενδεχόμενο (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα) ΛΙΓΑ από τα προαναφερθέντα φαινόμενα να "καταφέρουν να επιβιώσουν" έως και ΝΩΡΙΣ τις πρωινές ώρες της Κυριακής "κρατώντας" το καιρικό σκηνικό ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟ αλλά ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΛΑΙΣΙΑ ...
Ωστόσο ΓΡΗΓΟΡΑ τα όποια φαινόμενα υπάρξουν (και όπου "αυτά" υπάρξουν) θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί ΠΑΝΤΟΥ στο νομό μας , από πλευράς φαινομένων (δηλαδή θα βγει ΟΡΙΣΤΙΚΑ αρκετός ήλιος από άκρη σε άκρη).

Θα επικρατήσουν προοδευτικά πολύ πιο δροσεροί βορειοδυτικοί άνεμοι (δυνατός μαίστρος / στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ στα 6 μποφώρ με πολύ ισχυρές όμως στιγμιαίες ριπές στις πιο επιρρεπείς στον βορειοδυτικό άνεμο περιοχές που θα φθάνουν και τα 7 μποφώρ ) εκτοπίζοντας αμέσως την όποια θολούρα / Αφρικάνικη σκόνη που θα έχει προηγηθεί , ρίχνοντας αρκετά τα υψηλά ποσοστά της υγρασίας (που επίσης θα έχει προηγηθεί) και προσφέροντάς μας ΣΤΑΔΙΑΚΑ εντυπωσιακή διαύγεια και ορατότητα !!!!

Βέβαια, όπως ήδη από την αρχή τούτης της ανάρτησης σας έχω πει,  εκείνο που θα αλλάξει άρδην από την Κυριακή και μετέπειτα, θα είναι η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ !!! 

Από την Κυριακή και ύστερα ο υδράργυρος θα σημειώσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ που θα γίνει ΑΙΣΘΗΤΗ σε ολόκληρη την Χώρα των Φαιάκων ... Έτσι Η ΚΥΡΙΑΚΗ 18/09/2022 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ για το νομό Κέρκυρας !!!

Οι "φυσιολογικές" για την εποχή θερμοκρασίες , αυτή την φορά θα έρθουν για ... "Να μείνουν" !!!! 

Με λίγα λόγια από αυτή την Κυριακή και μετά θα πούμε ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ για φέτος (από μεριάς θερμοκρασίας) !!! 

Πριν σας αποχαιρετήσω και σας ευχηθώ καλή  Πέμπτη , νομίζω αξίζει να αναφέρω ότι ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΩΤΙΑΣ στην εξοχή και την καταπράσινη φύση του τόπου μας "χονδρικά" έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ τις ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ώρες του Σαββάτου θα συνεχίσει να είναι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ... Ας ευχηθούμε τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν να είναι σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της γωνιάς μας "άξια λόγου" για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της φωτιάς , μιας και ... Την βελτίωση του καιρού την Κυριακή θα την διαδεχτούν ΔΥΝΑΤΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ (με ότι συνεπάγεται αυτό, αν τελικά υπάρξουν περιοχές που ΔΕΝ "βραχούν αξιοπρεπώς"). Τηλέφωνο πυροσβεστικής υπηρεσίας : 199 !!!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !




http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου