Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Και αφού ήδη διανύσαμε την πρώτη εβδομάδα του φετινού Σεπτέμβρη , ας πάμε λοιπόν να δούμε τι μας περιμένει και ... "Αν τελικά" μας περιμένει κάτι "άξιο λόγου" πάντα από καιρικής πλευράς , στο άμεσο μέλλον ... ;) 

Πρώτα απ ' όλα όμως , απλά να σας θυμίσω πως όταν μπήκε ο Σεπτέμβρης πριν μια εβδομάδα , σας είχα γράψει εδώ, ΜΟΝΟ "καλό μήνα" και ΟΧΙ καλό Φθινόπωρο (όσες / όσοι με "διαβάζετε" τακτικά προφανώς θα το θυμάστε). Ενώ ταυτόχρονα σας είχα τονίσει ότι όταν θα έρθει "η σωστή καιρικά ώρα" τότε προσωπικά θα σας ευχηθώ "καλό Φθινόπωρο" και για φέτος ... :) 

Που θέλω να καταλήξω με όλο τον παραπάνω πρόλογο ; 

Ότι ... ΟΥΤΕ και σε αυτήν εδώ την ανάρτησή μου , φίλες και φίλοι ΔΕΝ ήρθε ακόμη η "κατάλληλη καιρικά στιγμή" να υποδεχτούμε το φετινό Φθινόπωρο. Αντιθέτως το σκηνικό στα μέρη μας θα διατηρηθεί σταθερά ΑΚΡΩΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα !!!!  ;) 

Έτσι ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως και την ερχόμενη Κυριακή 11/09/2022 (για να μην σας πω , μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, αφού πέρα από μια ΜΙΚΡΗ πτώση του υδραργύρου και μια ΜΙΚΡΗ κατά τόπους ενίσχυση του μαίστρου / βορειοδυτικού ρεύματος ... Στην ουσία ΔΕΝ θα συμβεί κάτι το "σπουδαίο" ούτε και τότε)  ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ αναμένεται ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ του καιρού στην "γειτονιά μας".

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ (ΟΧΙ βέβαια ότι περιμένουμε κάποια κακοκαιρία τότε) ΠΙΘΑΝΟΝ να αποτελέσει ΚΟΜΜΑΤΙ από το εξής χρονικό διάστημα ... 

Η Παρασκευή 09/09/2022 και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ το Σάββατο 10/09/2022 (πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης 07/09/2022) , όπου είναι ΠΙΘΑΝΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στο νομό μας ο καιρός να καταστεί ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΣΤΑΤΟΣ με μικρή μεν αλλά υπαρκτή δε την πιθανότητα για ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα σύντομης όμως διάρκειας (είτε με την μορφή ΤΟΠΙΚΗΣ ΨΙΧΑΛΑΣ ή ενός ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΥ όμβρου / μικρής διάρκειας βροχόπτωσης. Γενικά ακόμη και εάν επικρατήσει το "παραπάνω ΠΙΘΑΝΟ σενάριο" ΔΕΝ περιμένουμε ΠΟΥΘΕΝΑ "αξιόλογες βροχές" τότε).

Κατά τα άλλα γενικότερα και τα αμέσως επόμενα 24ωρα ο ΗΛΙΟΣ θα είναι εκείνος που θα έχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ το "πάνω χέρι" μέσα στην ημέρα.

Παρολ ' αυτά ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ θα αναπτύσσονται διάσπαρτες τοπικές συννεφιές, οι οποίες ΑΡΧΙΚΑ θα είναι λιγότερες και θα παρατηρούνται περισσότερο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία του τόπου μας . Ωστόσο πέρα από τα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ "κλασικά νέφη" κατά τις θερμές ώρες της ημέρας ΣΤΑΔΙΑΚΑ  ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ τόσο τις πρωινές ώρες, όπως ΙΣΩΣ εν μέρη και προς το βράδυ ξανά , θα σχηματίζονται εδώ και εκεί νεφώσεις ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ οι οποίες θα αποτελούν απόρροια της ολοένα μέρα με την μέρα αυξανόμενης σχετικής υγρασίας!!

Εντός της Παρασκευής 09/09/2022 και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ του Σάββατου 10/09/2022 θα πρέπει ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να κάνουν την εμφάνισή τους ΚΑΠΩΣ περισσότερες συννεφιές ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ οπότε και υπάρχει το ενδεχόμενο για τα προαναφερθέντα ΛΙΓΑ ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα (τονίζω ξανά ΟΧΙ κάτι το σπουδαίο και εάν τελικά καταφέρουν να εκδηλωθούν. Απλά αφού υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα, οφείλω να το αναφέρω).

Άξια αναφοράς και η αυξημένη πιθανότητα σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ομιχλών τις αμέσως επόμενες ημέρες. "Αυτές" άλλοτε θα απασχολούν ημιορεινά / ορεινά τμήματα και γενικότερα τα "υψώματα" ("εδώ" μάλιστα δύναται να είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετά ΠΥΚΝΕΣ) ... Και άλλοτε (νύχτα / χαράματα / νωρίς το πρωί) ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΕΣ "λεκάνες , λεκανοπέδια, λιβάδια" (αρκετά μικρότερη αλλά υπαρκτή η πιθανότητα και για λίγες θαλάσσιες ομίχλες).

Ο υδράργυρος θα βρίσκεται συνεχώς λίγο έως σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ και αρκετά πιο πάνω από τα "φυσιολογικά" για τούτη την περίοδο του έτους επίπεδα. Μέχρι ΚΑΙ την ερχόμενη Κυριακή ΔΕΝ περιμένουμε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην διακύμανση της θερμοκρασίας (ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ πάρα πολύ μικρά , σχεδόν ανεπαίσθητα σκαμπανεβάσματα που ΔΕΝ θα υπερβαίνουν, το πολύ τους δυο βαθμούς , κατά μέσο όρο).

Δυστυχώς όπως ήδη ειπώθηκε παραπάνω ,τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ μέρα / νύχτα κάνοντας την ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη πιο έντονη / μεγαλύτερη από τις "πραγματικές εκείνες τιμές" που θα δείχνουν τα θερμόμετρα !! 

Έτσι αν και ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ κομμάτια του νομού μας οι μέγιστες τιμές ΔΕΝ θα υπερβαίνουν τους 29 C. με 31 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και 32 C. (ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΑ σημεία της Κέρκυρας ΓΙΑ ΛΙΓΟ δεν αποκλείεται να καταγραφούν ακόμη και 33 C. με 34 C.) η ΑΙΣΘΗΣΗ της ζέστης στο ανθρώπινο σώμα  θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ γύρω στους τρεις με πέντε βαθμούς μεγαλύτερη, εξαιτίας της ΥΨΗΛΗΣ σχετικής ΥΓΡΑΣΙΑΣ !!!!

Πάντως στα "κατοικημένα" ημιορεινά / ορεινά , όπως επίσης ΤΟΠΙΚΑ σε διάφορα παραθαλάσσια (ΟΧΙ σε όλα τα παραθαλάσσια) οι ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ 26 C. με 28 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι 29 C. αντίστοιχα.  

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ΟΧΙ πάνω από 3 με 4 μποφώρ , όμως ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα επικρατήσει από άκρη σε άκρη στο νομό Κέρκυρας νοτιάς (άνεμοι νοτίων διευθύνσεων) , ο "οποίος" ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ από την Παρασκευή και έως περίπου ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ θα ενισχυθεί ελαφρώς , φθάνοντας ΤΟΠΙΚΑ τα 4 με 5 μποφώρ (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στην ευρύτερη πλευρά του βορείου Ιόνιου αναμένονται ανά διαστήματα και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Πάντως από το απόγευμα του Σαββάτου το ρεύμα θα πρέπει σιγά σιγά να γυρίσει σε πιο δυτικό και να εξασθενήσει . Ενώ την Κυριακή μέσα στην ημέρα θα έχει επικρατήσει πλέον πιο δυτικός - βορειοδυτικός άνεμος στα 3 με 4 ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ για λίγο έως και 5 μποφώρ.

Αντίθετα την ερχόμενη Δευτέρα 12/09/2022 κατά πάσα πιθανότητα ο μαίστρος (βορειοδυτικός άνεμος) θα έχει πιά "εδραιωθεί" , ενισχυόμενος ακόμη λίγο  θα φθάνει τα 4 με 5 και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ το μεσημέρι - απόγευμα έως και τα 6 μποφώρ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της μεγάλης υγρασίας των προηγούμενων ημερών , σε ΚΑΠΩΣ πιο ανεκτά επίπεδα , όπως επίσης και της ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σχετικής δυσφορίας που θα έχει προηγηθεί έως ΚΑΙ την Κυριακή.

Παράλληλα οι μέγιστες θερμοκρασίες από την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να σημειώσουν ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ (ΑΡΧΙΚΑ κατά δυο με τρεις βαθμούς και βλέπουμε για παραπέρα , στην επόμενή μας ανάρτηση / πρόγνωση).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου