Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο διήμερο (Παρασκευή 30/09/2022 - Σάββατο 01/10/2022). :)

Όμορφο βράδυ Πέμπτης σε όλες και όλους τους φίλους της Χώρας των Φαιάκων !! 

Σήμερα Πέμπτη 29/09/2022 "κλείσαμε" λοιπόν τέσσερις συνεχείς ημέρες με ανά διαστήματα αρκετά  φαινόμενα σε διάφορες ΠΕΡΙΟΧΕΣ του νομού μας . Ωστόσο όπως αναμενόταν η ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ τόσο ως προς την εκδήλωση των βροχοπτώσεων (δηλαδή τα ΤΜΗΜΑΤΑ εκείνα που "βρέχονται" κατά περιόδους) , όσο και ως προς την ένταση αλλά και την διάρκεια αυτών (δηλαδή το πόσο "επιλεκτικά" αλλού στα μέρη μας ρίχνει καρεκλοπόδαρα κάθε τόσο και αλλού αρκετά λιγότερη βροχή ή έως ακόμη και "ψίχουλα" , καθώς και το "πόσο κρατά" η βροχή σε κάθε μέρος) είναι πραγματικά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ μεν αλλά όχι και πρωτόγνωρη δε (κάθε άλλο, για όσες / όσους με "διαβάζετε", ήταν κάτι το αναμενόμενο) !! ;)

Κατά τα άλλα εξαιτίας του νοτιοδυτικού ρεύματος , της ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ περισσότερης συννεφιάς και των "σκόρπιων ΚΑΤΑ  ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων" όλες αυτές τις ημέρες , (όπως επίσης σας είχα γράψει , στις προηγούμενες αναρτήσεις μου εδώ) η γωνιά μας (ο νομός Κέρκυρας "συνολικά") μαζί με το γεωγραφικό διαμέρισμα της γειτονικής μας Ηπείρου , αποτελούν την πιο "ψυχρή" γωνιά της Ελλάδας ... Την ίδια ώρα όπου ΚΥΡΙΩΣ σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Χώρας (και όχι μόνο εκεί βέβαια) επικρατούν ΑΚΡΩΣ Καλοκαιρινές συνθήκες , με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (κάμποσα 30αρια εκεί , καθώς και μέγιστες τιμές ακόμη και ΑΝΩ των 30 C. σε ΠΙΟ τοπικό επίπεδο. Παράλληλα την ίδια στιγμή στο τόπο μας , ο υδράργυρος , ακόμη και στις γνώριμες ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΙΟ ευπαθείς στην ζέστη ΠΕΔΙΝΕΣ περιοχές της Κέρκυρας δυσκολεύεται να ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ τους 23 C. - 24 C.) !!! ;)

Ήρθε όμως επιτέλους η ώρα  να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε από πλευράς καιρού το επόμενο 48ωρο στην πλευρά μας ... :)

Σε γενικές γραμμές τις επόμενες δυο ημέρες (τόσο αύριο Παρασκευή 30/09/2022 όσο και το Σάββατο 01/10/2022) το καιρικό σκηνικό στο νομό μας , θα είναι ΕΝ ΜΕΡΗ άστατο ... 

Θα μου πείτε τώρα και με το δίκιο σας , βρε Ιάκωβε τι εννοείς λέγοντας  ΕΝ ΜΕΡΗ άστατο ; :) :) 

Εννοώ ότι ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα διατηρηθούν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ βροχοπτώσεις ΑΛΛΑ αυτές θα είναι ΓΕΝΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ συγκριτικά με ότι ζήσαμε τα προηγούμενα 24ωρα και έως ΚΑΙ σήμερα Πέμπτη (πάντα σε επίπεδο νομού) !!

Έτσι ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ θα πρέπει "συνολικά" μέσα στην ημέρα να υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας (ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΑ σε ΔΙΑΡΚΕΙΑ) ... Ωστόσο το νοτιοδυτικό ρεύμα που παραμένει στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από εμάς ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ θα συνεχίσει να μεταφέρει υδρατμούς που θα "μεταφράζονται" σε ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές , οι οποίες κάθε τόσο εδώ και εκεί παροδικά θα πυκνώνουν περισσότερο και θα δίνουν ΚΑΠΟΙΑ (ΛΙΓΟΤΕΡΑ  ΑΛΛΑ παρολ ' αυτά ΥΠΑΡΚΤΑ) ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... 

Οπότε ΝΑΙ και την Παρασκευή όπως ΚΑΙ το Σάββατο , εντός του 24ωρου πάντα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα υπάρξει εκ νέου ένα ή και περισσότερα περάσματα μιας ΤΟΠΙΚΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (αλλού με την μορφή απλά ενός ψιλόβροχου ή άντε και ποτιστικής βροχούλας και ... Αλλού με την μορφή ΤΟΠΙΚΗΣ μπόρας ή και μεμονωμένης καταιγίδας / πιο δυνατή βροχή).

Και ... Αν θελήσουμε να πάμε στα χρονικά "κομμάτια" του κάθε 24ωρου ξεχωριστά τα οποία δίνουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποψηφιότητα για ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... 

Τότε σε πρώτη φάση όσο αφορά την Παρασκευή 30 του Σεπτέμβρη... 

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ,τα χαράματα - οι πρωινές ώρες και ΠΙΘΑΝΟΝ μέχρι ΚΑΙ τις προμεσημβρινές / πρώτες μεσημβρινές  ώρες περίπου της Παρασκευής , είναι εκείνο το διάστημα στο οποίο η πιθανότητα για "κάποιο πέρασμα" ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ είναι μεγαλύτερη. Επαναλαμβάνω ΔΕΝ σημαίνει πως κατά τις παραπάνω ώρες θα βρέχει συνεχώς ...  ΟΥΤΕ ότι θα βρέχει σε όλο το νομό τότε ... ΑΛΛΑ ότι εντός του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ χρονικού διαστήματος ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ του τόπου μας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα ή και περισσότερα "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ φαινομένων !

Ενώ αντίθετα για το Σάββατο πρώτη του Οκτώβρη οι πιθανότητες για ένα ή και περισσότερα "περάσματα" ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ φαινομένων είναι μεγαλύτερες για το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του 24ωρου (δηλαδή ακριβώς το "αντίθετο" χρονικά , από ότι την Παρασκευή) !!

Οι άνεμοι ΚΑΙ το επόμενο 48ωρο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις . 

Την Παρασκευή στα 3 με 4 και ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κυρίως στο ξεκίνημα / πρώτο μισό της ημέρας έως και τα 5 μποφώρ (με πιθανότητα ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ για ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ κατά το προαναφερθέν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

Και το Σάββατο ΑΡΧΙΚΑ στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 5 μποφώρ, που στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της ημέρας ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ θα ενισχυθούν ΕΛΑΦΡΩΣ φθάνοντας ανά διαστήματα και τα 6 μποφώρ (πολύ μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα τότε, για ΛΙΓΕΣ  μεμονωμένες πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές , στα 7 μποφώρ).

Η θερμοκρασία ύστερα από πολλές ημέρες που παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, το επόμενο διήμερο όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει να ανέβει λίγο ... ΚΑΙ στα μέρη μας ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ θα πιάσουμε ΕΔΩ τις πολύ υψηλές για την εποχή ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές που περιμένουμε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε κομμάτια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας ... :)  ;)

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή φαίνεται ότι μετά από καιρό θα πάμε ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ τμήματα σε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ που θα "καταφέρουν" να ξεπεράσουν το "φράγμα" των 25 C... Φθάνοντας τους 26 C. και ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ακόμη και τους 27 C. 

Ενώ το Σάββατο θα ανέβει "ένα κλικ" ακόμη , φθάνοντας ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΔΙΝΑ / ΗΜΙΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ τους 27 C. με 28 C.  και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και τους 29 C. (εάν "βοηθήσει" ο ήλιος τις επίμαχες ώρες τότε ΙΣΩΣ στα ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ παρατηρηθούν και ΛΙΓΑ μεμονωμένα 30αρια). 

Εννοείται πως ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ στα ορεινά / ημιορεινά όπως και σε ΟΡΙΣΜΕΝΑ παραθαλάσσια (ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα παραθαλάσσια) οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται κατά τρεις με πέντε βαθμούς χαμηλότερα, από τα υπόλοιπα τμήματα. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της σχετικής υγρασίας των τελευταίων ημερών , διατηρούνται ΚΑΙ το ερχόμενο 48ωρο, με αυξημένη την πιθανότητα σχηματισμού ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΙΧΛΩΝ κατά διαστήματα σε διάφορα ημιορεινά / ορεινά τμήματα.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !

https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=DE4ZBD6BWJRXC&fbclid=IwAR3amDDUGYuNUz_-vEt6OM9o3lYI0Rl_fN--8DOltU9tOT41qDen6lNT9wE















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου