Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλή σας ημέρα !! Όμορφη Τρίτη να έχουμε ... :)

Λόγω περιορισμένου χρόνου σκέφτηκα έστω ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ (απ ' ότι σας έχω "συνηθίσει") να σας γράψω λίγα λόγια για την εξέλιξη του καιρού έως ΚΑΙ την ερχόμενη ΚΥΡΙΑΚΗ 25/09/2022 στα μέρη μας ...  :)  ;) 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ λοιπόν ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 του μήνα ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ του καιρού στο τόπο μας θα είναι η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ !!! 

Έτσι ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ όλων των επόμενων ημερών θα κυριαρχεί η ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ και η ξαστεριά τις νύχτες μας . ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα κάνουν την εμφάνισή ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάποιες συννεφιές , οι οποίες όμως στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι "άνευ σημασίας". Η πιθανότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή για κάποιο ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ φαινόμενο είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ και ανέρχεται ΣΥΝΟΛΙΚΑ μόλις στο 20 %. Ενώ αν τελικά αυτό "καταφέρει" να συμβεί θα μιλάμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ για κάτι ΟΧΙ ΤΟ ΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ δηλαδή μια πολύ τοπική ψιχάλα (ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ και με πολύ μικρή την πιθανότητα επαλήθευσης).

Οπότε η ΞΗΡΑΣΙΑ συνεχίζεται ... 

Και ... Μιλώντας για ξηρασία ... Εκεί που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή για το επόμενο τριήμερο (Τετάρτη 21/09/2022 - Παρασκευή 23/09/2022) , με την ΠΙΟ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ημέρα να είναι η αυριανή (ΤΕΤΑΡΤΗ 21/09/2022) θα είναι ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΩΤΙΑΣ στην φύση του νομού μας ... 

Μιας και εάν ω μη γένοιτο εκδηλωθεί κάπου , οπουδήποτε φωτιά , τότε "αυτή" εξαιτίας των ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΝΕΜΩΝ που θα επικρατούν σε συνδυασμό με τα ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ποσοστά της σχετικής υγρασίας που αναμένουμε και ΦΥΣΙΚΑ με την κατάξερη φύση της Κέρκυρας τούτο το διάστημα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας , θα μπορέσει "άνετα" να πάρει μεγάλες και καταστροφικές διαστάσεις !!!!

Την Τετάρτη ο ΜΑΙΣΤΡΟΣ (βορειοδυτικός άνεμος) θα πνέει με ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ... Φθάνοντας ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΙΚΑ τα 4 με 5 και ΑΡΓΟΤΕΡΑ μέσα στην ημέρα και  τα 6 μποφώρ ! Ενώ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΑ ΠΙΟ   ΕΠΙΡΡΕΠΗ σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία , το μεσημέρι - απόγευμα ΠΑΡΟΔΙΚΑ θα αγγίζει και τα 7 μποφώρ (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα κατά τις απογευματινές ώρες ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ όμως επίπεδο για λίγο να παρατηρηθούν ακόμη και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές μαίστρου, στα 8 μποφώρ) !!

Ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή , αν και θα "πέσουν ελαφρώς" οι εντάσεις των ανέμων συγκριτικά με την Τετάρτη , παρολ ΄ αυτά ΞΑΝΑ το μεσημέρι έως και αργά το απόγευμα ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της μεριάς μας οι βοριάδες θα "καταφέρνουν" να δίνουν στιγμιαίες ριπές στα 4 με 5 και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα 6 μποφώρ (ΤΟΠΙΚΑ ισχυρές ριπές ανέμων). 

Όσο για την πορεία στην διακύμανση της θερμοκρασίας πράγματι λοιπόν ήδη από την περασμένη Κυριακή 18 του μήνα σημείωσε απότομη ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ και κυμαίνεται ΣΕ καθαρά ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (έτσι και αλλιώς σας είχα υποσχεθεί πολλές ημέρες πριν , ότι από την Κυριακή 18 του μήνα και ύστερα θα λέγαμε ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ).

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ λοιπόν θα παραμείνει ο υδράργυρος ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ΠΑΝΤΟΥ η έντονη ψύχρα τη νύχτα και ΝΩΡΙΣ το πρωί έως και ...Το ΣΧΕΤΙΚΟ κρύο για την εποχή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ στα ημιορεινά / ορεινά μας.

Μάλιστα από την Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή (παρόλο την "συνολικά" άφθονη ηλιοφάνεια) η θερμοκρασία εξαιτίας της εκ νέου ενίσχυσης των βοριάδων θα σημειώσει και μια ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ οπότε και ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ του νομού μας θα παρατηρηθούν ΜΕΓΙΣΤΕΣ τιμές χαμηλότερες του "κανονικού" για τούτη την περίοδο του έτους (ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΓΙΣΤΕΣ θερμοκρασίες ΚΑΤΩ από τους 25 C.) !!!!

Το Σαββατοκύριακο πάντως οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ενώ από την Κυριακή σιγά σιγά θα αρχίσουν να στρέφονται σε πιο νότιους - νοτιοανατολικούς (αρχικά με "χαμηλές εντάσεις") ... Παράλληλα τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας από εκεί και μετέπειτα θα αρχίσουν να "ανεβαίνουν" ΣΤΑΔΙΑΚΑ.

Όσο για τον υδράργυρο , "αυτός" αν και θα παρουσιάσει μια ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ (κυρίως την Κυριακή) κατά την διάρκεια της ημέρας (της τάξεως των δυο και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ μέχρι και τριών βαθμών) , παρολ ' αυτά η αίσθηση της ψύχρας τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα παραμείνει ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΟΝΗ !! 

Πάντως η διαύγεια , η ορατότητα και γενικότερα η ποιότητα αέρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την γωνιά μας το επόμενο τετραήμερο θα είναι καταπληκτική !!! 

Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει να αναφέρω πως όλες οι ενδείξεις μας δείχνουν ότι στο ΤΕΛΟΣ αυτής ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ στην περιοχή της γειτονικής μας ΙΤΑΛΙΑΣ θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό. Θα δούμε λοιπόν τις επόμενες ημέρες και με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία , εάν και κατά πόσο θα "καταφέρει" να επηρεάσει "αυτό" την Χώρα των Φαιάκων στις ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ... ;)  :)   

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).
P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου