Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ... ;)

Μια μεγάλη καλησπέρα σε όλες και όλους τους φίλους μας !! :) 

Πριν ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε "το καιρικό κουβάρι" των επόμενων δυο ημερών , θα σας θυμίσω τι θα σας είχα γράψει εδώ , στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ της τρέχουσας εβδομάδας (αρκετές ημέρες ΠΡΙΝ), σχετικά με το τι επρόκειτο να συμβεί στο ΤΕΛΟΣ "αυτής" στην "γειτονιά" μας  (δηλαδή σήμερα Κυριακή 25/09/2022, στην γειτονική μας Ιταλική χερσόνησο). Ζητώ συγνώμη εάν γίνομαι λίγο "κουραστικός" , όμως νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να αρχίσουμε κάπως έτσι την σημερινή μας πρόγνωση ! Θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ , παρακάτω ... ;)

Πέντε ολόκληρες ημέρες πριν λοιπόν και συγκεκριμένα στην ανάρτηση της περασμένης Τρίτης 20/09/2022 σας είχα γράψει τα έξης λόγια για σήμερα Κυριακή 25 του μήνα ...

"Πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα , αξίζει να αναφέρω πως όλες οι ενδείξεις μας δείχνουν ότι στο ΤΕΛΟΣ αυτής ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ στην περιοχή της γειτονικής μας ΙΤΑΛΙΑΣ θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό. Θα δούμε λοιπόν τις επόμενες ημέρες και με τα πιο "φρέσκα" στοιχεία , εάν και κατά πόσο θα "καταφέρει" να επηρεάσει "αυτό" την Χώρα των Φαιάκων στις ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" ... ;)  :)   

Τα παραπάνω λόγια γράφτηκαν τότε εδώ και ... Έτσι ακριβώς συνέβη ! 

Τι θέλω να πω με αυτό ; Πράγματι τις τελευταίες ώρες σε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της γειτονικής μας Χώρας (Ιταλία) ένα καλά οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό προκαλεί κακοκαιρία με μπόλικες βροχές και καταιγίδες , μάλιστα τα εν λόγω φαινόμενα εκεί , είναι ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΑ !! 

Το συγκεκριμένο βροχοφόρο σύστημα κινείται αργά αλλά σταθερά ανατολικότερα - βορειοανατολικότερα. Η συγκεκριμένη αυτή τροχιά του , θα αλλάξει ΣΤΑΔΙΑΚΑ το καιρικό σκηνικό τόσο σε πολλά τμήματα κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων (δηλαδή στην αντίπερα όχθη της Αδριατικής θάλασσας) όσο φυσικά και στην γωνιά μας !! 

Και μετά λοιπόν την πιο πάνω ... Θαρρώ "απαραίτητη" εισαγωγή , ας πάμε να δούμε αμέσως τι μέλλει γενέσθαι καιρικά,  αναλυτικότερα για το ερχόμενο 48ωρο στο τόπο μας ... ;) :)

Από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε (αργά νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα) και έως το χάραμα της Δευτέρας υπάρχει μια σχετικά μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα (γύρω στο 30 %) οι υπάρχουσες ολοένα και αυξανόμενες συννεφιές να "καταφέρουν" να δώσουν ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ μια μικρής διάρκειας ψιχάλα ή και "ασθενής" (κατά βάση) παροδική βροχόπτωση (ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ).

Για αύριο Δευτέρα 26/09/2022 : Η ημέρα θα χαράξει με γενικά ΠΙΟ μουντό ουράνιο θόλο. Έτσι περιμένουμε "συνολικά" το πάνω χέρι" να το πάρει αύριο η συννεφιά στις περισσότερες μεριές του νομού μας. Δεν θα λείψουν ΟΡΙΣΜΕΝΑ διαστήματα ηλιοφάνειας ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "αυτά" ωστόσο θα είναι κατά κανόνα ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΑ στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της Χώρας των Φαιάκων.

Παράλληλα μέσα στην ημέρα μέχρι ΚΑΙ την δύση του ηλίου, ενδέχεται ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ να εκδηλωθούν ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ (αρχικά ΛΙΓΑ) ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ... Δηλαδή ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάποιο / κάποια "περάσματα" μιας ψιχάλας / ψιλόβροχου έως και "κανονικής εντάσεως πρόσκαιρης βροχόπτωσης" (είτε με την μορφή τοπικής μπόρας ή παροδικής "ποτιστικής βροχής"). Η πιθανότητα για τα προαναφερθέντα φαινόμενα εντός της ημέρας είναι αυξημένη και αγγίζει το 70 %.

Πάντως ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ με έμφαση ΑΡΓΑ τη νύχτα (όσο πιο αργά τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα για κάθε περιοχή) τα φαινόμενα θα γίνουν περισσότερα και ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΑ. Οπότε τόσο μέσα στη νύχτα της Δευτέρας , όσο και βαδίζοντας ΠΡΟΣ το ξημέρωμα της Τρίτης θα σημειωθούν "πολλά περάσματα" από ΑΡΚΕΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ / ΜΠΟΡΕΣ και τοπικές καταιγίδες ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ. Η πιθανότητα για την παραπάνω εξέλιξη τότε , είναι εξαιρετικά αυξημένη και ανέρχεται στο 90 % με 100 % !! Μάλιστα τα φαινόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ !! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ΑΡΧΙΚΑ μέτριοι και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΙ (στα 4 με 5 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 6 μποφώρ), όμως ΚΥΡΙΩΣ από το δεύτερο μισό της Δευτέρας και ύστερα θα ενισχυθούν περαιτέρω φθάνοντας ΤΟΠΙΚΑ πολύ ισχυρές εντάσεις (έως δηλαδή και τα 7 μποφώρ. Με ορατό το ενδεχόμενο ΠΟΛΥ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να παρατηρηθούν και ΛΙΓΕΣ θυελλώδεις στιγμιαίες ριπές για λίγο, στα 8 μποφώρ).

Ο υδράργυρος από την μια θα παρουσιάσει ΑΝΟΔΟ (κατά τόπους σημαντική) ως προς τις ελάχιστες τιμές του, δηλαδή τις θερμοκρασίες εκείνες που σημειώνονται τα χαράματα και νωρίς το πρωί συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα (δηλαδή θα "μαλακώσουν" ΚΑΠΩΣ οι νύχτες μας )  και ...Από την άλλη ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ως προς τις μέγιστες τιμές του, δηλαδή τις θερμοκρασίες εκείνες που λαμβάνουν χώρα το μεσημέρι και έως νωρίς το απόγευμα (συγκριτικά με την Κυριακή).

Για την Τρίτη 27/09/2022 : Η αυγή της ημέρας αυτής θα μας βρει με ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ σκηνικό , κάτι το οποίο θα διατηρηθεί ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ της Τρίτης. Οπότε και την Τρίτη ολόκληρος ο νομός Κέρκυρας θα συνεχίσει να δέχεται "περάσματα" από μπόρες , βροχές και καταιγίδες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ !! Τα φαινόμενα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ του 24ωρου "δίνουν υποψηφιότητα" για ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ισχυρές εντάσεις (ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ "αυτό").

Ωστόσο μέσα στο δεύτερο μισό της ημέρας και περισσότερο προχωρώντας προς τις βραδινές ώρες θα πρέπει ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (όχι παντού) να επέλθει μια ΣΧΕΤΙΚΗ ανάπαυλα του καιρού , με εξασθένιση και περιορισμό των φαινομένων ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ , ενώ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ κομμάτια του τόπου μας ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ "αυτά" θα σταματήσουν εντελώς. 

Οι άνεμοι συνεχίζουν σταθερά από νότιες διευθύνσεις (αρκετά ενισχυμένοι και πάλι) ΑΡΧΙΚΑ στα 5 με 6 και ΤΟΠΙΚΑ έως τα 7 μποφώρ. Αλλά ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ιδιαίτερα στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της Τρίτης και μετέπειτα θα εξασθενήσουν ΛΙΓΟ ("χονδρικά" κατά 1 με 2 μποφώρ κάτω).

Η θερμοκρασία θα "πέσει ακόμη λίγο" ως προς τις μέγιστες τιμές της (σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας , κυρίως στην ανατολική και νότια Χώρα , όπου θα "ανέβει", κατά τόπους μάλιστα αισθητά). 

Έτσι το ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τρίτης 27/09/2022 ο υδράργυρος ΣΕ ΠΟΛΛΑ ημιπεδινά / πεδινά και παραθαλάσσια  τμήματα ΔΕΝ θα ξεπερνά ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 22 C. με 23 C. και ΤΟΠΙΚΑ το πολύ έως τους 24 C. Ενώ στα ορεινά και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα ημιορεινά μόλις τους 18 C. με 21 C. και ΤΟΠΙΚΑ το πολύ τους 22 C. αντίστοιχα. ;)

Πάντως (όπως είναι φυσικό, με τους νοτιάδες) τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας θα είναι από άκρη σε άκρη στην Χώρα των Φαιάκων, ιδιαίτερα αυξημένα τις επόμενες ημέρες ... 

Συνοψίζοντας λοιπόν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ύστερα από μήνες απουσίας "γενικευμένης αξιόλογης βροχής" όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα "βραχεί" αξιοπρεπώς !!! Σαφώς και θα υπάρξουν ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ στην κατανομή του "υετού" ("ύψους βροχόπτωσης") από περιοχή σε περιοχή στα μέρη μας (δηλαδή αλλού θα πέσει πραγματικά αρκετό ή έως και πολύ νερό και αλλού ναι μεν θα βρέξει αλλά χωρίς όμως να μιλάμε για κάτι το "τρομερό / ιδιαίτερο").

Κατά τα άλλα το ΣΥΓΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα εκείνο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί μια στοιχειώδη προσοχή ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ..."Χονδρικά" είναι από το βράδυ της Δευτέρας , μέσα στη νύχτα αργά , τα χαράματα / πρωινό  της Τρίτης και μέχρι περίπου και το μεσημέρι της ημέρας αυτής. Εκείνες τις ώρες ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να έχουν ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!

Επίσης οφείλω να επισημάνω την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων στην ευρύτερη γωνιά του βορείου Ιονίου, την μέτρια αλλά υπαρκτή πιθανότητα ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης , καθώς και την αυξημένη πιθανότητα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ κάποια από τις πιο έντονες μπόρες / καταιγίδες να συνοδευτεί από σφοδρούς και ΙΣΩΣ εν δυνάμει επικίνδυνους ριπαίους ανέμους (ανοιχτό και το ενδεχόμενο έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας / πολλοί κεραυνοί αστραπόβροντα κατά τόπους. Παράλληλα το επόμενο 48ωρο δεν αποκλείεται σε διάφορα ορεινά / ημιορεινά τμήματα να σχηματίζονται κατά περιόδους αρκετά πυκνές ομίχλες, οπότε θα χρειαστεί η δέουσα προσοχή στην οδήγηση ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΣΗΜΕΙΑ )!! 

Κατά το παραπάνω ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χρονικό διάστημα (των ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ) που ανέφερα, προσωπικά εκτιμώ ότι ΤΟΠΙΚΑ θα παρατηρηθούν αρκετά μεγάλα ύψη βροχής. Με λίγα λόγια αν αναλογιστούμε πόσο "ξερό" είναι το έδαφος ("σαν τσιμέντο" / δυσκολία στην απορρόφηση όμβριων υδάτων) από την παρατεταμένη ξηρασία , εφόσον ακολουθήσει μια ραγδαία βροχόπτωση "χαρίζοντας" μπόλικο νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή , τότε ο κίνδυνος μικροπλημμυρικών φαινομένων, εννοείται ότι είναι ορατός (θέλω να πιστεύω πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από κάθε δήμο στο νομό μας, όχι μόνο για τώρα, αλλά και πολύ περισσότερο για τα ακόμη "πιο δύσκολα" που θα μας έρθουν λίγο παρακάτω, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε "φυσιολογικό" Φθινόπωρο στην περιοχή μας).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου