Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το επόμενο 24ωρο! 

Βαθμιαία μεταβολή του καιρού... 

Σταδιακά ο ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ των τελευταίων ημερών θα επηρεάσει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ βροχές , μπόρες ή και καταιγίδες ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ! ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ  οπότε και θα χρειαστεί κάποια στοιχειώδη προσοχή ΕΚΕΙ ... 

Καλησπέρα σε όλες και όλους!!

Μια ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ανάπαυλα είχαμε λοιπόν σήμερα Τετάρτη (όπως περιμέναμε άλλωστε) , όπου ΚΑΙ ΠΑΛΙ όμως ΔΕΝ έλειψαν ΟΡΙΣΜΕΝΑ ... ΑΙΣΘΗΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ βέβαια και πιο ασθενή ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ σημεία του τόπου μας!

Επίσης πράγματι εκδηλώθηκαν ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ μπόρες / καταιγίδες το διήμερο που προηγήθηκε (Δευτέρα - Τρίτη) ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του νομού μας , όπου ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ είχαν και αρκετά μεγάλη ένταση / δυναμική, προκαλώντας και κάποια προβλήματα σε ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ την ίδια ώρα που... Λίγο πιο πέρα στο ίδιο πάντα νομό επικρατούσε "απόλυτη καλοκαιρία"  (σας είχα μιλήσει αναλυτικότατα για την αναμενόμενη παραπάνω "ιδιαίτερη" κατάσταση μέρες πριν εδώ)! ;)

Παράλληλα ήδη από το περασμένο Σάββατο σας είχα αναφέρει την ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ που υπήρχε στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας να σχηματιστεί ένα αρκετά ισχυρό για την εποχή βαρομετρικό χαμηλό στην Μεσόγειο που θα έδινε ΑΡΧΙΚΑ πολλά και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ έντονα καιρικά φαινόμενα στην γειτονική μας Ιταλική χερσόνησο και ... Στην συνέχεια τις πιθανότητες που διαφαίνονταν να επηρεαστούμε έως έναν βαθμό και εμείς ...

Απλά εξαιτίας των πολλών ημερών μέχρι τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ημερομηνίες ΔΕΝ μπορούσε να ειπωθεί οτιδήποτε περαιτέρω για τα μέρη μας, από τότε ! 

Και να λοιπόν όμως , που ήρθε η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ώρα να μιλήσουμε για τα ... Επερχόμενα!! ;)

Για αύριο Πέμπτη 15/06/2023: Ήδη από μεταμεσονύχτιες ώρες απόψε (αργά νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη) τα ξημερώματα / πρωινές ώρες της Πέμπτης το καιρικό μοτίβο στο νομό Κέρκυρας θα έχει αλλάξει , θυμίζοντας πιο ... "Φθινοπωρινές καταστάσεις"!

Τι εννοώ ; 

Ήδη ΑΠΟ το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα υπάρχει ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ αρκετή συννεφιά που ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ θα αρχίσει να δίνει ΑΡΧΙΚΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ φαινόμενα είτε με την μορφή "ψιχάλας - παροδικής βροχούλας" ή ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ και "δυνατού όμβρου / επιλεκτικής μπόρας" (μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα και για μεμονωμένη καταιγίδα).

Όσο θα βαδίζουμε προς τις θερμές ώρες της ημέρας , δηλαδή προς και κατά την διάρκεια του μεσημεριού / απογεύματος τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να γίνονται ολοένα και περισσότερα απασχολώντας όλο και πιο πολλές περιοχές του νομού μας ... 

Με "περάσματα" από βροχές , μπόρες ή και ΚΑΠΟΙΕΣ καταιγίδες ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Η ίδια κατάσταση με ... ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ διάσπαρτες μπόρες , βροχές ή και ΤΟΠΙΚΕΣ καταιγίδες να εκδηλώνονται ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας,  θα διατηρηθεί ΚΑΙ τις βραδινές / νυχτερινές ώρες που θα ακολουθήσουν!! 

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ενδέχεται να είναι ΙΣΧΥΡΑ και να συνοδεύονται είτε από έντονη /ραγδαία βροχόπτωση ή από πολλά δυνατά αστραπόβροντα / κεραυνούς.

Παράλληλα υπάρχει ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ χαλαζόπτωσης , ενώ δεν αποκλείεται κατά την διάρκεια εκδήλωσης μια μπόρας / καταιγίδας ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ οι άνεμοι να ενισχύονται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ μεν αλλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ δε , με ισχυρές ή και πολύ ισχυρές στιγμιαίες ριπές! 

Επίσης ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΟΙ υδροστρόβιλοι στην ευρύτερη θαλάσσια / παραθαλάσσια ζώνη του βορείου Ιονίου! 

Στον αντίποδα εννοείται ότι θα βρεθούν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ γωνιές της Χώρας των Φαιάκων , οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν από σήμερα , όπου εκεί τα φαινόμενα ΔΕΝ θα είναι αξιόλογα ...

Δηλαδή παρόλο την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ των φαινομένων συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ θα λείψει η "περιβόητη ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ της εποχής".

Δίνοντας αλλού στο νομό μας δυνατές έως ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και καταρρακτώδεις βροχές και αλλού πάντα στον ίδιο νομό ΟΧΙ κάτι το ιδιαίτερο , όπως κάποιες ψιχάλες / ψιλόβροχο ή και παροδική "βροχούλα" μικρής εντάσεως.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει ΜΙΚΡΗ πτώση ΚΥΡΙΩΣ ως προς τις μέγιστες τιμές της και ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ θα κυμανθεί ακόμη και ΚΑΤΩ από τα "κανονικά για τούτη την περίοδο του έτους επίπεδα".

Έτσι για αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 ο υδράργυρος μέσα στην ημέρα ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας ΔΕΝ πρόκειται να ξεπεράσει ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ τους 24 C. με 25 C. και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ τους 26 C. με 27 C. (κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων , όπως είναι φυσικό , όσο πιο έντονα είναι "αυτά" σε μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή τόσο περισσότερο θα "κατρακυλά" ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ και ο υδράργυρος εκεί).

Ακόμη περισσότερη δροσιά ή και ΣΧΕΤΙΚΗ ψύχρα πάντα για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε θα έχουμε στα ορεινά / ημιορεινά μας όπου θα πρέπει να υπολογίζουμε γύρω στους τρεις με τέσσερις και ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ έως και πέντε ολόκληρους βαθμούς , χαμηλότερες ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ μέσα στην ημέρα αύριο!! 

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα 3 με 4 και ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 5 μποφώρ.

Αλλά ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να σημειώνονται και ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ. 

Τέλος ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας το ερχόμενο 24ωρο στα μέρη μας, με αποτέλεσμα κατά μήκος διάφορων υψωμάτων όπως και κατοικημένων περιοχών στην ορεινή / ημιορεινή ζώνη να σχηματίζονται ΤΟΠΙΚΕΣ ομίχλες ανά διαστήματα.

"Φθινοπωρινό" λοιπόν το καιρικό μας σκηνικό το επόμενο 24ωρο φίλες και φίλοι ...

Ωστόσο ΚΥΡΙΩΣ από την ερχόμενη εβδομάδα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ τις 20 του Ιουνίου το Καλοκαίρι έρχεται και εδραιώνεται στην γωνιά μας , με σταθερά Καλοκαιρινή καλοκαιρία καθημερινά καθώς και ΑΙΣΘΗΤΗ άνοδος της θερμοκρασίας σε ΑΚΡΩΣ Καλοκαιρινά πλαίσια (πάντως δεν διαφαίνεται  κάτι το ακραίο ή αξιοσημείωτο από πλευράς θερμοκρασίας, στο προσεχές μέλλον).

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

P.S. Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει τον μετεωρ. σταθμό αυτό / την σελίδα αυτή, να παραμείνει "ζωντανή", προσφέροντάς σας αξιόπιστες προγνώσεις, κάνοντας μια δωρεά... Απλά πατώντας στην παρακάτω διεύθυνση !





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου