Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

 Βόρειο Ιόνιο - νομός Κέρκυρας.

Καλό Σάββατο σε όλες και όλους!!

Για να δούμε λοιπόν , τελικά θα αλλάξει κάτι στον καιρό της περιοχής μας τις αμέσως επόμενες ώρες / ημέρες ή όχι ;  ;)

Ψυχρό μέτωπο που τούτη την ώρα (πρωινό Σαββάτου 24/06/2023) βρίσκεται στα δυτικό - κεντρικά Βαλκάνια κινείται σταδιακά νοτιότερα προκαλώντας στα τμήματα που επηρεάζει "με το πέρασμά του" μπόρες και καταιγίδες ΤΟΠΙΚΑ ισχυρές... 

Αργότερα σήμερα το εν λόγω σύστημα θα περάσει το "κατώφλι" των βορείων και βορειοδυτικών συνόρων της πατρίδας μας "πυροδοτώντας" έντονη αστάθεια ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ.

Τώρα θα μου πείτε , καλά όλα τα παραπάνω που μας λες , αλλά εδώ στην Χώρα των Φαιάκων, θα αλλάξει τελικά κάτι στον καιρό μας  ή όχι ;  :) 

Ο νομός μας φίλες και φίλοι θα βρεθεί "οριακά στο στόχαστρο" της προαναφερθείσας αστάθειας , με αποτέλεσμα ναι μεν σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΝΑ ΜΗΝ υπάρξουν "κάποια γενικευμένα φαινόμενα" και ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ της Χώρας των Φαιάκων ΝΑ ΜΗΝ συμβεί κάτι το ιδιαίτερο ή άξιο λόγου από καιρικής πλευράς ...

Ωστόσο υπάρχει μια σχετικά μέτρια πιθανότητα που ανέρχεται γύρω στο 30 % με 40 % , όσο αφορά το νομό μας ... ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ... Δηλαδή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ του νομού μας (άρα ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ στα μέρη μας ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ) να επηρεαστούν έστω και ΠΑΡΟΔΙΚΑ από ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ μέσα στις επόμενες 24 με 36 ώρες! 

Έτσι αν και ΓΕΝΙΚΑ περιμένουμε ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΕΣ καιρικές συνθήκες ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ (αναφέρομαι ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του τόπου μας) παρολ ' αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου και αργότερα μέσα στη νύχτα που θα ακολουθήσει , όπως ΚΑΙ αύριο Κυριακή ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ...

Η έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια που οπωσδήποτε θα δώσει αρκετές μπόρες και καταιγίδες "δίπλα μας" ... 

Αναφέρομαι στις απέναντί μας Ηπειρωτικές περιοχές , όπου τα φαινόμενα θα είναι ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ όχι μόνο στην ενδοχώρα ΑΛΛΑ ενδεχομένως ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ακόμη και ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ σημεία εκεί ...

Γι ' αυτό δράττω της ευκαιρίας να επισημάνω στους φίλους μας εκεί ότι , "χονδρικά" από το ύψος της "Χειμάρας έως και τους Αγίους Σαράντα / εξαμίλι στα βορειότερα καθώς και νοτιότερα από την Σαγιάδα και μέχρι την Πλαταριά και την Πάργα" ας έχουν λίγο το νου τους , γιατί δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ εκεί να "βγάλει μπόρες ή και καταιγίδες με την μορφή μπουρινιού" !!

Οπότε με λίγα λόγια και όπως προφανώς ήδη καταλάβατε... ΓΕΝΙΚΑ συνεχίζεται η Καλοκαιρινή καλοκαιρία στο νομό μας σήμερα και αύριο... 

Με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ΑΛΛΑ και ΤΟΠΙΚΕΣ συννεφιές κατά περιόδους (αλλού λιγότερες και αλλού πιο πυκνές).

Από την άλλη όμως υπάρχει ένα 30 % με 40 % ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στο νομό μας ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ να "βγάλει" είτε μια ψιχάλα ή και όμβρο , είτε με μικρότερη την πιθανότητα ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ μπόρα.

Τα παραπάνω ΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ φαινόμενα αφορούν σε πρώτη φάση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του νομού μας (δηλαδή ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ περιοχές που "βλέπουν" προς την απέναντι Ηπειρωτική στεριά) , καθώς και την ενδοχώρα της βόρειας και κεντροβόρειας Κέρκυρας και σε δεύτερη φάση με ΑΚΟΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ την πιθανότητα , τον υπόλοιπο νομό μας.

Επειδή όμως αυτή την εποχή , υπάρχουν και οι "εκπλήξεις" στο πρόγραμμα λόγω της εποχιακής αστάθειας και μια μπόρα ή και καταιγίδα που "πλησιάζει" μια περιοχή μπορούμε να την προβλέψουμε ΜΟΝΟ δυο με τρεις ώρες πριν και όχι από σήμερα ... 

Ας έχουμε λίγο το νου μας στα προαναφερθέντα τμήματα , καθώς δεν αποκλείεται ΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ να υπάρξει κάποια σχετική "βιαιότητα" στα ΠΙΘΑΝΑ φαινόμενα , είτε με ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ μεν αλλά σημαντική δε ενίσχυση των ανέμων ("μπουρίνι")  ή και από κάποιους κεραυνούς κτλ (ΙΣΩΣ υπάρξει "θέαμα" αστραπών και μέσα στη νύχτα ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ).

Η θερμοκρασία ΚΥΡΙΩΣ από το απόγευμα της Κυριακής και ύστερα θα αρχίσει να σημειώνει κάποια σταδιακή πτώση εξαιτίας και της επικράτησης του πιο "δροσερού βορειοδυτικού ρεύματος" ("μαιστραλάκι" από το απόγευμα της Κυριακής και μετέπειτα , καθώς και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με μέτριες εντάσεις, ενώ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΑ θα πρέπει να παρατηρηθούν και ΚΑΠΟΙΕΣ ισχυρές στιγμιαίες ριπές "μαίστρου", κατά την διάρκεια του μεσημερο - απογεύματος τότε. ΑΡΧΙΚΑ πάντως θα έχουμε να κάνουμε με ανατολικούς ή και νοτίων διευθύνσεων ανέμους, πριν την έλευση των βορειοδυτικών ανέμων, "οι οποίο" δεν αποκλείεται ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ να φθάσουν τα 4 με 5 μποφώρ σε ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και πιο ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ να δώσουν και ισχυρές στιγμιαίες ριπές, στα 6 μποφώρ).

Με αποτέλεσμα πέρα από το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ της Κυριακής ΚΑΙ οι ΠΡΩΤΕΣ ημέρες της επόμενης εβδομάδας να κυλήσουν με πιο "ανεκτή / ευχάριστη" ζέστη (περισσότερη δροσιά) , αφού ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ θα "πέσουν" ΚΑΠΩΣ και τα επίπεδα της υψηλής υγρασίας που μας "ταλαιπωρούν" τις τελευταίες ημέρες.

Καλό Σαββατοκύριακο!!

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 

http://valanio-kerkyra.meteoclub.gr/








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου