Αγαπητοί επισκέπτες, καλώς ήλθατε στον μετεωρολογικό σταθμό , στο Βαλανειό της βόρειας Κέρκυρας ... Σκοπός μας , να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, στην βόρεια πλευρά της Κέρκυρας ... Ελπίζουμε να σας φανούμε χρήσιμοι ... Επίβλεψη μετεωρολογικού σταθμού: Ιάκωβος Βασιλάκης ...

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

 Μια ματιά στον καιρό του ερχόμενου τριημέρου (δηλαδή από αύριο Παρασκευή 14/07/2023 ΕΩΣ ΚΑΙ την Κυριακή 16/07/2023) για το νομό Κέρκυρας...

Έντονη ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη!

Καλό βράδυ Πέμπτης φίλες και φίλοι!! :)

ΔΕΝ αλλάζει κάτι στον καιρό μας ΟΧΙ ΜΟΝΟ για το επόμενο τριήμερο ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ τις επόμενες ΠΟΛΛΕΣ ημέρες ακόμη μπροστά μας, αφού η έντονη ηλιακή ακτινοβολία σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ και καθ ' όλη την διάρκεια της ημέρας, μαζί με την... Άλλοτε περισσότερο "ενοχλητική" λόγω της αυξημένης υγρασίας και άλλοτε ΚΑΠΩΣ "πιο ανεκτή" εξαιτίας των χαμηλότερων ποσοστών της σχετικής υγρασίας ή και χάριν στην θαλάσσια αύρα / βορειοδυτικού ρεύματος ... "Ζέστη", θα είναι τα ΚΥΡΙΑ χαρακτηριστικά του καιρικού μας σκηνικού.

 Αναλυτικότερα λοιπόν, από αύριο Παρασκευή ΜΕΧΡΙ και την Κυριακή που μας έρχεται, φυσικά περιμένουμε ΛΑΜΠΡΗ ΛΙΑΚΑΔΑ όλη την ημέρα και κάθε μέρα.

Οι άνεμοι ΔΕΝ θα δημιουργήσουν "κάποιο θέμα" στην θάλασσα ή στην στεριά αφού θα πνέουν ΓΕΝΙΚΑ με χαμηλές εντάσεις (άρα θα μιλάμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ για καλοτάξιδες θάλασσες και "καλές συνθήκες" για τους ψαράδες ή τους λουόμενους).

Έτσι εντός του τριημέρου μέσα στην ημέρα (το μεσημέρι - απόγευμα) θα "βγάζει" ένα δυτικό έως ΚΥΡΙΩΣ βορειοδυτικό ρεύμα στα 3 με 4 μποφώρ. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για τα "πιο επιρρεπή σε αυτό τον τύπο καιρού σημεία" του νομού μας (τόσο τα θαλάσσια / παραθαλάσσια , όσο ΤΟΠΙΚΑ και στην στεριά) να "καταφέρνει" ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ να "δίνει" και ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΡΙΠΕΣ στα 5 μποφώρ. 

Αυτό προσωπικά το αναμένω ΚΥΡΙΩΣ το Σαββατοκύριακο , με έμφαση ακόμη περισσότερο ΣΤΟ Σάββατο, που δεν αποκλείεται ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ οι στιγμιαίες ριπές να είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ισχυρές.

Αντίθετα κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (όχι παντού βέβαια) θα επικρατεί νηνεμία ή σχεδόν νηνεμία.

Τώρα, σχετικά με την πορεία της θερμοκρασίας...

Πρώτα απ ΄ όλα θαρρώ ότι πρέπει να πούμε ποιες είναι οι "φυσιολογικές για το ΔΕΥΤΕΡΟ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου (όπου και ξεκινά την Κυριακή) ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ για το νομό Κέρκυρας, υπό ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ για την τρέχουσα περίοδο λοιπόν ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΜΑΣ είναι ΓΕΝΙΚΑ οι 32 C. με 33 C. ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ έως και 34 C. 

Αυτό για να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μπορούμε να "συγκρίνουμε" καταστάσεις... ;)

Και το ερχόμενο τριήμερο ναι μεν θα έχει αρκετή ζέστη ΑΛΛΑ χωρίς ακρότητες δε...

Αφού οι ΜΕΣΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ για το νομό μας θα πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 34 C. με 35 C. ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ έως και 36 C. ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΑΝΤΑ (οι παραπάνω τιμές είναι ΟΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ για τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ της γωνιάς μας)... Και απλά υπολογίστε πολύ μικρά σκαμπανεβάσματα της τάξεως του μισού ή έναν - ενάμιση , άντε ΙΣΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ το πολύ έως δυο βαθμών από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή. 

Πάντως ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΔΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ της Κέρκυρας εξαιτίας ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ δεν αποκλείεται ΓΙΑ ΛΙΓΟ να παρατηρηθεί και ΚΑΠΟΙΟ 37αρι C. ΙΣΩΣ ακόμη και 38αρι C. ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ εκεί (τα παραπάνω όμως αφορούν "χονδρικά" ΜΟΛΙΣ περίπου το 5 % της εκτάσεως του νομού μας. Οπότε ΔΕΝ θα είναι "αυτός ο κανόνας" ΑΛΛΑ η ΕΞΑΙΡΕΣΗ του κανόνα ΚΑΙ "εάν τελικά καταφέρει να συμβεί", αυτό θα γίνει όπως ήδη ανέφερα ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ).

Στον αντίποδα θα βρίσκονται τα ορεινά / ημιορεινά μας και ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΟΧΙ όλα τα παραθαλάσσια) ΙΔΙΑIΤΕΡΑ "εκείνα" της δυτικής και βορειοδυτικής πλευράς όπου εκεί θα μιλάμε για ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της τάξεως των 30 C. με 32 C. (ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και 33 C.)  ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (μάλιστα δεν αποκλείεται να προκύψουν και ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ τόσο στα ορεινά μας , όσο και στα παραθαλάσσια της δυτικής - βορειοδυτικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης ΚΑΙ της περιοχής γύρω και κατά μήκος των Διαποντίων νήσων)  που τα θερμόμετρα αργά το μεσημέρι θα δείξουν ακόμη και ΚΑΤΩ από τους 30 C. ΑΛΛΑ με ΑΥΞΗΜΕΝΗ την σχετική υγρασία!

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ΚΑΙ οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ (δηλαδή οι "χαμηλότερες" θερμοκρασίες του 24ωρου  που συνήθως σημειώνονται αργά τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες) αν και θα "ανέβουν" λίγο ... ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα διατηρηθούν σε "καλά / ευχάριστα" επίπεδα ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ του νομού μας (ΟΧΙ βέβαια ΠΑΝΤΟΥ αφού όπως θα δούμε παρακάτω, θα προκύψουν και ΚΑΠΟΙΕΣ διαφοροποιήσεις από γωνιά σε γωνιά πάνω στο νομό μας).

Μιας και ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΝΑ μας εκείνες τις ώρες περιμένουμε ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 22 C. με 24 C. Όμως ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ο υδράργυρος ΔΕΝ θα πέσει κάτω από τους 25 C. ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ κάτω από τους 26 C. 

Την ίδια ώρα στα ορεινά / ημιορεινά μας , καθώς και ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ σε "κλειστές ΠΕΔΙΝΕΣ λεκάνες" ΚΥΡΙΩΣ μακριά από την θάλασσα θα έχει ακόμη περισσότερη δροσιά , με τα θερμόμετρα να κυμαίνονται μεταξύ  19 C. και 21 C. αντίστοιχα!

Πριν σας αποχαιρετήσω και σας καληνυχτίσω για απόψε, θέλω να σας παρακαλέσω για μια ακόμη φορά, να προσέχετε από που ενημερώνεστε  κάθε φορά... Καθώς πέρα από τις κλασικές σελίδες στο διαδύκτιο και τα πανελλαδικά ΜΜΕ , τελευταία βλέπουμε δυστυχώς ακόμη και ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ να ακολουθούν τον "δρόμο της παραπληροφόρησης" , μόνο και μόνο για να κερδίσουν τις "εντυπώσεις"! 

Συνοψίζοντας φίλες και φίλοι ... Ζέστη αρκετή μεν, δίχως ακρότητες δε. Ενώ ως συνήθως τα "σκαμπανεβάσματα" της υγρασίας άλλοτε θα "αυξάνουν ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ την δυσφορία" και άλλοτε θα την κάνουν "πιο υποφερτή / λιγότερο ενοχλητική".

Καλή δύναμη σε εκείνες και εκείνους που είναι "αναγκασμένοι" να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες μακριά από την "δροσιά του κλιματιστικού" , όπως και στους ηλικιωμένους και γενικότερα στις ευπαθείς ομάδες.

Επιμέλεια : Ιάκωβος Βασιλάκης (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ μετεωρολόγος, προγνώστης - μέγα λάτρης και παρατηρητής των καιρικών φαινομένων του τόπου μας, από παιδί).

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βλέπετε "σε πραγματικό χρόνο" τις καιρικές συνθήκες στο "Βαλανειό" της βόρειας Κέρκυρας , μέσα από τον μετεωρολογικό σταθμό και την "καιρική μου κάμερα" εδώ! ;) 




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου